ERDON Helyi hírek

2018.03.05. 09:40

Várad idei eseménynaptára

Jelentős, 5,9 millió lejes költségvetésből gazdálkodhat az idén a Nagyváradi Turisztikai Egyesület (APTOR), amely elnyelte a civil szervezeteknek szánt összegeket is.

Jelentős, 5,9 millió lejes költségvetésből gazdálkodhat az idén a Nagyváradi Turisztikai Egyesület (APTOR), amely elnyelte a civil szervezeteknek szánt összegeket is.

A nagyváradi helyi tanács ülésén fogadták el a Nagyvárad és a Régió Turisztikai Egyesületének (APTOR) idei évi költségvetését. A megszavazott tanácsi határozat értelmében az egyesület 5,3 millió lejt kap a város költségvetéséből, ebben az összegben benne van a hotelszolgáltatási díjakból az önkormányzatnak befolyó mintegy 1,3 millió lej is. Az egyesület teljes költségvetése egyébként 5,9 millió lej. Ennek a költségvetésnek a legnagyobb részét, 4,2 millió lejt a városban rendezendő különböző események megszervezésére és lebonyolítására, illetve támogatására fordítja majd az APTOR. Az egyesület az idén 650 ezer lejt irányoz elő a november 30. és december 31. között zajló karácsonyi vásár lebonyolítására, 600 ezer lejt ad az október 5– 8. között megtartandó Nagyváradi Ősz rendezvénysorozatra, továbbá egyenként 450 ezer lejt költ a június 20–24. között zajló European Music Open zenei fesztivál lebonyolítására és a július 6–8. között a nagyváradi várban megtartandó középkori fesztiválra.

Magyar rendezvények

Az APTOR jelentős összeggel, 250 ezer lejjel járul hozzá az augusztus 20-21-i virágkarnevál lebonyolításához, amely az Ablak Európára címmel vált ismertté a helyiek körében, és amelynek keretében a debreceni virágkarnevál néhány virágkocsiját hozzák át Nagyváradra. Ugyancsak 250 ezer lejt fordít az egyesület a szeptember 14–16. között megtartandó Magyar Kulturális Napok megszervezésére, mely rendezvényt tavaly szervezték meg első ízben igen csekély érdeklődés közepette. Az egyesület 90 ezer lejjel támogatja a június 22-24. időpontra jelzett Szent László Napokat. Itt jegyzendő meg az, hogy az egyesület költségvetésében bár fel van tüntetve eseményként a Festum Varadinum, de nincs költségvetési támogatás mellérendelve. A napirendi pont vitáján Ilie Boljan polgármester, Kis Gábor, RMDSZ-es tanácsos kérdésére válaszolva kijelentette, hogy bár pontos összeg nincs megszabva, de a város támogatni fogja anyagilag a Festum Varadinumot, mely az idén április 29. és május 13. között kerül megrendezésre.

További rendezvények

Az APTOR költségvetéséből finanszírozzák a tavaszi vásárt: a március 30. és április 8. között a Szent László téren zajló vásár megszervezésére 95 ezer lejt fordít az egyesület. Májusban négy, az egyesület által szervezett vagy finanszírozott esemény lesz a városban: a 9-13. között a Szent László téren megszervezendő Gaudeamus könyvvásár, melyre az egyesület 25 ezer lejt költ, a 17-20. között szintén a Szent László téren zajló Street Food Festival, melyet 35 ezer lejből kíván megszervezni az APTOR. Május 25–27. között a vársáncban tartják meg a népi mesterek vásárát és a Szlovák Kulturális Napokat, előbbit 35 ezer, utóbbit 40 ezer lejből szervezi meg az APTOR. A június 1–3. között a várban zajló gyerekfesztiválra 150 ezer lejt költ az egyesület. Az augusztus 3–26. között a vársáncbeli nyári filmfesztivál keretében sorra kerülő vetítéseket 120 ezer lejjel finanszírozza az egyesület. Szeptember első két napján Zsidó Hétvégét tartanak a nagyváradi neológ zsinagógában, melyet 75 ezer lejjel támogat az egyesület. Szeptember 14–16. között szintén a neológ zsinagógában tartják meg az Oradea Jazz Festival elnevezésű zenei rendezvényt, melyre 150 ezer lej van előirányozva az APTOR költségvetéséből. Az év utolsó eseménye a december 31-i szabadtéri koncert lesz, melyre 100 ezer lejt költ az egyesület. A felsoroltakon kívül több más kulturális és sportesemény is zajlik majd az idén a városban az egyesület szervezésében, illetve anyagi támogatásával.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!