ERDON Helyi hírek

2017.12.07. 13:43

Nagyváradi RMDSZ-es programdömping decemberben

Szerda délután az alakulatnak székhelyén sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ városi szervezetének ügyvezető elnöksége, melyen a decemberben rendezett programok egy részét ismertették.

Szerda délután az alakulatnak székhelyén sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ városi szervezetének ügyvezető elnöksége, melyen a decemberben rendezett programok egy részét ismertették.

Botházy Nándor, az RMDSZ váradi szervezetének ügyvezető elnöke kifejtette: az ügyvezető csapat célja volt egy programtervezet kidolgozása, ezekből szeretnének bemutatni néhányat.

Pető Dalma helyi önkormányzati képviselő, ügyvezető alelnök arra hívta fel a figyelmet: tavaly indította a városi RMDSZ a szórvány-programot, hiszen fontosnak tartják azt, hogy egy erősebb szervezet támogassa a gyengébbet, a szórványban élő magyarokat. 2016-ban Belényesből kereste meg Bálint Gabriella, az ottani tanács egyedüli magyar, RMDSZ-es tagja, melynek az volt a lényege, hogy magyar családoknak szeretnének segíteni. Az idén is felvették a kapcsolatot Bálint Anitával, hiszen ő a belényesi RMDSZ elnöke, és megállapodtak abban, hogy megpróbálnak 30, alapélelmiszereket tartalmazó csomagokat összeállítani két váradi vállalkozás segítségével. Ezeket december 14-15. tájékán fogják átadni a belényesi RMDSZ-seknek, hogy aztán nekik is legyen még idejük továbbítani a rászorulóknak.

A karácsonyi jótékonysági akcióról Szabó Kinga RMDSZ-es alkalmazott és Kócza Erika ügyvezető alelnök beszéltek. Minimum 20, mélyszegénységben élő, legjobban rászoruló családnak próbálnak segíteni, melyeket a református egyházon és a Caritas Catolicán keresztül azonosítanak be. A kiválasztottakat személyesen keresik fel az ügyvezetés tagjai. A gyűjtés december 6-12. között zajlik az RMDSZ Kossuth utcai székházában, ruhákat, lábbeliket, játékokat, esetleg könyveket, ágyneműket várnak, azonban fontos tudni, hogy élelmiszereket viszont nem. Az önkéntesek által elkészített, személyre szóló csomagok december 13-23. között kerülnek kiosztásra.

Kincsvadászat

Kőrösi Kristóf ügyvezető alelnök, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség vezetőjétől megtudtuk, hogy az ifjúság a szórakozásra fókuszál decemberben, ezért 13-án kincsvadászatot szerveznek a városban, a megszokottól eltérve, ami azt jelenti, hogy nem történelmi jellegű lesz, hanem inkább egy „detektíves sztorival” készülnek. A játék dióhéjban annyi, hogy a város különböző részeibe kell eljutni, és mindenhol lesz majd egy nyom, mely tovább fogja vezetni az illetőt a következő helyszínre, hogy a legvégén megtalálja a kincset. Egyénileg és csoportban is lehet jelentkezni a NMD Facebook oldalán, a 0743-109-423-as telefonszámon, vagy az office@nmd.ro e-mail címen. Elsősorban a 14-28 év közötti korosztályra számítanak, illetve bárkire, akinek a felhívás felkeltette az érdeklődését.

Pásztor Lehel ügyvezető alelnök szervezésében Mikulás-focikupát rendeznek, közösen a borsi Viitorul sportklubbal, mely immár a hatodik lesz. A helyszín a Szent László Líceum sportcsarnoka, az időpont pedig december 9., szombat, 10 óra. A Bihar megyében működő magyar tannyelvű iskolák közül nyolc nevezett be: a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, az Ady Endre Középiskola, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Technológiai Líceum, a Mihai Eminescu Főgimnázium, az érmihályfalvi 1. számú Mezőgazdasági Kollégium és a margittai Horváth János Elméleti Líceum. Az első helyezett egy teljes sportfelszerelést kap, a költségvetést a Bihar Megyei Tanács biztosítja.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!