ERDON Helyi hírek

2017.11.06. 11:47

Ökumenikus imalánc a kiállításon

A lourdes-i Keresztútról készült fotók kiállítása adott helyet annak az ökumenikus imaláncnak, amelyet péntek délután tartottak a nagyváradi várban.

A lourdes-i Keresztútról készült fotók kiállítása adott helyet annak az ökumenikus imaláncnak, amelyet péntek délután tartottak a nagyváradi várban.

A Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címet viselő kiállítás a 2008-ban, a lourdes-i jelenések 150. évfordulója alkalmából felállított Keresztutat mutatja be, amely a magyar származású Maria de Faykod alkotása. A műalkotásokról maga az alkotó készített önmagában is művészi értékű fotókat. Az elcsendülésre kiválóan alkalmas kiállítás adott helyszínt a Romániai Keresztény Nők Ökumenikus Fóruma által szervezett imaláncnak, amelynek „házigazdái” Vinczéné Pálfi Judit lelkipásztor és Miorita Săteanu voltak, de az alkalmon részt vett Fejes Rudolf Anzelm apát, premontrei prépost és Antoniu Chifor görög-katolikus vikárius is. A köszöntőbeszéd és az áldáskérés után a csillagvárosi református gyülekezet szolgált két énekszámmal, a Kálvin-himnusszal és a református énekeskönyv Nagy hálát adjunk kezdetű 414. számú énekével.

Szenvedés, vigasztalás

Fejes Rudolf Anzelm apát a kiállítás különlegességét emelte ki, az alkotásokon a szenvedés és vigasztalás egyaránt helyet kap. A szenvedésnek lehet értéke, a legnagyobb értünk történt áldozathozatal pedig Jézus szenvedése. A kiállítás különlegessége, hogy a megszokott 14 stáció helyett tizenhetet láthatunk: a tizenötödik azt ábrázolja, amint Mária várja a feltámadást, a tizenhatodik a feltámadást jeleníti meg, a tizenhetedik pedig Jézus emmausi tanítványoknak való megjelenését. A művésznő nemcsak a szenvedést akarta megjeleníteni ezáltal, hanem rámutat: a feltámadt Krisztust is látni kell. Az alkotásokon a szenvedés áttöri a tér és idő határait – fogalmazott az apát -, a megjelenített mozzanatok ellentmondanak a fizika törvényeinek, egyben hangsúlyozva a nyomorúságból való szabadulást. Antoniu Chifor vikárius a lourdes-i keresztúttal kapcsolatos saját élményét osztotta meg az imaláncon résztvevőkkel, rámutatva arra: mindenki életében ott vannak a saját keresztutak, de Jézussal együtt haladva győzedelmeskedni lehet a szenvedés felett. Tóth Beáta várad-velencei kántor vezénylésével közös éneklés is volt az imaláncon.

A megjelentek közösen, román és magyar nyelven mondták el a Miatyánkot, az áldást követően pedig mindenki elcsendesedve nézhette végig a tárlatot. A kiállítás továbbra is megtekinthető, ugyanis meghosszabbított határidővel december 4-ig áll nyitva a látogatók előtt.

 

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!