ERDON Helyi hírek

2018.03.27. 10:15

Húsvéti tojások, házi sonka és kalács…

Körbenéztünk a váradi nagypiacon, s mint láttuk, húsvéti áruból nincs hiány, van, ami drágult tavaly óta, s van, ami ugyanannyiba kerül az idén is. Megérdeklődtük, mit mennyiért lehet kapni. Mint láttuk, a vásárlók egyelőre inkább csak mustrálgatnak…

Körbenéztünk a váradi nagypiacon, s mint láttuk, húsvéti áruból nincs hiány, van, ami drágult tavaly óta, s van, ami ugyanannyiba kerül az idén is. Megérdeklődtük, mit mennyiért lehet kapni. Mint láttuk, a vásárlók egyelőre inkább csak mustrálgatnak…

A népművészeti, kézműves tárgyak részlegén ezúttal is van miből válogatni: láttunk korondi, kézzel festett fatojásokat több méretben, de ugyanott gyönggyel és szentképekkel díszítetteket is kapni (ez utóbbiak importból származnak), s különféle húsvéti díszek is kaphatók. Az eredetiekkel megegyező méretű festett fatojások darabja három lejbe kerül, az apró fatojások darabjáért két lejt kérnek. Van tradicionálisan díszített és korszerű kinézetű is, fényes és matt, mindenféle színű és mintájú, s bár az árak nemigen változtak tavaly óta, vásárló alig akad. „Majd talán a román húsvét előtt többen vásárolnak, ilyenkor magyar húsvét előtt egyre kevesebben jönnek. Nem tudom mi történt, talán elmentek, vagy nem tartják az ünnepet. Ahogy én látom, manapság sokan kihasználják a szabadnapokat és inkább lelépnek egy wellness hétvégére” – mondja az eladó.

Csokibárány és nyuszik

A piacépületben egymás mellett sorjáznak azok a standok, ahol a többi élelmiszer mellett tyúktojások, s különböző húsvéti áruk is helyet kaptak. A tojások ára hetven-nyolcvan bani, mérettől függően. „Most már húsvétig nem drágulnak, megérdeklődtünk” – válaszol kérdésünkre egy eladó. Csokinyuszikból, csokoládétojásokból is lehet válogatni, nagy részük magyarországi áru. A legkisebb, 18 grammos csokinyuszi egy lejbe kerül, a negyven grammos két lejbe, a hatvan grammos ára pedig hat lej. A csokoládétojások ára hetven-nyolcvan bani, akárcsak a tyúktojásoké, a nagyobbak öt, hat, hét lejbe kerülnek, s láttunk csokoládébárányt is, öt lejért. Vannak előre elkészített ajándékcsomagok is, ezek ára öt lejnél kezdődik. Az idén is sokféle mintájú tojásmatrica kapható – egy fóliáért, mely több tojás díszítésére alkalmas, a piacon egy lejt kérnek, illetve egyes helyeken 1,5 lejt. A szentképeket ábrázoló matricák mellett a rajzfilmfigurásak és különböző virágmotívumosak békésen megférnek, ki-ki kiválaszthatja az ízlésének megfelelőt. Ezúttal főként egyszerű tojásfestékeket láttunk, egy borítéknyi festék ára ötven bani.

Házi sonka is van

Bár hétfőn általában zárva van, ezúttal, mint általában ünnepek előtt, nyitva volt a váradi piac húscsarnoka. Igaz, mindössze három-négy standnál árultak, vásárlókat pedig szinte alig láttunk. „Nem tudják az emberek, hogy nyitva vagyunk, sokan meg amúgy is inkább üzletkomplexumokból vásárolnak” – vélekedik az egyik árus. Pedig az itteni áru friss és a húst nem „fecskendezik be” tartósítószerekkel, teszi hozzá. A disznókaraj, comb és tarja kilója 18 lej, az oldalas és a császárszalonna (kaiser) kilogrammja pedig 17 lej. Házi sonkát is lehet kapni, ebből egy kiló 30–35 lejbe kerül, de ha a kliens drágának találja, alkudhat is.

Házi jellegű kalács

Húsvétkor elengedhetetlen a kalács – s ezt is be lehet szerezni az egyik piaci üzletben. Az áruk ott helyben készülnek, tartósítószerek és mesterséges aromák nélkül, s az árak nem sokat változtak tavaly óta. Mint megtudtuk, a kalács kilója kilenc és tizenöt lej közötti, a legdrágább a diós, a mákosból ugyanannyi 12 lejbe kerül, s a kakaós, illetve rahátos változat a legolcsóbb. Ilyenkor nagy keletjük van a különböző édes és sós péksüteményeknek – az egyik legnépszerűbb a meggyes, kakaós vagy mazsolás piskótatészta, ez egy kilósnál kisebb kiszerelésben kapható, s árát súlya alapján számítják ki, egy kilogramm 17–18 lej lejbe kerül, darabja pedig 12–13 lejt kóstál.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!