ERDON Helyi hírek

2018.01.30. 11:21

Pont került Patricia ügyének végére

Majdnem nyolc évnyi huzavona után született ítélet a kórházban elhunyt Patricia Aktaa ügyében. Az édesanya lapunknak is elküldte az ítélet indoklását is, amelyet pár nappal ezelőtt kaptak meg.

Majdnem nyolc évnyi huzavona után született ítélet a kórházban elhunyt Patricia Aktaa ügyében. Az édesanya lapunknak is elküldte az ítélet indoklását is, amelyet pár nappal ezelőtt kaptak meg.Mint arról decemberben írtunk, egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték végül a kezdetben felmentett Georgeta Călinescu doktornőt, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Az indoklást nemrég kapták kézhez Patricia családtagjai, és hozzánk is eljuttatták. Akkor részletesen írtunk róla: Aktaa Patricia Vanessa 2010. május 22-én ételmérgezéssel került kórházba – két nappal később pedig meghalt. A szülők szerint az orvosi ellátás számos hiányossága miatt történt a haláleset – ezért minden lehetséges fórumot megkerestek, kérve, hogy derítsék ki az igazságot, és büntessék meg a felelősöket. Az ügy első szakaszában végzett „vizsgálatok” szerint „senki nem tekinthető felelősnek az egészségügyben emiatt a haláleset miatt, minden szabályszerűen zajlott”, illetve „a halált kiváltó összes tényező a kórházon kívüli volt”. Egyetlen kérdésükre sem kaptak tehát választ a panaszosok az ötéves Patricia halála kapcsán. Állítják: szakszerű beavatkozással menthető lett volna a gyerek. A szalmonella általában nem halálos – neki mégis az életébe került. Az édesanya, Delia Scorţe kifogásolta, hogy a jelentés egyetlen olyan kérdésükre sem adott választ, amelyet beadványukban megfogalmaztak. Sőt, még a családot érintő gyanú fogalmazódott meg a jelentésben, miközben az egészségügyben semmilyen felelőst nem találtak. „Ez nem válasz. Éppen ezért óvást is fogunk emelni ellene. Ezen kívül már beindítottuk a büntetőjogi eljárást” – tette hozzá még 2011 májusában. A büntetőjogi eljárás Váradon zajlott.

Vádak és ítélet

A szülők vádjai szerint a kórházban túl sokat vártak a beutalással, majd egyes analíziseket hanyagul kezeltek, ráadásul amikor a kislány a halála előtt kómába esett, akkor „órákig volt kezelés nélkül, orvos meg sem nézte, majd későn szállították át az intenzívre”. Az anya hozzátette: „ott utólag azt mondták, hogy ha két órával hamarabb érkezik, ma is élne”. Hozzátették: azt is kifogásolják, hogy az átszállításkor „egyetlen takaróba csomagolva, mindenféle kísérőokmány nélkül adták át a kómában lévő gyereket”.

A szakjelentés készítői egyébként megállapították, hogy a kislány a szalmonella mellett egy másik kórokozóval is felülfertőződött. Továbbá azt állítják, hogy „egyes tanúk szerint” a nagymama meglátogatta a kórházban a kislányt és szintén fertőzött élelmiszert vitt neki, ami súlyosbította a beteg állapotát. A szülők ezt ma is határozottan cáfolták, állítva, hogy a nagymama bent sem járt. Kérdéseinkre a jelentést ismertető orvos pedig nem tudta megmondani, hogy kik lennének az állítólagos tanúk.

Az édesanya végül megelégelte, hogy hiába írtak beadványokat, s tartottak tüntetéseket is az igazságért, így végül a büntetőeljárásban reménykedtek. A végleges ítélet kihirdetése után Patricia édesanyja azt mondta, „istennek és a lányának köszöni, hogy végig küzdhettek”. A döntés szerint tehát dr. Georgeta Călinescu igenis felelős, ezért egy évnyi börtönbüntetésre ítélték. Ennek végrehajtását 3 évre felfüggesztették. Emellett a szülők kártérítés címén 70.000 eurót valamivel meghaladó összeget kapnak, amit közösen tartozik megfizetni a Dr. Gavril Curteanu kórház, az elítélt, valamint az Astra biztosító – utóbbi a felszámolását intéző KPMG Restructuring cégen át. Továbbá a több tízezer lejes perköltséget is meg kell téríteniük a szülők számára.

Indoklás

A hosszú indoklásban többek között a bírák kiemelik: „ha a túlélésre bármennyi, akár 1%-os, vagy 0,1%-os esély is van, azt maximálisan ki kell használni, és konkrétan azzal a hittel közelíteni, hogy a kivétel maga a szabályszerűség”. Hozzáteszik: „nem kell összekeverni ezt az istenséggel, hiszen a vezérgondolat itt az, hogy remény van, aminek konkretizálódnia kell kezelésekben”. Jelzik: tehát ha 90%-os túlélési lehetőségnél az orvosok jó eséllyel avatkoznak be, 10%-os túlélési esélykor nem kevesebb intenzitással kell küzdeniük az életmentésért, hanem épp, hogy többel.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!