ERDON Helyi hírek

2018.01.21. 18:33

Fairtás a váradi Rhédey-kertben

Valóságos fairtást végeztek szombaton Nagyváradon. Az esetre Orlando Balaş környezetvédő hívta fel a figyelmet Facebookon, és utána ugyan leállították a munkát, de már későn…

Valóságos fairtást végeztek szombaton Nagyváradon. Az esetre Orlando Balaş környezetvédő hívta fel a figyelmet Facebookon, és utána ugyan leállították a munkát, de már későn…Számos fát kivágtak, megcsonkítottak szombaton a váradi Rhédey-kertben. A parkot és az állatkertnek helyet adó területet is annak idején Rhédey Lajos császári és királyi kamarás, főispáni helytartó és országgyűlési követ, irodalompártoló mecénás, író adományozta a városnak. Legjelentősebb adományát jelenti ez, amelyet akkor hagyott a közre, amikor a Váradról Pestre távozott. A kert addig is a váradi polgárok szórakozását szolgálta, gyakorta rendeztek zenés mulatságokat ott. A kert egyik részében áll az a Rhédey-kápolna, melyben a gróf és felesége Kohányi Kacsándy Terézia nyugszanak.

Engedély, de másra…

A ma Bălcescu parkként ismert részen jelentek meg szombaton a láncfűrészes munkások, és Orlando Balaş környezetvédő szerint nagy pusztítást végeztek a fák között. A terület jelenleg a Murray Press cég kezelésében áll, de a fakivágásokat a hírek szerint a város vezetése rendelte. Egy másik környezetvédő, Vali Leucuţa később azt mondta, beszélt a munkásokkal, akik szerint hétfőn is folytatni fogják a kivágásokat. Kezdetben az összes városházi felelős elzárkózott a nyilatkozattételtől, végül a Bihoreanul lap érte el Florin Birta alpolgármestert, aki elrendelte, hogy máig függesszék fel a munkálatokat. Későn avatkozott be azonban, mivel akkorra számos fát megcsonkítottak.

Birta utánanézett, és azt mondta, a környezetvédelmi hatóság adott engedélyt 60 fa megnyírására, majd az erdészeti hivatal munkatársai megjelölték az adott fákat – ám csak nyírás, nem kivágás céljából. Ennek ellentmondani látszik az, hogy a helyszínen számos egészséges fát egyszerűen kivágtak. Megszólalt az ügyben a területet kezelésbe kapott Murray Press cég volt ügyvezetője, Florica Sălăjan is: elismerte, hogy ő kérte a fák nyírását, bár azóta már nem is foglalkozik a céggel. Azt mondja, ameddig ügyvezető volt, évente kért nyírást, de nem kivágást. A cég mostani ügyvezetője, Adrian Pop pedig azt mondta, szerinte minden munkálat szükséges volt. Hozzátette, hogy szerinte nem 60 fára vonatkozik az engedély, mert nincs annyi a parkban.

Mi is írtunk már róla, hogy a városházán a zöldövezetek karbantartásáért is felelős Emil Benţan már többször állt kritikák össztüzében amiatt, ahogy dolgoztat. Tavaly ugyancsak ő rendelte el a Körös partján, a Spoon étterem mellett lévő fa „nyírását”, aminek az lett a vége, hogy a nyárfa kipusztult, és ma is csak az élettelen csonkjai láthatóak ott. Akkor is az adott cég rendelte meg a munkát, mivel a nyárfa akadályozta a Spoon terjeszkedését.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!