ERDON Helyi hírek

2018.03.05. 09:30

A tervek szerint számos beruházást eszközölnek az idén Nagyváradon

Mint arról már beszámoltunk, a helyi tanács elfogadta Nagyvárad idei évi költségvetését, ami valamivel több mint egymilliárd lejre rúg. A város beruházási költségvetése 263.558.000 lej. Felújítják többek között a városházát, a piramisban egy adatközpontot alakítanak ki, és tervben van két új híd építése is.

Mint arról már beszámoltunk, a helyi tanács elfogadta Nagyvárad idei évi költségvetését, ami valamivel több mint egymilliárd lejre rúg. A város beruházási költségvetése 263.558.000 lej. Felújítják többek között a városházát, a piramisban egy adatközpontot alakítanak ki, és tervben van két új híd építése is.

Ebből a legnagyobb tételt az európai finanszírozású projektek teszik ki (132 millió lej), amiből a vissza nem térítendő támogatás 56,8 millió lej, az állami támogatás 51,8 millió lej, a bankhitel pedig 6,5 millió lej. A Vagyonkezelőség projektjeire az idén 32,7 millió lejt költenek el a város költségvetéséből, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának beruházásai 31,5 millió lejt tesznek ki az idén, a város által fenntartott kórházak saját költségvetésükből összesen 22,6 millió lejt költenek el felszerelések, berendezések, gyógyászati eszközök vásárlására. A Hőszolgáltató Vállalat 14,7 millió lej értékű beruházásokat eszközöl az idén. A Közterületfenntartó 8,9 millió lej értékben tervez beruházásokat, és meglehetősen nagy, 6,9 millió lejes tételt tesz ki a participatív költségvetés is, ebből a pénzből a polgároktól beérkezett legjobb javaslatokat valósítják meg. A Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) 4,3 millió lej értékben végezhet beruházásokat a város költségvetéséből, városrendezési projektekre 4,3 millió lejt, adminisztratív beruházásokra 2,3 millió lejt terveznek elkölteni az idén. Ez utóbbi kategóriába tartozik többek között a városháza felújítása, valamint a piramisban egy adatközpont kialakítása.

Beruházások

A városrendezési projektek közük a legnagyobb tételt a centenáriumi emlékmű (900 ezer lej), az ifj. Rimanóczy Kálmán szobor (595 ezer lej) és a Iuliu Maniu szobor (496 ezer lej) megvalósításának a költsége teszi ki. A műszaki igazgatóság beruházási költségvetéséből hétmillió lej a centenáriumi híd építésére megy majd el, 1,3 millió lejből utcákat, parkolóhelyeket alakítanak ki a Ceyrat lakónegyedben, 2,8 millió lejt költenek a Zöldfa (Alecsandri) utca átalakítására, 1,3 millió lejt a Barcăului utca felújítására, 2,3 millió lejből alakítják ki a Szálka III. parkot, egymillió lejből befejezik a gyorsforgalmi utat és további 500 ezer lejből felújítják a Bihorului út és a Theodor Neş híd közötti útszakaszt, szintén 500 ezer lejt fordítanak az idén a Coriolan Hora utca felújítására. 1,2 millió lejt költenek egy új Pece híd építésére a Rulikowszki úton, egymillió lejt irányozott elő a költségvetés az idén egy új felüljáró építésére a körgyűrű déli szakaszán, 1,5 millió lejből újítják fel a Fő utcai járdát a Dima és a Sztaroveszki (Magheru) utca közötti szakaszon, a felsoroltak mellett és számos kisebb beruházás is várható. A Vagyonkezelőség 32,7 millió lejes beruházási költségvetéséből 9 millió lejt emésztenek fel a kisajátítások. Ez az intézmény az oktatási intézményekben végez különböző munkálatokat, ezek közül a legnagyobbak a Traian Vuia Szakkollégium Brâncoveanu utcai épületének teljes felújítása 1,4 millió lejből, valamint a Partenie Cosma Iskola felszereltségének bővítése 1,1 millió lejből. Az Apolló palota és a volt Transilvania mozi felújítására egyenként 2,3 millió lejt költenek el, az Ullmann palotában 1 millió lej értékben végeznek javítási munkálatokat.

A vállalatok beruházásai

A nagyváradi önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza az önkormányzatnak alárendelt vállalatok beruházásait is. Az OTL beruházási költségvetésének túlnyomó részét a húsz új villamos (3,4 millió lej), illetve tíz autóbusz vásárlása teszi ki (850 ezer lej). A Vízművek esetében a legnagyobb beruházás az ivóvízhálózat felújítása az Octavian Goga utcán 700 ezer lejből, de kisebb-nagyobb víz- és csatornafelújítási, illetve bővítési munkálatok várhatók az idén a Balogh István, a Teatrului, a Spiru Haret, a Livezilor, a Gh Pitut stb. utcákon is. A Hőszolgáltató Vállalat eruházásaira 14,7 millió lejt fordít a város, ennek legnagyobb hányada, 5,8 millió lej a távleolvasó rendszer kiépítésére megy majd el, és további 2,4 millió lejt költenek a Ceyrat utca és a leendő sportcsarnok közötti városrészben a fűtésvezetékek kiépítésére. A Közterületfenntartó legnagyobb idei beruházása az ócskapiac építése az új helyszínen 3,8 millió lejből, szintén a város költségvetéséből.

Uniós finanszírozások

Az idén összesen ötvenkilenc európai finanszírozású projektre költ a város. Ezek közül a beruházások közül a legnagyobbak az egyenként tízmillió lejes költségvetésű felújítási munkálatok a városi és a megyei kórháznál, továbbá Szőllős negyedben a termálvíz alapú hőszolgáltató hálózat kiépítése, melynek idei évi költségei 6,8 millió lejre rúgnak. A Bémer tér felújítására 5 millió lejt, a villamossínek bővítési munkálatának megkezdésére 21,2 millió lejt költenek, a villamospark felújítására 13,8 millió lej, a fűtéshálózat felújítására az idén 20,8 millió lejt szánnak, mely utóbbi összegnek a túlnyomó része (17,7 millió lej) uniós forrás. Ugyancsak zömében uniós forrásból újítják fel az idén a Darvas-LaRoche házat, mely beruházás összköltségvetése 4,6 millió lej. A szabadkőművesség múzeumának kialakítására 2,2 millió lejt költenek el az idén, mely összegnek mintegy a fele uniós támogatás.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!