ERDON Helyi hírek

2018.03.26. 09:29

Saját felhajtó az autópályára

A nagyváradi önkormányzat saját felhajtót építtet a leendő észak-erdélyi autópályára, mert a sztráda építési tervében szereplő összekötő út nem elégséges.

A nagyváradi önkormányzat saját felhajtót építtet a leendő észak-erdélyi autópályára, mert a sztráda építési tervében szereplő összekötő út nem elégséges.

 

Ilie Bolojan polgármester pénteki sajtótájékoztatóján számolt be arról a korábban már ismertetett tervéről, hogy egy körülbelül tizenhat kilométernyi utat építtetnek a váradi körgyűrű és a leendő észak-erdélyi autópálya között. A városvezető kifejtette, hogy észrevették azt, hogy az autósztráda építésének a tervében egyetlen felhajtó szerepel, az is mintegy 15 kilométerre Nagyváradtól, amely az egész forgalmat a Nagyvárad–Szatmárnémeti országútra vezeti rá, tehát ha így maradna minden, akkor az autóforgalom rendkívüli módon megnövekedne azon az országút-szakaszon, ráadásul az összes autó Bihar községen haladna át.

A pénz már megvan

Bolojan emlékeztetett arra, hogy a váradi önkormányzat egyezményt írt alá az Országos Közúti Infrastruktúra Kezelő Vállalattal (CNAIR) egy 19 kilométer hosszú, a váradi körgyűrűt az autópályával összekötő négysávos út megépítéséről, amelyben a város vállalta azt, hogy biztosítja az összes szükséges dokumentációt és a telkeket is az építkezéshez. Mindezek okán fogott össze a váradi és a bihari önkormányzat: utóbbi kisajátít egy telket a román–magyar határ közelében az autósztráda nyomvonalán. A telek árát Nagyvárad fizeti ki, a kisajátítás után átveszi, majd át is adja az államnak a Bihar község által kisajátított telket, amelyen parkolót és szolgáltató központot építenek majd. A körülbelül három hektáros telek mintegy 2,5 kilométernyire lesz a román-magyar határtól. Az észak-erdélyi pályához épülő új felhajtó Bihar község és a határ között, Tamási falu közelében lesz. A tizenkilenc kilométernyi összekötő út megépítésének összköltségvetése 120 millió euró, amelyben minden beruházás benne van, tehát magának asz útnak a megépítése, a csomópontok, a parkoló és a Körös híd építése, valamint a Borsi út és a vasútsínek feletti felüljáró megépítésének a költsége is. Ilie Bolojan hangsúlyozta, hogy erre a beruházásra már megvan a pénz. A tervek szerint az új összekötő útra több ponton is rá lehet majd hajtani, így az autósztrádáról könnyen el lehet majd jutni Borsra, Szentandrásra és Nagyürögdre is. Bolojan hozzátette, hogy körülbelül három hónapot vesz igénybe a kisajátítás, ősszel megjelenhet a gazdasági-műszaki mutatókra vonatkozó kormányhatározat, és jövőre elkezdődhetnek az útépítési munkálatok. A polgármester optimista volt, amikor kijelentette, hogy az összekötő út építése az autósztráda-szakasz építésével párhuzamosan fog zajlani.

Összeköttetések

Egyébb projekten is a Nagyvárad Metropolisz Övezet Közösségi Fejlesztési Ügynökség (ZMO) dolgozik, melyek célja összekötő utakat építeni Nagyvárad és a környező települések között. Ezek közül három már ismert. A Nagyvárad-Szentmárton közötti út terve az egyik, amelyet egyelőre félretesznek, hiszen Szentmártonban nem bólintottak rá a projektre, emellett éppen a napokban ismertették a Nagyvárad-Szentandrás és a Nagyvárad-Fugyivásárhely közötti utak megépítésének, illetve felújításának a tervét. További terv a bihari körgyűrű megépítése, mely a Margitta felől érkező autóforgalmat vezetné el a községből. Ez a beruházás körülbelül négymillió euróba fog kerülni. További terv a fugyivásárhelyi elkerülőút építése, melyet a község és Váradalpár közötti építenének meg. Ezeknek a munkálatoknak a kivitelezését uniós forrásokból valósítanák meg, a finanszírozás megszerzése a ZMO feladata lesz. Az elképzelések között szerepel a Biharpüspöki és Kisszántó közötti út, egy Pályiba vezető új út építése. Ezeknek a projekteknek a megvalósíthatósági terveit még az idén el szeretnék készíttetni. A finanszírozást maguk az önkormányzatok biztosítanák, mindegyik a rá eső út költségeit kell majd fizesse. Bolojan szerint nagyon fontos ezeknek az utaknak a megépítése, mert jelenleg Nagyváradra naponta 25 ezer ember ingázik, ugyanakkor vannak váradiak, akik a város környéki ipartelepekre ingáznak, ugyanakkor az elkövetkező években legalább tízezerrel fog nőni az ingázók száma, tehát minél több a várost a környező településekkel összekötő utakra lesz szükség.

Városi projektek

Ilie Bolojan említést tett a sajtótájékoztatón a Brasovului utcai emeletes parkoló építéséről. A földszintes, három emeletes és teraszos létesítményben mintegy 400 parkolóhely lesz. A 17 millió lejes költségvetésű építkezés jövőre kezdődhet el, a kivitelezési időszak egy év. Érdekesség, hogy a parklóház és a Körös áruház között közvetlen összeköttetés lesz valamelyik emeleten. Amennyiben a váradi helyi tanácsülésen megszavazzák a műszaki-gazdasági mutatókat, következhet a közbeszerzés, és ősszel már el is kezdődhet a munka.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!