ERDON Helyi hírek

2018.02.15. 09:00

Idei beruházások, projektek és összegek

A Helyi Tanács mai ülésének több napirendi pontjáról, egyebek mellett fontosabb beruházásokról, projektekről mondott el részleteket Ilie Bolojan polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón. Uniós támogatásként különböző projektekre 12,3 millió euróra számítanak.

A Helyi Tanács mai ülésének több napirendi pontjáról, egyebek mellett fontosabb beruházásokról, projektekről mondott el részleteket Ilie Bolojan polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón. Uniós támogatásként különböző projektekre 12,3 millió euróra számítanak.

Nagyvárad költségvetése mintegy 225 millió euró, ennek körülbelül a fele a város fennhatósága alá tartozó kórházak költségeit fedezi, mondta el Ilie Bolojan a tegnapi sajtótájékoztató során. A fennmaradó 112 millió euróból a saját jövedelmekből befolyó összegek 68 millió lejt tesznek ki – ezek tavaly elérték a 73 millió lejt. Mindent összevetve, az Adótörvénykönyv módosulása miatti veszteségek az idén elérik a 8 millió eurót, hangzott el. Az országos költségvetésből 29 millió eurót kap Nagyvárad, ennek nagy része tanügyi és szociális célokra kell. Uniós támogatásként különböző projektekre 12,3 millió euróra számítanak, ez az összeg a fűtési vezetékek rehabilitációjára, továbbá a Darvas-La Roche ház, valamint a szabadkőművesség múzeumának felújítására lesz felhasználva. További projektek is folyamatban vannak, viszont a szerződéseket még nem írták alá. Becslései szerint a szerződések aláírása nyomán ez az összeg év végéig eléri akár a négyszeresét. Különböző beruházásokra 56,4 millió euró jut, ebből 26,6 millió eurót saját költségvetésből, 11,2 millió eurót pedig állami költségvetésből biztosítanak. A polgármester gratulált a kórházak vezetőségének, amiért saját forrásokból 4,8 millió eurót különítettek el beruházásokra.

Szobrok, kötetek

Első alkalommal létesítettek partnerséget egy beruházás kapcsán egy felekezeti líceummal, hangzott el. Az Emanuel Baptista Líceumról van szó, ahol egy sportterem létesítését támogatják, a teljes összeg 600 ezer euró, ennek a felét az önkormányzat állja.

Mint arról már szó esett, az idén nem támogatják a civil szervezeteket a városi költségvetésből, s mint később elhangzott, valószínűleg jövőre sem lesz másként. Ennek oka, mondta a polgármester, hogy a centenárium kapcsán több rendezvényt támogatnak, illetve elismerésben részesítik Nagyvárad jeles személyiségeit – szobrot állítanak például Rimanóczy Kálmán híres váradi építésznek a Fő utca Körös Nagyáruház felőli részén, valamint Iuliu Maniunak, a Szent László térhez közel eső szakaszán. Két kötet kiadását is tervezik: az egyik Nagyvárad történelméről szól, melyet minden iskolába szétosztanak majd, s a hetedikesek opcionális tantárgyként ezt tanulhatják majd, a másik pedig Bihar megye történelmét foglalja össze, s a Nagyváradi Egyetemmel közösen készül.

Jövőre hétmillió eurót szándékoznak törleszteni az adósságokból, s ezáltal a város eladósodása 10,25 százalékra csökken, ami újabb kölcsönök felvételét teszi lehetővé, az uniós projekteknek a városra eső részének a kifizetésre. Mindent összevetve 50-60 kisebb-nagyobb uniós projekt lebonyolítása van folyamatban, mindahány „Nagyvárad arculatának a megváltoztatásához járul hozzá”.

Épül többek között a Centenárium hídja, mellette szoborcsoportok állnak majd, s a tervek szerint december elsején avatják majd fel. Folytatják a gyorsforgalmi út építését, a tavasz folyamán befejezik azt a részt, mellyel kapcsolatban tulajdonjogi problémák merültek fel, s a további részekre vonatkozóan hamarosan tudni lehet majd, ki nyerte meg a versenytárgyalást.

Több központi épület homlokzata lesz felújítva, s Őssiben, a Barcăului és az Oneştilor utcák környékén egy „zöld folyosó”, azaz egy hosszú zöldövezet létesül majd.

Teljes forgalomkorlátozás

Három felüljáró építése kezdődik el hamarosan – az egyik a temetőhöz közel, a körgyűrűn vezet majd át, a másik a Borsi úton, az Ipari parkhoz közeli körforgalom felett helyezkedik majd el, a harmadik pedig egy híd lesz a Pece felett, az egyetem felé vezető úton, ahol a tervek szerint villamossíneket helyeznek majd el. Ez utóbbi egyúttal teljes forgalom korlátozást von maga után, valószínűleg március elejétől csak kerülőúton lehet majd gépkocsival eljutni a temetőhöz, illetve az egyetemhez, s közszállítási eszközök sem járnak majd arra.

Esélyek

Kérdésre válaszolva a polgármester kifejtette: nem tartozik a politikájához az, hogy a civil szervezeteket kihagyja a támogatásból, azonban az idei és a jövő év a centenárium miatt kivételt képez. Mint elhangzott, a város más jeles szülöttei mellett Nagyvárad egykori polgármesterének, Rimler Károlynak is szobrot szándékozik állítani ez alkalomból. Azt is kihangsúlyozta: nem szeretné támogatni azokat a civil szervezeteket, melyek kizárólag az önkormányzat támogatására építenek, nagyobb eséllyel igényelhetnek támogatást azok, amelyek saját maguk állják költségeiknek egy részét. Pozitív példaként említette meg a Szent László Napokat, melynek szervezője a költségek felét saját maga állta.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!