ERDON Helyi hírek

2018.04.12. 13:52

Alulreprezentáltak a nők az IT szektor világában

Csütörtökön az RMDSZ nagyváradi ideiglenes székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke. Egy brüsszeli tanácskozásról számolt be.

Csütörtökön az RMDSZ nagyváradi ideiglenes székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke. Egy brüsszeli tanácskozásról számolt be.

Csütörtök délelőtti nagyváradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke arról számolt be, hogy április 8-9-én Brüsszelben tartotta általános közgyűlését a Doris Pack vezette Európai Néppárt Nőszervezete (EPPW). 24 tagszervezet és 13 meghívott vett részt, Romániát ő, illetve Bálint Margit, az RMDSZ Nőszervezet főtitkára képviselték. A téma az volt, hogyan tudnak érvényesülni a nők a digitális korszakban, milyen perspektíváik vannak a munkaerőpiacon. Mariya Gabriel digitális gazdaságért felelős európai uniós biztos, aki egyben az EPPW egyik alelnöke is az Európai Bizottság vonatkozó szakjelentését ismertette.

A raport többek közt arra hívja fel a figyelmet: 2017-ben Európában a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 57 százaléka volt nő, akik közül 24% információs technológiai és kommunikációs képesítést szerzett, viszont ezeknek csupán 13 százaléka töltött be a végzettségének megfelelő állást, a 2015-ben rögzített 15 százalékhoz képest. Ugyanakkor míg 2011-ben az egyetemisták 3 százaléka volt valamilyen IT-vel kapcsolatos szakon, három évvel ezelőtt csak a 2,7 százalékuk. Ami azonban az IT-szektorban dolgozó női munkavállalók arányát illeti: a 2011-es 5,4 százalékról 2015-re 5,8 százalékra nőtt a reprezentációjuk. Elszomorító viszont, hogy az elmúlt hét évben 7,6 százalékról 8,6 százalékra nőtt azon, valamilyen informatikai szakon végzett nők száma, akik otthagyták a szektort. Az ok többrétű: nemi diszkrimináció, bérkülönbségek, a családi és a munkahelyi teendők összeférhetetlensége stb.

Egyéb adatok azt mutatják, hogy a startup vállalkozások elindítóinak csak a 7,4 százaléka nő, az Európai Unió területén pedig ami a vállalkozónők számát illeti, a legrosszabb a helyzet Máltán (19,4%), a legjobb Litvániában (39,5%). A teljes kontinens területén 2010-ben a vállalkozók 18,5 százaléka volt nő, míg 2015-ben 23,4 százaléka. Telekommunikációs cégek 27,1 százalékánál volt vezető funkcióban nő, viszont CEO-tisztséget az információs technológia területén állítólag egyetlen nő sem töltött be.

Romániában

Történik mindez annak ellenére, hogy a tapasztalatok alapján azok a cégek, melyek alapítói vagy irányítói nők, 63 százalékkal jobb teljesítményt nyújtanak. Emellett a becslések szerint uniós szinten évi 16,1 milliárd eurós veszteséget jelent a digitális szférában dolgozott nők pályaelhagyása, és 2020-ra az várható, hogy az EU-ban 900 ezer szakember hiányozni fog az ágazatból.

Érdekes módon Románia ami a nőknek az információs technológiai és kommunikációs szektorban való jelenlétét illeti, jól áll. Második az EU-ban a női alkalmazottak számát tekintve (27,2%) és negyedik, ami az informatikát hallgató diáklányok számát illeti (29,3%). A 2017-2018-as tanévben pedig 12. osztályban 13.600 fiú és 10.200 lány tanult informatika szakon, ami már-már megközelíti a fele-fele arányt. Az előrejelzések szerint ugyanakkor az elkövetkezendő 5-10 évben a leggyorsabban fejlődő ágazat az IT lesz.

Mi a teendő?

A brüsszeli megbeszélés, illetve az említett szakjelentés azzal a következtetéssel zárult, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nevelésre a lányok, fiatal nők körében, innovatív megoldásokat kéne alkalmazni, valamint arra törekedni, hogy fenntartható és folyamatos erőfeszítésekkel csökkenjenek a genderek közti különbségek a digitális szférában is.

Az akciókból az RMDSZ Nőszervezet is kiveszi a részét, például április 26-án, amikor a Lányok Világnapját ünnepeljük az ICT szektorban, iskolákban fognak hasznos tanácsokat nyújtani szakemberek informatikaszakos diáklányoknak különböző iskolákban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!