ERDON Helyi hírek

2018.01.16. 10:22

Belső konfliktus a Mária királyné színháznál

Pásztor Sándor megyei tanácselnöknek kellett közbeavatkoznia, hogy elsimítson egy konfliktust a Mária királyné Színháznál, amelynek forrása az volt, hol legyen a január 24-i ünnepség.

Pásztor Sándor megyei tanácselnöknek kellett közbeavatkoznia, hogy elsimítson egy konfliktust a Mária királyné Színháznál, amelynek forrása az volt, hol legyen a január 24-i ünnepség.

 

Botrányosra sikeredett a nagyváradi Mária királyné Színház legutóbbi, múlt pénteki sajtótájékoztatója, melynek témája a január 24-ére, vagyis Moldova és Havasalföld egyesülésének évfordulójára tervezett ingyenes ünnepi előadás, illetve ennek helyszíne volt.

Daniel Vulcu menedzser jelezte: az ünnepség helyszíne az állami filharmónia lesz, nem a kőszínház épülete, ahogyan korábban gondolták, mivel a tavalyi év végi fesztiválok és egyéb programok miatt kitolódott a két társulat bemutatóinak az időpontja, és a terem ezen a napon foglalt lesz. Van ugyanis egy megállapodásuk a Szigligeti Színházzal, hogy a próbák idején mindig az a társulat használja a színpadot, melynek bemutató előadása lesz, és két nappal január 24-e után, vagyis 26-án a magyar társulatnak lesz premierje, tehát jogosan tart igényt a teremre. Vulcu ezt rendben levőnek is találta, semmi kifogása se volt ez ellen, megértőnek bizonyult.

A színház előtt

A sajtótájékoztatón azonban hirtelen megjelent Eugen Ţugulea színművész, a január 24-re tervezett „A mi zászlónkra az van írva: Egyesülés” című előadás rendezője, aki felháborodásának adott hangot amiatt, hogy nem a színház épületében, hanem a filharmóniában tudják csak színpadra állítani a táncokkal, zenével és szavalatokkal fűszerezett produkciót. Kijelentette: a magyaroknak tiszteletben kéne tartaniuk azt, hogy január 24-e a románok második legnagyobb nemzeti ünnepe december 1-je után, és erre való tekintettel hagyniuk kellene, hogy az előadás helyszíne a kőszínház legyen, annál is inkább, mert számunkra március 15-én mindig rendelkezésre áll a színház épülete. Azt is mondta: nekik a színház az otthonuk, a magyaroknak pedig tiszteletben kell tartaniuk a január 24-i és a december 1-i napokat, ahogy ők március 15-ét, vagy ha nem, akkor „elmegyünk egy másik országba” (mármint a románok). Ugyanakkor azzal is fenyegetőzött: ha nem engedik őket a kőszínházban szerepelni, akkor azokkal a zenészekkel és néptáncosokkal, akik hajlandóak erre, az épület előtt fog fellépni.

Vulcu úgy reagált a pályatársa érzelmi dühkitörésére: Ţugulea „tendenciózusan interpretálja” a kialakult helyzetet, és úgy viselkedik, mint egy „mélyromán”, holott esküszik, a magyar színház úgy került az egész ügybe, mint Pilátus a credóba. „Megállapodtunk valamiben, és betartottuk a szavunkat. Ennyi”- fogalmazott.

A konfliktushelyzet végül a két színházat fenntartó intézmény, vagyis a Bihar Megyei Tanács vezetője, Pásztor Sándor simította el, aki találkozott Daniel Vulcuval, a Mária királyné és Czvikker Katalinnal, a Szigligeti Színház igazgatójával, és megegyeztek abban, hogy január 24-én, este 19 órától végül felléphet a kőszínház épületében a Crişana néptáncegyüttes az ominózus, Eugen Ţugulea által rendezett produkcióval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!