ERDON Helyi hírek

2018.03.28. 20:02

Ismét nyuszi ül a parkban

Több éves hagyományra visszatekintő, gyermekeknek szóló húsvéti rendezvényekről is beszámoltak többek között az RMDSZ központi székházában megtartott szerdai sajtótájékoztatón.

Több éves hagyományra visszatekintő, gyermekeknek szóló húsvéti rendezvényekről is beszámoltak többek között az RMDSZ központi székházában megtartott szerdai sajtótájékoztatón.

Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke elmondta: nagypénteken, azaz március 30-án 14 órától a Diákokért Egyesülettel közösen, s a Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökségének közreműködésével tojásfestésre hívják a kicsiket és a nagyokat. Első alkalommal a húsvéti vásár keretén belül, a Szent László téren felállított sátorban lesz megrendezve a már hagyományos tojásfestés, Vass Anna, Perecz Simo Annamária és Koncz Ágota nagyváradi tanítónők irányításával. Az ígéretek szerint Chvatal Margit nagyváradi tojáshímző is részt vesz, beavatja majd a résztvevőket a tojáshímzés hagyományos technikáiba.

Tojások és nyuszik

A két egyesület több éve rendszeresen megszervezi a tojásfestést, s az, hogy ezúttal a menedzsment ügynökség partnerségével zajlik az akció, a Szent László téren, újabb kihívás elé állítja a szervezőket. Tanítónők is jelezték, hogy elhozzák az osztályukat, de mivel ez munkaszüneti nap, első sorban a szülők, nagyszülők által elkísért gyerekere számítanak, az egészet egyfajta családi foglalkozásként gondolták ki.

Somogyi Orsolya, a réti RMDSZ-körzet elnöke a körzet és a The Different Egyesület által immár 2003 óta szinte megszakítás nélkül minden évben megszervezett Nyuszi ül a parkban című rendezvényéről számolt be. Ez nagyszombaton, azaz március 31-én 11 órától zajlik, a Petőfi parkban. Ebből az alkalomból körülbelül ezer festett tojást rejtenek el a parkban, s a rendezvény azzal kezdődik, hogy az óvodások és a kisiskolások csapatai elindulnak megkeresni a tojásokat, s ki-ki hazaviheti, amit talált. A rendezvény tojásfestő versennyel folytatódik, majd párhuzamos tevékenységek lesznek: Bálint Beáta tanárnő vezetésével kézműves foglalkozás zajlik majd, melynek során a gyerekek húsvéti dekorációkat készítenek, közben pedig „nyusziolimpia” lesz, azaz ötpróbás ügyességi verseny, könnyebb feladatokkal. 12 órától a Magocska baptista bábcsoport adja elő a Húsvéti Csoda című bábjátékot, utána pedig a már hagyományos locsolóvers-mondó verseny kezdődik el. Ezen a kislányok részvételére is számítanak – a korábbi alkalmakkor ők általában locsolás-fogadó verseket mondtak el. Mindeközben nyuszikat is lehet majd simogatni, s tombolahúzás is lesz, melynek során fődíjként élő nyuszikat sorsolnak ki. A két szervezet lelkes önkéntesei mellett a rendezvény megszervezéséhez a Communitas Alapítvány, a Dimitrie Cantemir általános iskola diákjai, Bálint Beáta tanárnő, Simon Ferenc hegyközkovácsi vállalkozó, a réti református templom imaközössége, valamint a dél-rogériuszi RMDSZ-körzet is hozzájárult.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!