ERDON Helyi hírek

2018.02.27. 09:22

A krónikus betegeknek vigyázniuk kell

A hideg idő dacára egyelőre nem fordultak elő a megyében lehűléses esetek, tudatták a SMURD, valamint a mentőszolgálat képviselői. Viszont egyes krónikus betegségek súlyosbodtak. Többen jelentkeznek a hajléktalan szállón is, tájékoztattak az illetékesek.

A hideg idő dacára egyelőre nem fordultak elő a megyében lehűléses esetek, tudatták a SMURD, valamint a mentőszolgálat képviselői. Viszont egyes krónikus betegségek súlyosbodtak. Többen jelentkeznek a hajléktalan szállón is, tájékoztattak az illetékesek.

Bár lényegesen lehűlt az idő, végtagfagyással, hipotermiával egyelőre nem szembesültek a gyorsmentők (SMURD), tudtuk meg dr. Hadrian Borceatól, a SMURD és a Bihar megyei Sürgősségi Klinika sürgősségi osztályának vezetőjétől. Úgynevezett szociális eseteik voltak – azaz a mentősök behoztak az osztályra hajléktalanokat, de egyikük sem volt lehűléses állapotban, s a velük foglalkozó alapítványok, szervezetek vették át őket. Viszont – amint arról már a napokban beszámoltunk – továbbra is rengetegen jelentkeznek az osztályon, túlnyomórészt különféle légúti fertőzések miatt, melyek nagy része nem tenné szükségessé ezt. „Az az érzésem, hogy az emberek egyszerűen nem tudják, mit tegyenek ilyenkor, mással nem tudom ezt magyarázni” – mondta az osztályvezető orvos.

Sem fagyásos, sem lehűléses esetük nem volt egyelőre, tudtuk meg dr. Ionela Guitól, a Bihar megyei Mentőszolgálat orvosi igazgatójától. Úgy tűnik, leginkább a krónikus betegek szenvedik meg a hideget, közülük is főként azok, akik krónikus tüdőgyulladásban, vagy onkológiai jellegű tüdőproblémákban szenvednek és ráadásul elkapnak egy légúti fertőzést – ha elszórtan is, de voltak ilyen eseteik a hétvégén.

Súlyos esetek

Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvos elmondta: a hideg beálltával észrevétele szerint csökkent a légúti fertőzések száma, tegnap délelőtt például nem volt új esete, csak a korábbiak jelentkeztek felülvizsgálatra. Az elmúlt héten viszont sok súlyos légúti fertőzéssel találkozott, s nem csak idősek, hanem fiatalok is megbetegedtek. Többnyire nem a „klasszikus” influenzát kórismézte, hanem bakteriális felülfertőződéseket, melyek sok esetben tüdőgyulladást okoztak és csak kombinált, vagy egyszerű antibiotikumos kezeléssel enyhültek, de még így is elhúzódtak hetekig. „A vírus legyengíti a szervezetet, mely fogékonnyá válik a bakteriális felülfertőződésre. Ilyenkor már nem elég a tüneti kezelés” – hívta fel a figyelmet a háziorvos. Mint hozzátette, a hideg egyrészt elpusztítja a mikroorganizmusokat, másfelől veszélyes lehet a magas vérnyomásban, szívkoszorúér-szűkületben szenvedőknek. Hatására összehúzódnak az erek, nő a vérnyomás, görcsös fájdalom jelentkezhet. A krónikus betegek lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak kint, tette hozzá, ne lélegezzenek szájon keresztül, illetve tegyenek sálat szájuk elé. Az is előfordulhat, hogy nagyobb adag gyógyszert kell beállítson számukra az orvos – mondta el dr. Balogh Árpád.

Vannak még helyek

Mióta lehűlt az idő, a hajléktalanok nap közben is maradhatnak a Gutenberg utcai hajléktalan szállón, tudtuk meg Galea Cosmintól, a Bihar megyei Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalnak (ASCO) a szállóért felelő munkatársától. Mióta lehűlt az idő, mindössze hárommal jelentkeztek többen, jelenleg 47-en vannak ott elszállásolva. Vannak még helyek, továbbra sem utasítanak vissza senkit, akinek nincs hol megszállnia és hozzájuk fordul, mondta a szálló felelőse. Nap közben meleg teával kínálják az elszállásoltakat, van lehetőség mosdani, ruhát mosni, csereruhát is tudnak adni nekik. Viszont, amint a szálló felelőse elmondta, ettől az évtől kezdődően ingyenes ebédet már nem osztanak – hogy mi okból, azt nem tudta megmondani. Ezzel ellentétben, Consuela Govor, az ASCO szóvivője érdeklődésünk nyomán azt válaszolta: a meleg ebédet az idén is osztották a hajléktalanoknak, a szálló székhelyén, ez az akciójuk március elsejéig tart.

Jótanácsok

Amint az egészségügyi minisztérium megfogalmazta, lehetőleg ne induljunk hosszú útra a nagy hidegben, s tartsuk be a légúti fertőzések elkerülését célzó higiéniai előírásokat. Étkezzünk egészségesen, fogyasszunk fehérjében gazdag, vitamindús eledeleket. Amennyiben mégis kint kell tartózkodnunk, védjük magunkat vastag öltözékkel, sállal, sapkával, kesztyűvel. Fontos, hogy a kezünk és a lábunk melegben legyen, védve az esetleges fagyástól. Amennyiben elkaptunk valamilyen légúti fertőzést, ne mi kezeljük magunkat, vegyük fel a kapcsolatot e célból a háziorvosunkkal. A szakértők főleg az időseknek, krónikus betegeknek ajánlják, hogy ne tartózkodjanak kint sokat mivel súlyosbodhatnak már meglévő panaszaik. A gyermekekre különösen vigyázzunk – ne hagyjuk őket sokáig fűtetlen járművekben, s ne induljunk velük hosszú útra, ha nincs megfelelő klímaberendezésünk. Lakhelyünk megfelelő fűtéséről is gondoskodnunk kell, de egyúttal óvakodjunk az improvizált fűtési alkalmatosságoktól, melyek szénmonoxid mérgezést, vagy tűzvészt okozhatnak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!