ERDON Helyi hírek

2018.02.09. 14:27

Disznótoros verseny lesz Nagyváradon

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a D’ale porcului disznótoros versenyt, amelyre Bihar megyei települések nevezhettek be. A részletekről a szervezők tegnap számoltak be.

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a D’ale porcului disznótoros versenyt, amelyre Bihar megyei települések nevezhettek be. A részletekről a szervezők tegnap számoltak be.A versenyt február 17-én, szombaton az aradi úti ERA Shopping Parkban szervezik meg 26 csapat részvételével. A 22 Bihar megyei település mellett két magyarországi testvértelepülés is a résztvevők között szerepel: Biharugra és Körösnagyharsány (Körösgyéres és Vizesgyán testvértelepülései), illetve egy nagyváradi csapat és Szent Mária (Sf. Maria) Erdészet csapata is indul. A Bihar megyei csapatok között többek között Szentmárton, Mezőtelegd, Mihályfalva, Bors, Székelyhíd, Sólyomkővár (Şinteu), Értarcsa képviseletében fognak különféle finomságokat készíteni. A verseny menete az előző évekhez képest nem nagyon változott, azonban a szervezők néhány változtatást tettek a belépést és a díjazást illetően.

A pálinka kötelező!

A feltételek hasonlatosak a viccbeli esethez: a disznót, a helyet, gázpalackot, evőeszközöket a szervezők biztosítják, a disznótoros csapatoknak többek között „csak” a kést, fejszét, darálót, hurkatöltőt gáztűzhelyt, kell hozzák magukkal, és persze a kulináris tehetségüket. A hattagú csapatok ezek mellett legkevesebb két liter pálinkát kell magukkal hozzanak, aminek hiányában azonnal kizárják őket a versenyből. Ugyanis mint minden hagyományos disznótor, ez is pálinkakóstolással kezdődik a reggeli órákban (8–8.30 között), ami egyben már a verseny részét képezi, mivel az előző évekhez képest ebben az évben a szervezők öt kategóriában fogják díjazni a résztvevőket (a trófea mellett): a legjobb pálinka, a legjobb kolbász, a legjobb hurka (caltaboş), a legjobb toros és a legjobb helyi készítmény kategóriájában fognak kiosztani első, második, illetve harmadik díjat. A trófeát – ami egy fából készült malac-faragvány – egyetlen csapat fogja megnyerni, részben a zsűri pontozása, részben a vendégektől összegyűjtött étkezési jegyek alapján. A disznótoros versenyre ugyanis az elmúlt évektől eltérően ezúttal étkezési jeggyel léphetnek be az érdeklődők, ami által egy adag torost és más disznótoros ételeket kóstolhatnak. Az étkezési jegy értéke 15 lej, gyerekek számára (12–13 korig) nem kell megvásárolni.

A program

A verseny hivatalos megnyitója délelőtt tíz órakor lesz, 10.30-kor az érdeklődők hagyományos disznóperzselést láthatnak, majd az ételek elkészítését szemlélhetik meg. (A teljes, hagyományos disznóvágás, az állat leölésétől kezdődően, annak teljes feldolgozásáig az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság engedélyezésének hiányában nem valósítható meg a helyszínen.) Az esemény különlegessége továbbá az is, hogy 2500–3000 kukoricalisztes töltött káposztát is készítenek, valamint lesz tombola is. A nap folyamán (10–16 között) néptáncbemutató, népdaléneklés is lesz, ami által a hagyományos disznótor mellett a szervezők a bihari néptáncot, népdalokat szeretnék népszerűsíteni. Fellépők érkeznek többek között Mihályfalváról és Diószegről is. A verseny a városközpontban levő egyik étteremben (Bistro Blues Caffe) vacsorával ér véget, ahol kihirdetik a trófea idei nyertesét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!