ERDON Helyi hírek

2018.02.12. 09:49

Áthelyezték a Gojdu-szobrot

Pénteken volt Emanuil Gojdu születésének 216. évfordulója. A Mișcare Kulturális Egyesület ezért egy „ünnepséget” szervezett ennek kapcsán: a terv az volt, hogy meglátogatják a szobrát.

Pénteken volt Emanuil Gojdu születésének 216. évfordulója. A Mișcare Kulturális Egyesület ezért egy „ünnepséget” szervezett ennek kapcsán: a terv az volt, hogy meglátogatják a szobrát.

A szobor a nagyváradi őssi strandon kellett volna legyen, az egyesület tagjait és az érdeklődőket azonban meglepetés érte: nem találták ott. Az emberek 13 óra körül gyűltek össze a strand bejárata előtt, körülbelül harmincan. A helyszínen látszott, hogy a szobrot néhány órával előtte, talán azelőtt nap vihették el, a keréknyomok legalábbis erre utaltak.

Flavius Bunoiu, az egyesület tagja elmondta, hogy Nagyvárad e szimbóluma már 3 éve nincs tiszteletben tartva, egyszerűen csak „raktárba” helyezték. Elmondása szerint többször próbálták rávenni a helyi önkormányzatot, hogy helyezzék el a szobrot egy őt megillető helyen, ne pedig egy konténerben tartsák. A helyszínen Liviu Sabău Popa helyi tanácsos néhány telefonhívás után megtudta, hogy a szobrot a nagyváradi várba vitték az önkormányzat utasítására. A szobor jelenleg a vár udvarában van tehát, a C épület mögött, borzalmas állapotban, darabokban. Az önkormányzat szóvivője, Anca Grama később elmondta, hogy a szobrot csütörtök reggel szállították el, azzal a céllal, hogy restaurálják, és az áthelyezésnek semmi köze nem volt a tüntetéshez, illetve ünnepléshez.

Ünneplés

Az őssi strandon a telefonálgatás és információszerzés közben a résztvevők azért megünnepelték Gojdu születésnapjának évfordulóját is, a szervezők szülinapi tortát is hoztak. Az egyik szervező egy kis Gojdu-szobrot, mások virágot hoztak magukkal.

Restaurálják

Pénteken a nagyváradi önkormányzat is közleményt adott ki a szoborral és annak restaurálásával kapcsolatosan. Eszerint az elmúlt hét folyamán a Bihar megyei történelmi emlékeket védő alapítvány elköltöztette helyéről Emanuil Gojdu szobrát a várba, ahol restaurálni fogják. Az alapítvány a szakminisztériumon keresztül kérte egy szakértő megnevezését, aki felméri a szükséges konzerválási és restaurálási munkálatokat – a választás Ştefan Valentin gyulafehérvári szobrászra esett. A szobrot a művész jelenlétében szállították a várba, ahol a munka első lépcsőjében konzerválják, a másodikban kerül sor a restaurálásra, a vonatkozó, a szaktárca által láttamozott terv alapján. A munka elvégzése után a szobor a felújított Gojdu-térre kerül, pontos helyéről később döntenek, mire a tér rendezése befejeződik, nyilatkozta Florin Birta alpolgármester. Mivel az említett alapítvány átvette az összes közterületi műemlék adminisztrálását, a munka nem áll meg a Gojdu-szobornál, az összes köztulajdonban lévő szobrot felleltározzák, megvizsgálják azok állapotát. Ezek után mindegyikről iratcsomót állítanak össze, benne megjelölve a felmérés eredményét, esetleges konzerválásukra, restaurálásukra vonatkozó javaslatokat, a munka beütemezését.

Törő Enikő, Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!