ERDON Helyi hírek

2018.01.22. 18:45

Fejlemények a parkbeli fairtásról

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség megbízottai hétfőn anagyváradi Bălcescu parkban (Rhédey-kert) jártak, miután pénteken és szombaton számos fát kivágtak ott.

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség megbízottai hétfőn anagyváradi Bălcescu parkban (Rhédey-kert) jártak, miután pénteken és szombaton számos fát kivágtak ott.

A környezetvédelmi őrség tagjai megállapították, hogy nincs engedély az egészséges fák kivágására és/vagy nyírására, Florin Birta alpolgármester azonban határozottan kiállt amellett, hogy a munkálatokra van engedély a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől (APM). A fakivágásokat leállították, az erdészeti hivatal valóban megjelölt valamennyi fát, de a törvény szerint, ha egészséges fák kivágásáról, nyírásáról van szó, feltétlenül szükséges az APM engedélye, nyilatkozta Mihai Togor, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője hétfőn a Bihoreanul lapnak. Tegnap ellenőrizték, hogy hány egészséges fát vágtak ki, valószínűleg ma határozzák meg azt, hogy milyen következményekkel jár az engedély nélküli munka.

Csak 17 fáról volt szó

Valóban létezett egy kérelmezés a városi önkormányzat részéről, melyben az szerepelt, hogy 17 fát ki kellene vágni a Bălcescu parkban, ezt a kérelmet 2017. október 4-én nyújtották be a APM-hez. Akkor az APM-től egy személy és a városi önkormányzat egy képviselője kiment a parkba ellenőrizni, megalapozott-e a kérés. A következtetés az volt, hogy a 17 fa már öreg, sok száraz águk van, veszélyes lehet, ha letörik egy nagyobb ág, nyilatkozta AdrianaCalapod, az APM igazgatója tegnap. Akkor az APM egy levelet címzett a városi önkormányzatnak, Florin Birta figyelmébe ajánlották azt, hogy mivel nem egészséges fákról van szó, ezért nincs szükséges az APM engedélyére. A levélben jelezték, hogy a kivágásokat, nyírásokat ettől függetlenül szabályszerűen kell elvégezni, és meg kell tárgyalni kertészeti, erdészeti és környezetvédelmi szakemberekkel. Kiderült, hogy erre a tárgyalásra nem került sor. Florin Birta tegnap nyilatkozott ez ügyben, véleménye szerint az, hogy nem volt ilyengyűlés az önkormányzat technikai igazgatóságának és Emil Bențan-nak a hibája. Azt mondta, ellenőrizni fogja az erre vonatkozó szabályokat, ha ez valóban kötelező lett volna, akkor következményei lesznek az ügynek.

Florin Birta tavaly is hasonlóakat válaszolt, amikor a Spoon étterem mellett lévő fát megcsonkították, akkor sem ellenőriztek, és nem is büntettek meg végül senkit. Birta még azt is hozzátette, hogy miután az APM értesítése megérkezett, Bențan azt hihette, hogy nincs szükség semmire, ahhoz, hogy a munkálatokat elvégezzék. Érdekes még az ügyben az is, hogy Birta először azt nyilatkozta, hogy semmit nem tudott a fairtásról, később azonban kiderült, hogy minden erről szóló dokumentumon rajta van az aláírása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!