ERDON Helyi hírek

2018.02.26. 09:58

Értékeinket felmutató kiállítást nyitottak meg

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Reformáció Kelet-Közép-Európában című kiállítást pénteken a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, a kiállítás ötletgazdája tartott előadást.

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Reformáció Kelet-Közép-Európában című kiállítást pénteken a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, a kiállítás ötletgazdája tartott előadást.

A gimnázium Kövendi Éva zenetanár által vezetett kórusának előadásával kezdődött el az ünnepség, majd Forró László főjegyző és helyettes püspök szólt az egybegyűltekhez. A kiállítás során a református iskola együttműködött az EP-képviselővel és sok mindenki mással, hangzott el. A kiállított anyag egyebek mellett a lengyel, a morva, a cseh reformációról nyújt részleteket – azokból az időkből, melyeket olyan lendület jellemzett, mely teljesen átformálta a széteső közösségeket. A tömegeket mozdító hitújítás sorsközösségeket is átformált.

Átadni magunkat

Sem hit, sem sorsközösség mára abban az állapotában nem létezik – az életérzés, mely manapság jellemez bennünket, az, hogy csak magunkra számíthatunk; milliós lakosságú városokban az emberek elmagányosodnak, de legalább Istenre számítanak-e? – tette fel a kérdést a főjegyző, aki később arra tért ki: sokan egyfajta lebutult verziói önmaguknak, mely képtelen felfogni a hit fontosságát, pedig eredetileg nem ilyennek lettek teremtve. Ők senkinek és semminek nem akarnak helyet adni és meg vannak győződve, hogy náluk nincs különb. „Átadni a helyünket, átadni önmagunkat Istennek nem kötelező, de hogy a jelen és a jövő ebben van, az biztos” – mondta főjegyző.

Zsíros Anikó iskolaigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta: ilyen alkalmakkor érezzük, hogy jó helyen vagyunk, ő bízik és hisz benne, hogy ötszáz év múlva is itt lesz ez az iskola és lesznek gyerekek, akik belakják majd.

Értékeink

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő, a kiállítás ötletgazdája elmondta: Brüsszel és Strasbourg után most Váradon mutatják be a református gimnázium által készített anyagot, mely jobban megismerteti az unión belül is ezt a térséget. Egyúttal kitért a Minority SafePack fontosságára, még pár százezer aláírás hiányzik, hogy meglegyen az egymillió. Tíz éve mindig a gondokat, a problémákat soroljuk – ez a kiállítás abban segít, hogy láthatóvá váljon Európa nyugati felében: akár reformációról, akár másról volna szó, Európa keletei fele sem rosszabb, mint a nyugati. A vasfüggöny nyugati oldalán is volt butítás, ezért is fontos, hogy felmutassuk azokat az értékeket, melyek Európának ezt a részét gazdagítják – annál is inkább, mivel van mint felmutatni, s egyesek bizony elcsodálkoznak azon, hogy a világ harmadik anyanyelvre lefordított Bibliája a miénk, s hogy a 450 ezelőtti tordai országgyűlés megszavazta, hogy mindenki azt a hitet követheti, amelyiket szeretné. A tordai megemlékezéssel kapcsolatban Sógor Csaba megjegyezte: ez példa lehet arra vonatkozóan, hogy miként lehet méltóképpen együtt ünnepelni, nem azt ünnepelve, ami szétválaszt, hanem azt, hogy közös országban élhetünk. Ezt követően ismertette a most induló vetélkedővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd megnyitottnak nyilvánította a kiállítást.

Kazetták, kisfilm

A későbbiek során Szakács Zoltán iskolalelkész és Márton Katalin rajztanár mondták el, hogyan született meg a kiállítás, mely a kelet-európai reformációt mutatja be, s olyan élettörténeteket ismertet, melyeket nem biztos, hogy a mindennapokban elolvasnának a diákok. A kiállítás részét képezik a Kárpát-medencei református templomok kazettás mennyezetmintái alapján készült feldolgozások, melyeket a rajztanár vezetésével készítettek a diákok. A jelenlévők egyúttal megtekinthették azt a kisfilmet is, melyet szintén a diákok készítettek, s mely humorosan mutatja be a reformáció kulcseseményeit, modern környezetbe áthelyezve.

Cseke Attila RMDSZ-es szenátor is gratulált a kiállítás létrehozóinak – mint mondta, hiszi, hogy ezzel a tárlattal nemcsak a reformációt, hanem Váradot és Bihar megyét is képviseljük. Fontos az értékeink megtartása, s fontos, hogy a diákok is érezzék, hogy mi értékeket teremtettünk és hoztunk. A reformációnak a nyelv megőrzésében is óriási szerepe volt, mindezt fontos egy globalizálódó fogyasztói társadalomban felmutatni – hogy nyugaton is tudják, mit is teremtettek elődeink. A szenátor még több ilyen közösségformáló pályázatot kívánt, s azt, hogy ezeket lehetőleg szintén a váradiak nyerjék meg.

Az ünnepség után Sógor Csaba Európa jövője és a keresztény ember felelőssége című előadását mutatta be, s a jelenlévők kérdéseket tehettek fel.

Vetélkedő

Sógor Csaba a Lorántffy gimnáziummal közösen diákREformáció címmel műveltségi vetélkedőt szervez nagyváradi középiskolásoknak a kiállítás anyagából, s a nyertes csoport ellátogathat majd az Európai Parlamentbe. A vetélkedő célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a diákokkal a reformáció történetét, hatásait, értékeit. A háttéranyag maga a nyertes pályamunka, mely a Lorántffy gimnázium dísztermében van kiállítva. A nevezési határidő március 31., nevezni e-mailen lehet a licreformat@gmail.com címen, megadva a csoport nevét, a diákok névsorát és a vezetőtanáruk nevét. Egy csoport maximum négy diákból és egy vezetőtanárból állhat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!