ERDON Helyi hírek

2018.03.20. 21:16

Továbbra sincs még büdzséje Bihar megyének

Kedd délután a megyeháza dísztermében rendes havi gyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. A nemzeti liberális párti (PNL) önkormányzati képviselők nem bólintottak rá, így továbbra sincs költségvetése a megyének, mely számos következménnyel jár együtt.

Kedd délután a megyeháza dísztermében rendes havi gyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. A nemzeti liberális párti (PNL) önkormányzati képviselők nem bólintottak rá, így továbbra sincs költségvetése a megyének, mely számos következménnyel jár együtt.

A tanácsülés után a sajtónak nyilatkozó Pásztor Sándor megyei tanácselnök jelezte: a költségvetést úgy terjesztették be, hogy ne legyen konfliktus belőle, ezért nem tették bele a polgármesteri hivataloknak szánt leosztást. A büdzsével kapcsolatban egyébként három kérdés hangzott el Ionel Avrigeanu liberális frakcióvezető részéről, valamennyire választ kapott. Az egyik egy székelyhídi ingatlanra vonatkozott. Mint feleletként elhangzott, Pásztor Sándor több hónapos tárgyalásokat folytatott a rendvédelmi szervek képviselőivel annak érdekében, hogy normális körülményeket tudjanak biztosítani a városban a számukra. A rendőrőrs végül egy felújított ingatlan első emeletén kapott helyet, a földszinten pedig a csendőrség lesz. Az egykori poliklinikával kapcsolatban Ioan Mang, a tanács alelnöke kifejtette, hogy korábbi álláspontjukon változtatva az impozáns épületet adminisztratív székhelyként szeretnék működtetni, de kormányzati forrásokat vár a megye, hogy tovább lehessen lépni. A harmadik felvetés az egykori Rimanóczy-fürdőt és hotelt érintette, ezzel kapcsolatban kiderült, hogy az önkormányzat ellene vannak annak, hogy az intézmény érdekeivel ellentétesen értékesítse az ügyben érintett bank a Körös-partra néző részt. A költségvetés elfogadásának hiánya természetesen következményekkel jár. A Megyei Tanács nagy spórolásban van másfél hónapja, már a múlt hónapban a saját megtakarításaiból adott béreket, mert a finánc a büdzsé hiánya miatt nem tölti fel a kontókat. Erre a hónapra pedig minden spórolással együtt csak körülbelül 40 százalékos előleget tudnak biztosítani az embereknek, illetve nem tudják kifizetni a tej-kifli programot, és gondban vannak emiatt a speciális iskolák vonatkozásában, és az élelmiszercsomaggal a struktúrájuk felé. Nyilván problémák lesznek a Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatósággal (DGASPC), valamint a diófási és a papfalvi szociális és egészségügyi központokkal is. Ugyanakkor nem fogják tudni kifizetni a közüzemi díjat se, illetve a fizetések utáni adót átutalni, valamint nem fogják tudni folyósítani a juttatásokat a nem klerikális személyzetnek.

Mandátumigazolás

A PNL-sek ezúttal nem hagyták jóvá a szociáldemokrata választási listán soron következő tanácsosjelölt, a nagyszalontai Adrian Szatmari mandátumát, így a közgyűlésben maradt a patthelyzet, vagyis a 17–17 tanácsosi arány, már ami a PNL és a PSD–RMDSZ–ALDE-koalíció önkormányzati képviselőinek létszámarányát illeti. Mint ismert, a hely azt követően üresedett meg, hogy a PSD kizárta soraiból Ana Maria Tiront. Fejlemény viszont, hogy a hét elején megszavazta a parlament, és várhatóan törvényerőre fog emelkedni az, hogy a jóváhagyásokat a bíróság végzi, akárcsak a polgármesterek esetében, így a következő, április végi tanácsülésen megtörténhet az, hogy a koalíció már 18 tagú lesz, mert már nem a liberálisoktól függ ez.

A PNL-sek miatt elbukott az az előterjesztés, mely a Bihar megyei speciális oktatási hálózatra vonatkozott a 2018–2019-es tanévben. Történt ez annak dacára, hogy megvan hozzá a tanügyminisztérium és a megyei tanfelügyelőség jóváhagyása is. Az anyagban a mostani hálózathoz képest változásként szerepel, hogy a Bonitas Inkluzív Oktatási Központ keretében egy magyar nyelvű speciális általános iskolai osztály létesüljön, mely az alsólugasi Ovidiu Drimba-iskolában működjön. Szintén módosítás, hogy a papfalvi 1. számú Inkluzív Oktatási Központnak a fő székhelye Papfalván, a 40. számú ingatlanban legyen, és egy alegysége Margittán, a Crişan utca 3. szám alatt, illetve a Horizont Inkluzív Oktatási Központnak a fő székhelye Nagyváradon, a Traian Lalescu utca 3. szám legyen, és egy alegysége Mezőtelegden, az Unirii utca 38. szám alatt.

Átment, hogy a Megyei Tanács a a PSD Horjan Alex Şerban által képviselve legyen a diófási egészségügyi-szociális pszichiátriai központ konzultatív tanácsában, viszont a liberálisok miatt megint megbuktak az arra vonatkozó előterjesztések, hogy egy tagot nevezzenek ki a repülőtér igazgatótanácsába (szintén 17–17 lett az arány, noha korábban Porsztner Béla versenyvizsgával elnyerte ezen jogát), illetve Mátyás-Józsa Tímea ideiglenes jelleggel lássa el a Megyei Tanács Hivatalos Közlönyének főszerkesztői teendőit, és szervezzenek versenyvizsgát a poszt betöltésére (ugyancsak 17–17).

Polgárjogi per

Hosszas vita után- a liberális és a szociáldemokrata képviselők szinte versenyt űztek abból, hogy melyikük tűnjön szakértőbbnek a másiknál-, el lett fogadva, hogy polgárjogi per induljon, mellyel kitolódik az elévülés 2018. március 31-i határideje abban a kártérítésifelelősség-kérdésben, mely Kiss Sándor volt tanácselnök, Beniamin Rus vállalkozó és a Selina Rt. felelősségével, illetve az általuk okozott kárral kapcsolatos az Aradi út eleji telekcsere ügyében. Ha a bíróság alapfokon megállapít valamilyen kárt, akkor azt behajtják, ha pedig nem, akkor tárgytalan a per.

A különféléknél Szabó József megyemenedzser lemondását is követelve Tudor Lascu liberális tanácsos amellett kardoskodott, hogy tűzzenek napirendre egy olyan PNL-s javaslat, hogy Pádison, Sonkolyoson és Réven a kempingterületeken zuhanyzók és közvécék legyenek. Pásztor Sándor jelezte: a tanács hajlandó társfinanszírozni a beruházásokat, de ehhez az szükséges, hogy a kedvezményezett önkormányzatok mondják meg, milyen területről van szó, hogy lehet ezt közművesíteni, majd fenntartani a befektetést. Arra a vádjára pedig, hogy a tanács hírügynöksége elfogult, a tanácselnök kijelentette: nehéz úgy beszámolni a liberálisok kezdeményezéseiről, ha azok meg se jelennek a testületi üléseken.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!