ERDON Helyi hírek

2018.04.22. 15:11

A Kezdet és A Hűség-díjak az RMDSZ-től

Pénteken este a nagyváradi Trade Center konferenciatermében küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Felszólalások hangzottak el és díjakat is átadtak a rendezvényen.

Pénteken este a nagyváradi Trade Center konferenciatermében küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Felszólalások hangzottak el és díjakat is átadtak a rendezvényen.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke felszólalásában azt emelte ki, hogy a megyei RMDSZ kezdeményezése volt, vitte végig, hogy a nagypéntek munkaszüneti nap legyen.Hangsúlyozta többször is: dolgozni kell, a tehetséget pártolni, nemtől függetlenül. Köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy a Minority SafePack csomag aláírásgyűjtő akciójában a megyei és helyi szervezetek jól teljesítettek, és 31.734 aláírást sikerült összegyűjteni, meghaladva a megyére leosztott keretet. Megnevezve az EMNP-t, úgy fogalmazott: „minimum bődületes nagy pofátlanság kell ahhoz”, hogy miközben nem csinál semmit, mégis „a célfotóra hirtelen beugrik és az RMDSZ eredményével dicsekszik”. Hozzátette: ezzel együtt bízni kell abban, hogy a magyar közösség tagjai bölcsek, és átláthatják a helyzetet, tudják kik kopogtatnak be hozzájuk, ez különben az elmúlt választásokon is bebizonyosodott.

Arról is beszélt a honatya: világos kell legyen mindenki számára, hogy az RMDSZ nem ideológiai alapon köt partnerségeket a román pártokkal, hanem mindig azokkal van együtt, akik segítik a magyar ügyeket, akik pedig hátráltatják, azokkal nem. A napokban kezdődő Festum Varadinum ünnepségre utalva megjegyezte: nincs aláírt szerződés a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, melynek fő oka, hogy a kuratórium nem tudta elfogadni az önkormányzat arra irányuló igényét, hogy megváltozzon a programsorozat identitása, ugyanis első levelében tulajdonképpen a fesztivál elrománosítását sugallta, javasolta. „Kíváncsi lennék, Bolojan magyar tanácsnoka (Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke) ezzel egyetért?”- tette hozzá. A nemrég lezajlott magyarországi országgyűlési választások kapcsán az RMDSZ-es vezető végül azt a tanulságot vonta le, hogy nem a facebookos like-ok versenyét kell megnyerni, hanem a kampány idején is a kifejtett munka számít.

Két év kampány

Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke arra biztatta a küldötteket: ott, ahol szükség van, minél hamarabb építsék ki a struktúráikat, rendezzék a soraikat, mert már most be kell melegíteni az ősszel kezdődő két év kampányra, melynek során „mindenkit át kell ölelni”, azokat a még román állampolgársággal rendelkezőket is, akik az elmúlt években elmentek Erdélyből.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke szerint az elmúlt másfél év a legeredményesebb az önkormányzat történetében, és a megvalósítások közül is kiemelkedő a Szacsvay-iskola infrastruktúrájának a bővítése. Bár nem lesz könnyű, haladni kell tehát a csapattal az eddig kitaposott úton, vágtatni előre.

Szabó József megyemenedzser azt nyomatékosította, mennyire fontos a biztonságos közlekedés az iskolák előtt, meglátásában a városvezetésnek inkább erre kéne koncentrálnia a grandiózus építkezési tervek helyett.

Kirei Melinda váradi frakcióvezető szerint jobban, operatívabban kellene az RMDSZ megyei vezetése együttműködjön a frakcióval, például fölszólalhatnának a magyar törvényhozók a városi tanácsüléseken.

Díjátadások

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöksége a 2018. április 13-i ülésén megszavazta, hogy a Szövetség megalakulásának 20. évfordulója alkalmából 2009. december 3-án kelt határozata értelmében 2018-ban három Hűség és egy A Kezdet-díjat adnak át. Az ünnepélyes ceremóniára a pénteki küldöttgyűlés végén került sor. A Hűség-díjat idén Lakatos Rozália (Fugyivásárhely), Tatár Lóránd (Szalacs) és Mikló Ernő (Köröstárkány) kapta meg. A Kezdet-díjban ebben az esztendőben dr. Földes Aldalbert (Nagyvárad) részesült. A ny. főorvos egészségügyi állapota miatt nem lehetett jelen, ezért a díjat jó barátja, Sauer András újvárosi körzeti elnök vette át helyette, aki felolvasta a kitüntetett üzenetét.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!