ERDON Helyi hírek

2018.01.02. 11:05

Koszorúzásokkal kezdték az évet

Január 1-jén a várad-réti RMDSZ szervezésében megkoszorúzták Petőfi mellszobrát, és Gulácsy Irén író, újságíró emléktábláját. Somogyi Orsolya körzeti elnök köszöntötte a jelenlevőket.

Január 1-jén a várad-réti RMDSZ szervezésében megkoszorúzták Petőfi mellszobrát, és Gulácsy Irén író, újságíró emléktábláját. Somogyi Orsolya körzeti elnök köszöntötte a jelenlevőket.Az első helyszínen, vagyis a költő Petőfi-parkbeli mellszobránál Somogyi Orsolya várad-réti RMDSZ-elnök úgy fogalmazott: a 195 évvel ezelőtt, 1823. január 1-jén született Petőfi Sándor a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Rövid élete alatt 1000 verset írt, melyekből körülbelül 850 maradt az utókorra- hangsúlyozta, majd felolvasta a Virágoskert a költő szíve című költeményt.

A koszorúzás után a megjelentek átvonultak ahhoz a házhoz, ahol Gulácsy Irén írt és alkotott, tekintettel arra, hogy január 2-án van a halálának az évfordulója. Az emléktáblánál Somogyi Orsolya arra hívta fel a figyelmet: 1894. szeptember 9-én, Szegeden született, és 1945. január 2-án Budapesten hunyt el. 1914-ben költözött Nagyváradra, és kezdett el írni a Magyar Szóban, majd 1919-ben a Nagyvárad című napilap belső munkatársa lett. Cikkeket írt több lapba és folyóiratba, mint például a Pásztortűz, a Genius, a Brassói Lapok, a Keleti Újság, az Ellenzék, a Napkelet, a Magyar Kisebbség. Miután az első munkája, a Förgeteg megnyerte a marosvásárhelyi Zord Idők lap pályázatát, elkezdett novellákat, regényeket, színdarabokat írni. 1927-ben, nem sokkal férje halála után Kolozsvárra, majd Budapestre költözött, ahol 1945-ben hunyt el, a lakását eltalálták az ostrom során. Az emléktáblát 2005-ben állították, halála 60. évfordulója tiszteletére.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!