ERDON Helyi hírek

2018.03.27. 09:46

Díjazott fiatal zongoristák a LEK-ben

Vasárnap délután folytatódott a Múzeumi hangversenyek koncertsorozat, melynek alkalmával a Nagyváradi Művészeti Líceum pályakezdő, fiatal zongoristái kapták meg a főszerepet.

Vasárnap délután folytatódott a Múzeumi hangversenyek koncertsorozat, melynek alkalmával a Nagyváradi Művészeti Líceum pályakezdő, fiatal zongoristái kapták meg a főszerepet.

A Múzeumi hangversenyek sorozat keretein belül vasárnap délután a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében a váradi Művészeti Líceum azon diákjai koncerteztek, akik helyi, országos és nemzetközi versenyeken első helyezettek lettek. Az eseményt Thurzó Zoltán zongoraművész, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöksége közösen szervezte. Thurzó Zoltán elmondta, hogy miért fontosak, miért van nagy jelentőségük az olyan eseményeknek, ahol a gyermekek, a fiatalok érvényesülhetnek, lehetnek a középpontban: „Fontosak Nagyváradon azok a rendezvények, amelyek keretében nem importáljuk a tehetséget, hanem a saját tehetségeinket mutatjuk meg – úgymond a helyieknek. Temérdek fiatal tehetség él Váradon, de ha nem figyelünk rájuk, nem támogatjuk ezt a generációt, akkor kulturális szempontból öngyilkosságot követünk el. Részben ebben élünk: helyi fiatalok külföldön próbálnak szerencsét, ott keresnek lehetőséget – mert ámbár helyileg is lenne sok lehetőségük, csak azért nem foglalkoznak velük, mert olyan emberek vannak döntéshozó pozíciókban, akik igazából nem odavalóak. Régen nem így működött Nagyvárad. Igenis pártolni kell a fiatal tehetségeket – jelen esetben ezen az eseményen a helyi fiatal zongoristákat –, akik rangos díjakkal rendelkezve viszik mindezek ellenére a régi Nagyvárad hírnevét a világba.”

Műsor

A hangversenyen 21 fiatal mutatta meg tehetségét, a fellépőket felkészítette: Benczédi Mónika, Bordeianu Adrian, Frunză Ciprian, Fekete Jámbor Elisabeta, Ion Desanca, Mag Pop Anabela, Nagy Anita, Peter Izabela és Tier Enikő. A koncerten J. S. Bach, M. Clementi, L. v. Beethoven, M. Muszorgszkij, P. I. Csajkovszkij, J. Haydn, W. A. Mozart darabokat, szonátákat hallhattunk.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!