ERDON Helyi hírek

2018.03.01. 13:44

Adyról nevezné el a múzeum előtti teret

Csütörtök délelőtt az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Pető Dalma önkormányzati képviselő. Három témáról beszélt: az utcanévtáblák, a városunk logója és az RMDSZ-es pályázatok- a participatív költségvetés kapcsán.

Csütörtök délelőtt az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Pető Dalma önkormányzati képviselő. Három témáról beszélt: az utcanévtáblák, a városunk logója és az RMDSZ-es pályázatok- a participatív költségvetés kapcsán.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Pető Dalma arról számolt be: lakossági megkeresések nyomán az elmúlt két hónapban zömében végigjárta azokat a nagyváradi utcákat, amelyeknek magyar elnevezése van, több mint 40-et. Azt ellenőrizte, melyik az az utcanév, amely helytelenül van írva, van-e olyan utca, ahova nem rakták ki a táblát, illetve van-e olyan utcanévtábla, amelyet az állaga miatt ki kell cserélni. Ezen kritériumok alapján összesen 22, megoldást igénylő esettel szembesült: 9 esetben hiányoznak az ékezetek a nevekről, 4 esetben utcanévtábla-cserét szorgalmaz az RMDSZ a rossz állapot miatt, 7 esetben nincs kitéve az utca elnevezése és 2 esetben javítási munkálatokat kell eszközölni. A frakciótagok február 26-án iktatták román és magyar nyelven megírt erre vonatkozó beadványukat, az önkormányzat műszaki igazgatójának címezve. Ebben azt kérik, hogy javítsák ki/tegyék ki/cseréljék ki/javítsák meg azokat az utcanévtáblákat, melyek hibásak vagy problémásak. A beadványhoz ugyanakkor csatolták a hibás utcanévtáblák jegyzékét fényképekkel illusztrálva, valamint a neveket helyesen odaírva. Azt is elvárják Mircea Ghiteatól: a következő tanácsülésen számoljon be arról, hogy mi az ütemterve a kért javításoknak, mikor kezdik, és mikorra fejezik be azokat. Amúgy a hibás utcanévtáblák jegyzéke péntektől megtalálható a nagyváradi RMDSZ és Pető Dalma Csilla hivatalos Facebook-oldalán is, ahol a lakosok jelezhetik, ha ők is valamilyen kiegészítéssel élnek az üggyel kapcsolatban.

Logó

Egy másik témára áttérve, a tanácsos asszony felidézte: január 12-én jelent meg a helyi sajtóban, hogy az önkormányzat március 11-ig ötletbörzét hirdet a város logójának megtervezésére a turizmus fellendítése céljából, és a győztes tervet bruttó 47 ezer lejjel jutalmazzák. Nagy meglepetésére senki sem kapta fel a fejét azon, hogy a magyarok kimaradtak a március 11. és április 9. közt zajló elbírálási folyamatból, és bár a lakosság közel egynegyedét teszik ki, mégsem kaptak helyet a zsűriben, holott létezik egy nagy példányszámú magyar nyelvű napilap- a Bihari Napló-, nekünk is vannak sikeres civil szervezeteink, és olyan felsőfokú tanintézményünk (a Partiumi Keresztény Egyetem) is van, ahol képzőművészeti szak működik. Furcsa továbbá az is, hogy a grémium nem fogad el semmilyen vallási, etnikai célzatú üzenetet hordozó logótervet, és noha a versenyre romániai és külföldi természetes vagy jogi személyek is benevezhetnek, a brandoradea.ro honlapnak csak a román nyelvű változata van kidolgozva. „Tekintettel arra, hogy nem tudok egyet érteni azzal, hogy csak a kiválasztott szűk bírálja el a beérkezendő pályamunkákat, amelyből mi magyarok egyszerűen ki lettünk hagyva, február 21-én iktattam román és magyar nyelvű javaslatomat Ilie Bolojan polgármesternek. Véleményem szerint jobb lenne, ha a zsűritagok kiválasztanának 5-10 logótervet, és úgy, ahogy az activ.oradea.ro oldalon működik, versenyeztetni lehetne ezeket. A nagyváradiak válasszák ki, szavazatukkal kifejezve tetszésüket, véleményüket, hogy melyik logó legyen az, amely bennünket és városunkat képviselje bel- és külföldön egyaránt. Egészítsük ki tehát a zsűri munkáját egy szavazással. Ha már a zsűriből kimaradtunk, mert a 24 százalékos arányunk nem elég ahhoz, hogy magyar közösségünk egy tagja is ott legyen egy ilyen fontos döntésnél, akkor legalább a versenyeztetés esetében tudjunk beleszólni! Remélem, hogy módosító javaslatom nem érkezik túl későn, hisz az önkormányzati képviselők is csupán a sajtóból tudták meg, hogy mi a polgármesteri hivatal által működtetett APTOR újabb kezdeményezése”- közölte Pető Dalma, aki egyúttal arra buzdítja a magyar arculattervezőket, hogy éljenek a lehetőséggel, és pályázzanak.

Projektek

Végül arra tért rá Pető Dalma, hogy a polgármesteri hivatal 1,5 millió eurót irányzott elő a váradi polgárok által javasolt projektekre. Ő három pályázatot nyújtott be. Biharpüspökiben a Dealului, Drumul Hotarului, Cramei, Cântăreţului és Ciucaşului utcák aszfaltozását kérte az utcai infrastruktúra kategóriában, melyet azzal az indokkal utasítottak el, hogy először a régi vízvezetékeket kell kicserélni. A válasz alapján február 6-án hivatalos kérdést intézett a Vízművek vezetőségéhez afelől érdeklődve, hogy mikor kerül erre sor, amire a héten azt a választ kapta, hogy valamikor 2020-2023 között európai uniós finanszírozással.

A második pályázata a Traian parkkal kapcsolatos. Tekintettel arra, hogy 2019. január 27-én lesz Ady Endre halálának 100. évfordulója, Molnár Judit magyartanárnővel is konzultálva azt indítványozta: tegyék rendbe a mellszobrát és a környezetét, illetve a teret nevezzék el a költőről. Arra hivatkozva lett elutasítva, hogy a földalatti csöveket akarják először kicserélni, és a tervbe vett munkálatokat összhangba kell hozni a közeli közúti aluljáró megépítésével.

A harmadik a velencei Templom tér korszerűsítése, hiszen mint tudvalevő, az RMDSZ összesen tíz pályázatot tett le, amelyek közül kettő ment tovább, ez és a hegyaljai kultúrház renoválása, melyekre március 9-ig lehet szavazni az activ.oradea.ro oldalon. A lakossági fórumon kiderült, hogy a Templom tér eddig le nem aszfaltozott részén még mindig azbesztcement vízcsövek vannak a földben. Ezt 2015-ben, egy lakossági beadványra válaszolta a polgármesteri hivatal, és bár beírták, hogy a Vízművek ki fogja cserélni a rákkeltő csöveket, ez a mai napig nem történt meg. Éppen emiatt február 27-én ez irányú kérdést fogalmazott meg a Vízművek felé, melyre ezidáig nem kapott választ.

Minority SafePack

Pető Dalma köszönetet mondott mindazoknak, akik eddig aláírták a Minority SafePack polgári kezdeményezést, és egyúttal jelezte: az aláírásgyűjtés folytatódik a dél-rogériuszi RMDSZ körzeti székházban hétfőn, szerdán és pénteken 9-13 óra között, valamint a megyei RMDSZ-irodában a Kossuth/Independenţei utcán, az ortodox zsinagógával szemben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!