ERDON Helyi hírek

2018.03.11. 18:51

Március 15-re emlékeztek Várad- Szőllősön

Március 11-én, vasárnap délben az RMDSZ, a civilek és a történelmi egyházak szervezésében az 1848-as forradalomra emlékeztek a várad-szőllősi templomkertben található emlékműnél. Szűcs Imre lelkész beszélt.

Március 11-én, vasárnap délben az RMDSZ, a civilek és a történelmi egyházak szervezésében az 1848-as forradalomra emlékeztek a várad-szőllősi templomkertben található emlékműnél. Szűcs Imre lelkész beszélt.Az ünneplőket Kéry Hajnal megyei tanácsos köszöntötte.

Szűcs Imre várad-szőllősi református lelkipásztor arról beszélt: egyszer megkérdezték Jézustól a főpapok, a vének, az írástudók, a népnek az akkori elöljárói, hogy milyen hatalommal rendelkezik, cselekszi mindazokat a tetteket, amelyek valóban ámulatba ejtették őket, és melyekkel kivívta azt az elismertséget, mely méltán övezte őt. S Krisztus nem adott egyértelmű választ az őt kérdezőknek, többek közt azért sem, mert nem volt meg az a kellő kapcsolat és alázat a kérdezők részéről Isten irányába, mely bármilyen kérdést és bármilyen választ valóban lelkileg termékennyé és felszabadítóvá tudott volna tenni.

Hatalom

1848-49-re emlékezve nekünk is tudnunk kell, hogy megadatott az akkori elöljáróknak, magyar népnek, a szabadságra vágyó nemzetnek és vezetőinek egy olyan különleges hatalom, melyet csak csodálni lehet, és amely előtt tényleg le a kalappal, hiszen egy olyan állapotban volt a Kárpát-medence magyarsága, hogy tulajdonképpen nem rendelkezett semmiféle önállósággal, saját hadsereggel, vagy legalábbis olyan alakulatokkal, melyek felvehették volna a harcot egy nagyon erős, központosított császári vezetéssel. Nem voltak hadi szempontból lényeges háttérintézmények és -szervezetek, a Habsburgok emiatt nem gondolták azt, hogy a magyarok tudnak majd valamit cselekedni, ezért döbbenten tapasztalták azt, hogy a vezetőinknek mégis adatott valahonnan szellemi és lelki hatalom. Ez az erő pedig nem máshonnan származott, mint Istentől.

Az ünnepségen közreműködtek: Baranyi Tünde, az Ady Endre Középiskola diákja (felkészítője: Miklós-Papp Zsuzsanna népi ének oktató), Szűcs Tamás, a Művészeti Líceum növendéke (felkészítő: Mados Andrea magyartanárnő), valamint a Dimitrie Cantemir Általános Iskola tanulói (felkészítőtanár: Bálint Beáta).

Koszorúztak a római katolikus és a református egyházközségek, a Történelmi Vitézi Rend, illetve a megyei, a városi és a várad-szőllősi RMDSZ képviselői.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!