ERDON Helyi hírek

2018.03.27. 10:02

Költöznek a váradi tiszafák

A környezetvédelmi ügynökség (APM) zöld utat adott annak, hogy a váradi önkormányzat elköltöztesse a Bémer térről a tiszafákat.

A környezetvédelmi ügynökség (APM) zöld utat adott annak, hogy a váradi önkormányzat elköltöztesse a Bémer térről a tiszafákat.

A nagyváradi polgármesteri hivatal terveit a múlt héten vizsgálta az ügynökség műszaki elemző bizottsága, ezt követően pedig Adriana Calapod, az APM igazgatója kijelentette a Bihoreanul hetilapnak, hogy a bizottság jóváhagyta az önkormányzat projektjét az eredetileg előterjesztett formában. Hozzátette, hogy öt nap áll bárki rendelkezésére ahhoz, hogy észrevételeket fogalmazzanak meg a döntés kapcsán, és ha a mai napig nem érkezik kifogás, akkor a bizottság döntése véglegessé válik és a városháza elkezdheti a költöztetést.

Kiszáradhatnak

A tervek szerint a Bémer (Ferdinand) téri tiszafákat a Nagyvásártérre (December 1. tér) költöztetik. A fákat eredetileg kivágatta volna a városvezetés, de a környezetvédők vehemens tiltakozása miatt végül a költöztetés mellett döntöttek, és most keresi a városháza azt a céget, amely elvégzi a munkát. A környezetvédőket azonban ez a megoldás sem elégíti ki, szerintük ugyanis a helyükről elmozdított tiszafák ki fognak száradni. Orlando Balaş, aki egyébként az említett elemző bizottságnak a tagjaként a projekt ellen szavazott, a sajtónak kifejtette, hogy többedmagával azt javasolta, hogy csak a színház előtt lévő három fát költöztessék el, a Mária királyné szobra körüli példányokat viszont a helyükön kellene hagyni, hiszen ezek már nem takarják a színház épületét, tehát a turisták nyugodtan elkészíthetik majd fényképeiket a színházról. Balaş szerint a törvény által védett tiszafák az elköltöztetés után ki fognak száradni egyrészt előrehaladott koruk miatt, másrészt pedig azért, mert már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna metszeni a fákat, hogy költöztetésre egyáltalán alkalmasak legyenek. Mint mondta, ez utóbbi dolgot korábban már javasolták a polgármesteri hivatalnak, amely nem jelzett vissza semmit erre a felvetésükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!