ERDON Helyi hírek

2018.01.17. 11:58

Ülő életmód – az aranyér egyik oka

Az aranyér az 50 év fölötti lakosság 75%-át érinti.

Az aranyér az 50 év fölötti lakosság 75%-át érinti.Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az aranyér nemcsak az idősek betegsége. Az általános vélekedés szerint azok kapják leginkább, akik sokat ülnek, de a fejlett orvostudomány szerint a sokat állókat is fenyegeti. Ez a betegség az utóbbi években vált gyakorivá, az egyik oka az ülő életmód, az 50 év fölöttiek 75%-át érinti, ez az egyik fő konklúziója a Proctoline proktológusainak.

A többi ok között megemlíthetjük: előrehaladott kor (az erek minősége romlik), genetikai öröklődés, székrekedés, hasmenés, fizikai megerőltetés (sokszor sporttermekben), étkezés (túlzott hús, fűszer, szénsavas üdítő, csokoládé, kávé, energiaital fogyasztás), májbetegségek (Hepatitisz, májzsírosodás), rossz vérkeringés, egyes gyógyszerek (antidepresszánsok, étrendkiegészítők vas tartalommal és altatók), valamint egyes szokások, mint például a toaletten való túl hosszú ülés, akár olvas vagy netezik közben.

Az aranyér megelőzése céljából igyon naponta 8-10 pohár vizet, rostos élelmiszereket fogyasszon, kerülje a kávét, az alkoholt, a fűszereket, bélirritáló étkeket és legalább napi 30 percet mozogjon.

Sajnos a legtöbb ember ülő életmódot folytat, ez pedig az aranyér egyik kiváltó oka. A sofőrök, az irodában sokat ülők, de más, ülő életmóddal járó munkát végzők is nagyobb veszélyben vannak és tanácsunk, hogy mindennap több tíz percnyi testmozgást végezzenek, és ne fogyasszanak irritáló étkeket. A kezelés sokkal egyszerűbb a kezdeti időszakban, és az aranyér megjelenése már csak a súlyosabb esetekben tűnik fel, ezért javallott szakorvosi vizsgálatot kérni, amíg nem késő. Szerencsére az utóbbi évtizedben sokat fejlődött a kezelés, nem szükséges már klasszikus műtét, a legkorszerűbb megoldás a gumival való elkötés, valamint a fototermokoagulálás, infravörös sugarakkal, ezeket alkalmazzuk klinikánkon is, kórházba vonulás nem szükséges, napi tevékenységet sem kell megszakítani. Megoldható az orvosnál tett néhány látogatással, olyan előjegyzés alapján, amely maga sem telik sok időbe.

Proctoline Nagyvárad Klinika, 0259430444.

(Fizetett hirdetés - H946166)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!