ERDON Helyi hírek

2018.02.15. 12:36

Nincs elfogadott büdzsé, veszélyben a bérek

Csütörtökön februári rendes közgyűlését kellett volna tartsa a Bihar Megyei Tanács, de a PNL-frakció hiánya okán be kellett rekeszteni a gyűlést. Így a liberálisok miatt nem lett elfogadva a költségvetés se, ezért gondok lehetnek a március 10-i fizetésekkel.

Csütörtökön februári rendes közgyűlését kellett volna tartsa a Bihar Megyei Tanács, de a PNL-frakció hiánya okán be kellett rekeszteni a gyűlést. Így a liberálisok miatt nem lett elfogadva a költségvetés se, ezért gondok lehetnek a március 10-i fizetésekkel.

2018-ban is folytatják a játékukat a Nemzeti Liberális Párt Bihar megyei tanácsosai: ezúttal ismét ahhoz a taktikájukhoz nyúltak, hogy nem jelentek meg, így nem kellett szavazniuk a PSD választási listáján soron következő tanácsosjelölt, a nagyszalontai iskolaigazgató Adrian Szatmari mandátumáról. Ugyanakkor a hiányzásuk miatt az ülés megtartásához szükséges létszám se volt meg, ezért be kellett ezt rekeszteni.

Pásztor Sándor, az önkormányzat RMDSZ-es elnöke azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: szerinte lassan odáig fajul a mandátumigazolással kapcsolatos „komédia”, hogy a liberálisok nem tudnak jól kijönni belőle, hiszen már egy bírósági döntés is kötelezi őket a jóváhagyásra. Persze ez csak elsőfokú ítélet, és 15 napon belül megtámadható, de kérdés, hogy milyen indokkal támadják meg, hiszen a helyhatósági törvény is a koalíció igazát támasztja alá. A következő lépés tényleg a büntetőjogi eljárás lehet ellenük, mert nem hajtanak végre egy törvényes határozatot. Most megint azt a variánst választották, hogy ismét elkezdték azt a történetet, hogy nem jelennek meg, amivel a Megyei Tanács jogászai szerint nem érnek el semmit, mert ezzel tulajdonképpen akadályoztatják a testület munkáját, ezért nem ússzák meg a büntetőjogi tárgyalást.

Egyébként a szerdai sajtótájékoztatón bejelentett mindhárom projekt a napirendi pontok közt szerepelt. Ahogy honlapunk is beszámolt róla, valamennyi beruházás Nagyváradon, egy közel 50 ezer négyzetméter összterületű telken valósulna meg, amelyet a Rulikowski temető, az Egyetemi út, a csendőrség és a Ceyrat-negyed határol. A terület 2005-ben került az önkormányzat tulajdonába a Honvédelmi Minisztériumtól. Tavaly meg kellett tisztítani a gaztól, a bozóttól, az elvadult növényzettől, mely munka több hónapot vett igénybe, majd pedig megszerezték az urbanisztikai engedélyt a nagyváradi polgármesteri hivataltól, hogy iskolai campust lehessen létesíteni ott az SNI (sajátos nevelési igényű) gyerekek számára, egy tudományos és technológiai parkot, valamint ANL-lakásokat az önkormányzat alkalmazottai részére. A telken ugyanakkor egy épületet meghagynának a Ruhama Alapítványnak, mellyel jól együttműködik a Megyei Tanács, és három, az 1870-es években felhúzott ingatlan kivételével a többit lebontanák. A campus 29.955 négyzetméteren terülne majd el, meghagynák a fákat amolyan zöld oázisnak, és az említett három épület közül az egyiket sportcsarnoknak alakítanák át. A kutatói komplexum 8670 négyzetméteren terülne el, mely egy laborépület mellett parkolóhelyeket is magába foglalna. A szolgálati lakások létesítése céljára kijelölt terület pedig 9618 négyzetméter nagyságú.

Új ágyak

„Nem látok sok reményt, hogy a február 19-i, hétfői rendkívüli tanácsülésre eljönnek a liberálisok. Valószínűleg húzni fogják minél hosszabb ideig az időt. A gond az, hogy amennyiben nincs megszavazva a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított 45 napon belül a költségvetés, nem használhatunk fel közpénzeket a fináncon keresztül a bérek kifizetésére, csak a saját bevételeinket, ezek azonban nem elégségesek ehhez. Ha tehát a liberálisok nem gondolják meg magukat, problémák lesznek a március 10-i fizetéseikkel.”- jelezte a megyei tanácselnök.

Fontos még, hogy a minisztériummal való egyeztetések nyomán Papfalván sikerült elérni, hogy közpénzből 30 új ággyal bővüljön a felújított épületben működő szociális-egészségügyi központ, ami nagy előrelépés lenne, ehhez azonban szükséges, hogy a vonatkozó megyei tanácsi határozattervezetet megszavazzák. Minden készen áll, csak a voksok hiányoznak...

Per

2018. február 2-án első fokon a Bihar Megyei Bíróság úgy döntött: arra kötelezi a Bihar Megyei Tanács 17 liberális párti tagját, hogy hagyják jóvá a PSD tanácsoslistáján soron következő Adrian Szatmari mandátumát. A pert Adrian Szatmari indította a frakció ellen. Ugyanakkor a bírósági határozat arra is kötelezte a „szabadelvűeket”, hogy fizessenek kártérítést a sértettnek, mely egyenértékű azzal az összeggel, melyet illetményként kellett volna kapjon 2017. szeptember 27-től, vagyis attól a naptól kezdve, mikor először akadályozták meg azt, hogy letehesse önkormányzati képviselői esküjét egészen addig a napig, amíg megtörténik a mandátumigazolás. A döntés nem jogerős, 15 napon belül lehet fellebbezni ellene. Mint ismert, a hely azt követően üresedett meg, hogy a PSD kizárta soraiból Ana Maria Tiront. Azóta a közgyűlésben patthelyzet van, vagyis 17–17 a tanácsosi arány, már ami a PNL és a PSD–RMDSZ–ALDE-koalíció önkormányzati képviselőinek létszámarányát illeti.

Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács PSD-s alelnöke, megyei pártelnök azt mondta: Szatmári büntetőjogi pert indít minden egyes PNL-frakciótag ellen, névre szólóan, a hivatali visszaélés bűntettére hivatkozva. A liberálisok szempontjából esetleg terhelő döntés ugyan nem jár majd szabadságvesztéssel, csupán pénzbírsággal, viszont megjelenik az érintettek erkölcsi bizonyítványában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!