ERDON Helyi hírek

2018.01.23. 10:00

Mégis megmentik a nagyváradi cukorgyárat?

Petre Daea román mezőgazdasági miniszter azt állítja, kapcsolatban áll a nagyváradi cukorgyár tulajdonosaival, és a termelőkkel együtt a gyár megmentésére keresnek lehetőségeket.

Petre Daea román mezőgazdasági miniszter azt állítja, kapcsolatban áll a nagyváradi cukorgyár tulajdonosaival, és a termelőkkel együtt a gyár megmentésére keresnek lehetőségeket.Az országban 1989 előtt 33 cukorgyár volt, manapság 4 (!) van. Ezek közül is az egyik a váradi, ami lehet, már csak ideig-óráig termel, hiszen német tulajdonosa bezárásra ítélte, ahogyan arról többször is beszámoltunk. A gyár helyzete igen élénken érdekli, állítja Petre Daea mezőgazdasági miniszter, azzal indokolva ezt, hogy a Diamant cukor előállítója olyan országrészben van, ahol minden adottság megvan a működéséhez, a bezárás pedig nem csak az ott dolgozóknak, de a cukorrépa termelőknek is komoly gondot jelent, veszélybe sodorva ezt a termelői ágazatot. Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hét végén, csütörtökön és pénteken több alkalommal is tárgyalt nem csak a gazdák képviselőivel, de a gyártulajdonosokkal is, a mindenkinek megfelelő megoldás megtalálása érdekében. Az ügyben hallatta szavát Alina Mungui-Pippidi politológus, akit kormányzási, antikorrupciós és demokratizálódás témakörök szakértőjének tartanak, s akit Klaus Iohannis államelnök lehetséges tanácsadói között tartottak számon. A politológus egy tévéműsorban az államelnök közbelépést sürgette a gyár felszámolásának megakadályozása és a gazdák támogatása érdekében. Szerinte nyugati országokban ilyen horderejű helyzetben, ami jelentősen kihat a gazdaságra, sürgősséggel összehívnák akár az érintett országok nagyköveteit is.

Sejteni lehetett

Szakértők szerint azonban kicsi az esély, hogy valóban megtalálják a közös nevezőt, hiszen ahogyan írtunk már róla, a német Pfeifer&Langen cég azért döntött a bezárás mellett, mert a gyárat veszteségesnek ítélték, a gazdák egyesületével pedig nem sikerült megegyezni a vételárban. Az intézkedés 214 gyári alkalmazottat érint, továbbá azokat a gazdákat, akik mintegy 2500 hektáron termeltek cukorrépát. A németek már tavaly szeptemberben sejtetni engedték, hogy ez fog következni. A Digi 24 hírtévé információi szerint a márkanevet Magyar- és Lengyelországban lévő gyáraikban éltetik tovább. A helyzetet bonyolítja, hogy az országban kormányválság van, e sorok írásakor sem tudni még, ki éppen a mezőgazdasági miniszter, s ha változik annak személye, az új tárcavezető is prioritásként kezeli-e a témát, tesszük hozzá mi.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!