ERDON Helyi hírek

2018.03.01. 12:20

Diákszervezetek képviselői találkoztak

Szerda délután a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban zajlott a Bihar megyei magyar diákszervezetek, diáktanácsok (DT-k) második találkozója.

Szerda délután a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban zajlott a Bihar megyei magyar diákszervezetek, diáktanácsok (DT-k) második találkozója.

Összesen 12 olyan tanintézmény képviseltette magát, ahol magyar nyelvű oktatás (is) folyik, és a 2-3 fős küldöttségek egy-egy tanárral is kiegészültek. A rövid nyitóünnepségre az iskola kápolnájában került sor, ahol Konrád Katalin igazgatónő azt emelte ki, hogy az összejövetel fő célja annak a kijelölése, hogy merre, hogyan tovább.

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes is arról beszélt, hogy a rendezvény elsősorban a csapatépítésről szól. Arra kérte a megjelenteket: gondolkozzanak el azon, hogy mit szeretnének megvalósítani közösen az elkövetkezendő évben, és lehetőleg dolgozzanak ki egy programtervezetet, melyet aztán a lehetőségekhez mérten próbáljanak gyakorlatba ültetni.

Pilvax-est

Kőrösi Kristóf, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség elnöke azt mondta: a jelenlevőkre hárul az a feladat, hogy motiválják a társaikat, és felvállaljanak különféle közéleti tevékenységeket. Ennek azonban egyik alapvető feltétele, hogy jól tudjanak beszélni, kommunikálni egymással és a nagy nyilvánosság előtt is, épp ezért az NMD versenyt hirdet, melynek tárgya egy ötperces szónoki beszéd megírása. Március 14-én egy Pilvax-est lesz a Gekko Pubban, ahol akit a szakmai zsűri legjobbnak fog ítélni, az március 15-én, a Szacsvay-szobor előtti ünnepségen elmondhatja ezt a beszédet. A megírása történhet 48 szellemiségében, de akár teljesen mai elgondolás mentén is.

Dulău Dianna programfelelős, tanárnő az RMDSZ Communitas Alapítványának az ifjúságot érintő pályázataira hívta fel a figyelmet. Ezután a társaság két csoportra oszlott: a tanárok a kápolnában maradtak Konrád Katalinnal és Kéry Hajnallal, míg a diákok elvonultak egy osztályterembe, ahol Dulău Dianna irányításával jobban megismerték egymást, illetve hasznos információkkal, tapasztalatokkal gazdagodtak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!