ERDON Helyi hírek

2017.12.15. 12:53

A szolgáltató is elégedetlen a vízminőséggel

Péntek délelőtt évzáró sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi Vízművek székhelyén. Ovidiu Gavra vezérigazgató számolt be a vállalat idei teljesítményéről, valamint a jövő évi tervekről, elképzelésekről, várható befektetésekről is szó esett a konferencián.

Péntek délelőtt évzáró sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi Vízművek székhelyén. Ovidiu Gavra vezérigazgató számolt be a vállalat idei teljesítményéről, valamint a jövő évi tervekről, elképzelésekről, várható befektetésekről is szó esett a konferencián.Ovidiu Gavra vezérigazgató azzal kezdte a beszámolóját, hogy jelenleg Nagyváradon és az egyéb Bihar megyei településeken 239.320 lakosnak biztosítanak vízellátást (vagyis a lefedettség 95,5 százalékos) és 197.050 embernek csatornaszolgáltatást. (78,6%). Az idei esztendőben kétirányban valósítottak meg befektetéseket: víz- és csatornahálózatot bővítettek európai uniós forrásokból, valamint olyan projekteket ültettek gyakorlatba, melyek a rendszer optimális működtetésére, javítására, felújítására és korszerűsítésére vonatkoztak, ezeket a munkálatokat önerőből és a városi költségvetésből finanszírozták. Folytatódtak a Környezetvedélmi Szektoriális Operatív Program keretében eszközölt beruházások, a finanszírozási szerződést még 2011-ben írták alá, és a teljes költségvetés 83,2 millió euró. A Bihar megyei víz- és használt víz infrastruktúra bővítése és modernizálása elnevezésű projekt esetében 15 megbízási szerződést kötöttek az elmúlt évek folyamán munkálatok kivitelezésére, ezek közül 10 sikerrel zárult, ötöt pedig átütemeztek, ami azt jelenti, hogy Belényesben és Tenkén a víztisztító állomás 95 százalékban lett kész eddig, Szentandráson, Újpalotán, Körösgyéresen és Köröstarjánban 86 százalékon állnak a víz- és csatornahálózat bővítésével és felújításával, Hegyközpályiban és Hegyközszáldobágyon 78 százaléknál tartanak, míg Nagyvárad esetében több sikertelen próbálkozás után jövőre ismét meghirdetik a tendert a közbeszerzések elektronikus honlapján. Sikerült pénzt megtakarítani, ezt arra használták fel, hogy bővítsék a víz- és a csatornahálózatot Nagyváradon, illetve Nagyürögd, Fugyivásárhely, Szentandrás, Tenke, Köröskisjenő és Kiskopács községekben. Ezen megvalósult program becsült értéke 102 millió lej volt, végül 99,3 millió lej értékben kötöttek megrendelői szerződéseket.

Megvalósítások

A Nagy Infrastruktúra Operatív Program teljes költségvetése 108,2 millió euró. Ezt a Bihar megyei víz- és használt víz infrastruktúra bővítésére és modernizálására költik. Eddig ki lett dolgozva a 2015-2020 közötti mesterterv, elkészült az invesztíciós lista, és ezeket elfogadta az Aparegio Településközi Fejlesztési Egyesült és a Megyei Tanács. Várat magára a tanácsadói szolgáltatások pályáztatása, és a finanszírozási applikáció. Mint elhangzott, 2017-ben 3,3 millió lejt (2,6 millió lejt önerőből és 695 ezer lejt a városi költségvetésből) költöttek víz- és csatornahálózatok bővítésére/felújítására, ami számokban kifejezve azt jelenti, hogy 3862 méterrel bővítették a vízhálózatot és 262 méterrel a háztartási csatornarendszert, illetve felújítottak 528 méternyi vízhálózatot és 739 méternyi háztartási csatornarendszert.

2016-2017-ben 11,3 millió lejt költöttek úgynevezett tele-leolvasó mérőórák felszerelésére, vagyis tavaly 8200-at, az idén pedig 8300-at helyeztek üzembe, és a 2018-as célkitűzés 10.000 darab. Egy piackutatást is végeztek, melynek nyomán a Vízművek vezetősége arra a következtetésre jutott, hogy javítani kell a vízminőségen a Körös bal partján, az ügyfelek elégedettek azzal, hogy diverzifikálódott a számlák kifizetési módja, de jobbítani kéne a kommunikációs platformokat: mobiltelefonos szöveges üzenetek, e-mail, weboldal, valamint pontosabban kellene bejelenti azt, amikor megszakítják a vízszolgáltatást.

Ovidiu Mureşan gazdasági igazgató arról számolt be, hogy a kliensekkel való kapcsolattartás terén előrehaladtak abból a szempontból, hogy használni lehet a „Contul meu” applikációt, működésbe helyezték az SMS-centert és megújult a Vízművek honlapja.

Tervek

A célok közt meg lett említve olyan megoldások keresése, melyek révén javul a szolgáltatott víz minősége, 10 ezer távleolvasó mérőműszer felszerelése és a vízterjesztési hálózat hidraulikus modellálása.

Folytatódni fognak a munkálatok a Duiliu Zamfiescu, a Kórház, a Dózsa György, a Ceyrat, a Constantin Brâncoveanu utcákban és a Széchenyi téren/Traian parkban, valamint a váradi víztisztító állomásnál. Új munkafrontok nyílnak a Ialomitei, a Mihai Eminescu, a Madách, a Spiru Haret utcákban, a Gozsdu sétányon, a Xenopol, a Dâmbovitei, az Octavian Goga, a Samuil Micu Klein, a Pavel, a Kogălniceanu, a Renaşterii utcákban, a Bábolna téren, a Strand sétányon, a Dragoş Vodă, a Zlatnei, a Livezilor utcákban, Hegyalján, a Spartacus, a Gheorghe Pituţ, a Balog István, a Traian Goga, az Adevărului utcákban, a 2. és 3. számú ipari parkokban, a Bihorului utcában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!