ERDON Helyi hírek

2017.12.19. 08:30

I. hely reformszépség smink- és frizurakészítésben

A nagyváradi Traian Vuia Műszaki Kollégium diákjai a Budapesti Komplex SZC Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnáziumában töltötték két hetes szakmai gyakorlatukat a Külhoni Magyar Szakképzési Támogatás Program keretében 2017. november 13-24. között.

A nagyváradi Traian Vuia Műszaki Kollégium diákjai a Budapesti Komplex SZC Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnáziumában töltötték két hetes szakmai gyakorlatukat a Külhoni Magyar Szakképzési Támogatás Program keretében 2017. november 13-24. között.

Biró Ildikó, a Traian Vuia Műszaki Kollégium aligazgatónője az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: az iskolájuk céljai között szerepel, hogy diákjaik minél szélesebb spektrumban ismerjék meg szakmájuk világát, ennek érdekében pályázták meg a program adta lehetőségeket. A szakmai gyakorlatra való felkészülésük több lépésben zajlott. Először az öt diák kiválasztása osztályfőnöki és mesteri ajánlással, motivációs levél és önéletrajz megírással. A diákok kiválasztásakor a tanulmányi eredmények, magaviselet és szakmai versenyeken való részvétel is mérvadó volt. Ennek alapján az öt kiválasztott diáklány: Pollász Brigitta, Balasko Brigita, Tóth Krisztina, Szabó Fruzsina és Kovács Tímea, a fodrász-stylist XII. osztály tanulói vehettek részt az elméleti és gyakorlati szakmai felkészítőn. Ez jelentette a Budapesti Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnázium által meghirdetett Reformszépség smink- és fodrászversenyre, illetve a Látszat és valóság maszkversenyre való felkészülést. November 13-án reggel indultak el Budapestre, hogy teljesítsék kéthetes szakmai gyakorlatunkat. Gyakorlatuk első napján elhelyezkedtek szállásukon, a Budapesti Komplex Szakképpzési Centrumban a Weiss Manfréd Kollégiumban, majd megismerkedtek az Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnázium aligazgatónőjével és szakoktató tanárával, Lukács Krisztinával, aki bemutatta nekik az iskolát és annak tanműhelyeit, a tanműhely felszerelését és munkarendjét, illetve átismételték a higéniai és munkavédelmi szabályokat. A hét többi napján a tanulók bekapcsolódtak az iskolai tanműhely életébe, részt vettek a szakmai gyakorlati foglalkozásokon, megismerhették a magyarországi szépségszalonokban is alkalmazott szépségápoláshoz közvetlenül kötődő hungarikumokat, például a pándi meggy, a szatmári szilva és a tokaji aszú hatóanyagú professzionális kozmetikumokat. Bekapcsolódtak a gyakorlati tudásuknak megfelelő mértékben a vendégeket is fogadó budapesti fodrász, illetve kozmetikai szépségszalon életébe. Megismerték a Magyarországon használt kozmetikai professzionális kezelőberendezéseket, az arc- és kézápolási technikákat, technológiákat, valamint elektrokozmetikai ismeretekkel is gazdagodtak.

Szakmai verseny

A Budapesti Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnáziuma nyitott tanműhelyként komplett – fizető vendégeket kiszolgáló – szépségszalont is üzemeltet, melyben egyidejűleg 8 kozmetikus és 19 fodrász tanuló számára tudnak teljeskörű és magas színvonalú gyakorlati képzést biztosítani. Itt zajlott a szakmai gyakorlatuk jó része az iskola jól képzett -mestervizsgával és felsőfokú pedagógiai végzettséggel is rendelkező- szakoktatóinak gondos felügyelete alatt. A diákok jól teljesítettek, a munkákat a tanultakhoz mérten jól oldották meg. A szakoktatók kiemelték, hogy a diákok szépen szárítanak hajat, szabadon választott feladatoknál kreatívak, fonási technikájuk gazdag. Vágásban, melírozásban megesik a pontatlanság, ami abból adódik, hogy a tanulmányaikban még nem tartanak ott, nem tanulták a munkafolyamatot. Értékelték az igyekezetüket, s azt, hogy olyan feladatokat is megoldottak, amit még soha nem gyakoroltak. Az ötödik napon részt vettek egy szakmai versenyen, amit az iskola rendezett az Erzsébet napok című ünnepi rendezvénzsorozat keretén belül. A váradi csapat benevezett a Látszat és valóság- maszkkészítés, valamint a Reformszépség smink- és frizurakészítés csapatversenybe. Az utóbbiban első helyen végeztek, így az iskola csapata az oklevelen kivül egy fodrász- és kozmetikum csomaggal is gazdagabb lett. Az elkészült alkotások a Csili Művekődési Központ színháztermében rendezett ünnepélyes zárógálán kerültek bemutatásra.

A két hét lefolyása alatt érdekes és ugyanakkor színes szabadidőprogramok is várták őket. Megcsodálhatták Budapest nevezetességeit, mint példaul a Budai várat, a Margitszigetet, az Országházat, átkeltek a Margithídon és a Lánchídon, megtekintették a Szent István Bazilikát, a Hősök terét, a Városligetet és a Hunyadi kastélyt. Lukács Krisztina tanárnő kalauzolta őket, mesélt a nevezetességek történetéről és azok szépségeiről. Budapest fényeit és karácsonyi diszeit megcsodálhatták a belvárosban is, a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron. Hétvégén a diákok a Csodák palotájába és a Budapesti Állatkerbe látogattak el. A szakmai gyakorlatot érdekessé tette továbbá az is, hogy felkerestek olyan gyakorlati képzésre jogosult gazdálkodó szervezeteket, ahol a Budapesti Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnázium tanulói gyakorlatukat töltik tanulószerződéssel.

Új technikák

- Következtetésként szeretném kijelenteni, hogy az eltöltött szakmai gyakorlat megfelelő támogatást biztosít iskolánk azon törekvéseinek, miszerint tanulóinkat minél jobb, és korszerűbb körülmények között oktassuk. A program során a bővítettük a anyanyelvi szakmai szókincsünket. A szakgyakorlat lehetőséget adott arra is, hogy tanulóink megismerjenek új technikákat. A fejlődés szempontjából az is fontos volt, hogy a tanár és a diák megbeszélte tapasztalatát az aznapi munkával kapcsolatban. A megszerzett tapasztalatok átadása szintén kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a sikerélmény, erősíti a diákok motivációját. A program komoly hajtóerő a sok-sok gyakorlásra, amit a diákok szívesen tesznek meg, hiszen a fodrász szakmában rejlő lehetőség és sikerélmény sok tanulót motivál- közölte Biró Ildikó aligazgatónő.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!