ERDON Helyi hírek

2018.01.31. 18:35

Minden cserbenhagyót azonosítottak

A Bihar megyei Rendőrség tavalyi eredményeit, a megyében történt törvénysértések, bűncselekmények számának alakulását ismertette szerdai sajtótájékoztatón Alin Haniş megyei rendőrfőnök. Jó év volt a tavalyi, mondta összesítésként, reméli, a folytatás sem lesz rosszabb.

A Bihar megyei Rendőrség tavalyi eredményeit, a megyében történt törvénysértések, bűncselekmények számának alakulását ismertette szerdai sajtótájékoztatón Alin Haniş megyei rendőrfőnök. Jó év volt a tavalyi, mondta összesítésként, reméli, a folytatás sem lesz rosszabb.Miután kedden a prefektus és több megyei intézmény vezetője vett részt az évi tevékenységük értékelésén, szerdán a sajtó képviselői tudhattak meg többet tavalyi eredményeikről. Alin Haniş megyei rendőrfőnök, aki Adrian Bucur és Radu Şandru főfelügyelő helyettesekkel vett részt a sajtótájékoztatón, elmondta: mindent összevetve a bűnözés egy százalékkal csökkent Bihar megyében, ezen belül az iskolákban és azok környékén történt bűncselekmények száma 27 százalékkal, a fegyverekkel, robbanóanyagokkal, veszélyes vegyszerekkel kapcsolatos bűncselekmények száma pedig 8 százalékkal csökkent. A súlyos, személy ellen elkövetett bűncselekmények tetteseit minden esetben azonosították, s ez az, amire a tavalyi év kapcsán a legbüszkébb. A sajtótájékoztató során többször is elhangzott: a tavalyi év során 49 cserbenhagyásos gázolás történt, s mindegyik elkövetőjét sikerült azonosítani.

Razziák

Az utcai bűnözés a megye városaiban 4,15, falvakban, községekben pedig 3,19 százalékkal csökkent. Adócsalásokból több mint három millió lejt sikerült visszanyerni, s több mint kétszáz ezer lej értékű árut koboztak el – főleg cigarettát és szeszes italokat. Mindent összevetve a gazdasági bűncselekmények száma 625-ről 515-re csökkent, az adócsalás miatti kivizsgálások száma pedig 32,2 százalékkal nőtt.

A rablások száma is csökkenést mutat, a falusi házakból történő lopások száma 2,18, a falusi üzletekből történő lopásoké pedig közel kilenc százalékkal csökkent. A tavalyi év folyamán 29 razziát szerveztek és 861 olyan akciót, melyen fokozott számban vettek részt, ezek nyomán több mint harmincezerszer büntettek, a bírságok összértéke pedig meghaladja a tízmillió lejt. A közrend fenntartó egységek közel 1700 bűncselekményt konstatáltak, ebből 1544 tettenérés volt, s több mint harmincezerszer büntettek. Naponta átlagban 92 járőrcsapat dolgozott megyeszerte, ebből 26 csendőrökkel, helyi rendőrökkel, illetve határrendőrökkel közösen járőrözött.

Közbeléptek

A járőrcsapatok több mint tizenháromezerszer léptek közbe az 112 sürgősségi számról érkezett hívások nyomán, s közel kétezer alkalommal olyan esetekben, amikor más módon jutott el hozzájuk a lakossági értesítés. Átlagban naponta hatvan alkalommal léptek közbe, azaz 24 percenként. Több mint ötszáz esetben büntettek erdészettel, faanyaggal kapcsolatos bűncselekmények miatt, ezeknek a bírságoknak az összértéke több mint 1,1 millió lej, s az elkobzott faanyag mennyisége meghaladja az 1300 köbmétert.

A személy ellen elkövetett bűncselekmények 3,8, a rablások pedig 18 százalékkal csökkentek. Tavaly egyetlen esetben sem történt halált okozó testi sértés, a gyilkossági kísérletek száma 15,4 százalékkal csökkent, viszont hat esetben történt emberölés, akárcsak 2016-ban.

„Jó év volt”

A súlyos közlekedési balesetek száma 201-ről 172-re, a halálos áldozatok száma pedig 45-ről 32-re csökkent. A közlekedési balesetek nyomán súlyosan sérültek száma 185-ről 172-re csökkent. Míg a megye útjain a közlekedési balesetek legfőbb oka a gyorshajtás, illetve az elsőbbség megadásának az elmulasztása volt, városon belül úgy tűnik, a gyalogosok által elkövetett szabálysértések miatt történt a legtöbb közlekedési baleset.

Amint a rendőrfőnök elmondta, mindent összevetve jó év volt a tavalyi és reméli, hogy folytatódik a bűncselekmények csökkenő tendenciája.

Adatok

A tavalyi év folyamán a közlekedésrendészet munkatársai több mint 45 ezerszer büntettek, ezek több mint fele gyorshajtás miatt történt és közel hatezer a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők „engedetlensége” miatt. Több mint háromezer gépkocsivezetői jogosítványt függesztettek fel és közel 1300 forgalmi engedélyt vontak be.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!