ERDON Helyi hírek

2018.04.23. 10:53

Borbálozás szerződés aláírással

A Vura Vinotéka és a Nagyváradi Borbarátnők Társasága az elmúlt péntek este az egyik étteremben szervezte meg a IV. Nagyváradi Bor Bált. Műsor is volt, és egy szerződést is aláírtak.

A Vura Vinotéka és a Nagyváradi Borbarátnők Társasága az elmúlt péntek este az egyik étteremben szervezte meg a IV. Nagyváradi Bor Bált. Műsor is volt, és egy szerződést is aláírtak.

A jó bor legfontosabb küldetése, hogy kulturáltan és mértékkel fogyasztva, összehozza az embereket, a közösségeket- ez az örök érvényű mondás igazolódott be a múlt péntek este/éjjel, a Bihari Napló médiatámogatásával zajlott IV. Nagyváradi Bor Bálon is, mely úgymond ökumenikusnak bizonyult minden téren, egyházi és világi, politikai szempontból is. Nyugodtan kijelenthető ez, hiszen jelen volt például: dr. Pálfi József várad-réti református lelkipásztor, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, Tőkés László európai parlamenti képviselő, EMNT-elnök, az EMNP védnöke, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet elnöke, Huszár István volt alpolgármester, Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát, Mátyás Attila evangélikus- lutheránus lelkipásztor.

A bál bevételét a szervezők a ma már ébredező, egykor nagy hírű érmelléki borvidék segítésére, szakmai fórumok lebonyolítására fordítják. A helyszínen ugyanakkor lehetőség adódott bakator szőlőoltványok „örökbefogadására”. A főszereplők Balla Géza Pincészete (Arad-Hegyalja), a Béres Szőlőbirtok és Pincészet (Tokaj-Hegyalja, Erdőbénye), az Érmelléki Borászatok, a Forstsilvan Pincészet (Kémer), Maurer Oszkár Pincészete (Szerémség), a Nachbil Borászat (Krasznabéltek) és a Tiszteletes Borpince (Szerémség) voltak. Az esemény rangját jelezte, hogy a fővédnökséget elvállalta dr. Papp László, Debrecen polgármestere, a védnöki szerepet pedig Magyarország Kolozsvári Főkonzultusa és dr. Mészáros Gabriella borszakértő, nemzetközi borakadémikus látta el.

Műsor

A megjelenteket Pálfi Noémi, a Nagyváradi Borbarátnők Egyesületének elnöke, az esemény ötletgazdája köszöntötte nagy szeretettel, majd dr. Balla Géza borász, a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete Erdélyi Tagozatának vezetője kapott szót. Mint mindig, ezúttal is színvonalas, emlékezetes műsorral készültek és léptek fel a Csillagocska Alapítvány tagjai, a produkciójuk a Casus Bibendi- Ok az ivásra címet viselte. Jó, szívet-lelket melengető volt őket hallani, gyönyörködni a táncukban.

A rendezvényen egy ünnepélyes és a jövőre nézve fontos momentumra is sor került, amikor együttműködési megállapodást írt alá dr. Liptai Kálmán, az Egri Eszterházy Károly Egyetem (EKE) rektora és dr. Balla Géza azzal a céllal, mely a következő konkrét területekre irányul: a Kárpát-medencei magyar szőlészet és borászat minőségi fejlesztése; szőlészeti és borászati szakmai képzések és továbbképzések fejlesztése és szervezése; a szőlészeti és borászati kutatási eredmények disszeminációja és gyakorlati alkalmazásának előkészítése; Kárpát-medencei őshonos szőlőfajták fajtaértékkutatása és klónszelekciója; a Kárpát-medencei szőlőfajta szerkezet és klónhasználat újraértékelése.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!