ERDON Helyi hírek

2018.03.14. 10:44

Aláírásgyűjtés március 15-én a Szacsvay-szobornál

Kedden délután közös sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi magyar diákszervezetek vezetői. A participatív költségvetés és a Minority SafePack kezdeményezéshez gyűjtött aláírások volt a téma.

Kedden délután közös sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi magyar diákszervezetek vezetői. A participatív költségvetés és a Minority SafePack kezdeményezéshez gyűjtött aláírások volt a téma.

A várad-velencei Templom téren tartottak közös sajtótájékoztatót a nagyváradi és a Bihar megyei magyar ifjúsági szervezetek képviselői, vezetői azzal a céllal, hogy az elmúlt héten általuk megvalósított közös akció eredményéről számoljanak be.

Tőtős Áron, a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szervezetének (RODOSZ) Bihar megyei elnöke arról beszélt: mint közismert, március 9-én zárult az önkormányzat által meghirdetett részvételi költségvetés elnevezésű projekt második szakasza, melynek keretében Nagyvárad lakossága az interneten szavazhatott az első fordulóból továbbjutott pályázatokra. Ezek közül kettő, a velencei Templom tér és a várad-hegyaljai kultúrotthon felújítása közvetlenül is érinti a magyar közösséget. Három egyetemi szervezet (a RODOSZ Bihar megyei szervezete, az NMD és a PKED), valamint négy középiskola diáktanácsa (az Ady Endre Elméleti Líceum, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és a Mihai Eminescu Főgimnázium) annak érdekében, hogy az említett két projekt nyertesként kerüljön ki, alulról jövő kezdeményezésként aláírásgyűjtésbe kezdett. A támogató aláírásokat a Partiumi Keresztény Egyetemen és az említett négy iskolában gyűjtötték, aminek eredményeként 300 támogató aláírást sikerült összehozni, melyek nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg az egyetemisták és a középiskolások körében. Ugyanakkor a két projektre leadott szavazatok körülbelül 30, illetve 33 százalékát, tehát egyharmadát teszik ki az általuk összegyűjtött szignók.

„Úgy gondolom, ennél sokkal fontosabb az, ami a számok mögött van. Egy olyan politikai miliőben, egy olyan városvezetői magatartással, amely szerint nem szükséges támogatni a fiatalokat, nekünk, magyar fiataloknak sikerült bebizonyítani, hogy egy jó ügy érdekében össze tudunk fogni. Mi is aktív formálói és alakítói vagyunk a nagyváradi magyar közösségnek, illetve azt is sikerült bebizonyítanunk, hogy a fiatalokra is lehet számítani”- fogalmazott.

Együtt

Tőtős Áron emellett jelezte: nem állnak le, a munkát folytatják, ezért március 15-én ott lesznek az esti ünnepségen a Szacsvay-szobornál is, ahol a Minority SafePack kezdeményezéshez gyűjtik az aláírásokat. Végül, de nem utolsósorban, köszönettel tartoznak az oktatási intézmények vezetőinek és oktatóinak, hogy lehetővé tették számukra a támogatói aláírások gyűjtését, a MIÉRT-nek a technikai eszközök biztosításáért, valamint a diákszervezetek elnökeinek (Kőrösi Kristóf, Mezey Márk, Adler Rafael, Lőrincz Bálint, Căuş Bianca Argentina és Szegedi Dávid) az aktív részvételt és az eredményes munkát.

Kőrösi Kristóf, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) elnöke hangsúlyozta: Nagyváradon nem lehet elmenni a magyar ifjúság mellett, mely ha akar, bizonyít, mint például most. Az érdem a magyar diákoké, akik összegyűltek, és azt mondták: igen, ez két magyar projekt, az identitásunk megőrzéséhez szükség van arra, hogy felkaroljuk ezeket. Tisztában vannak azzal, hogy a sikerhez munka kell, ezért nem szégyellik, hanem együtt dolgoznak minden olyan ügyért, kezdeményezésért, ami magyar.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!