ERDON Helyi hírek

2017.11.21. 12:11

Ismét lehet pályázni a Beöthy Ödön-díjra

Kedden sajtótájékoztatót tartott a székházban Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke, melyen bejelentette, hogy lehet pályázni a Beöthy Ödön-díjra.

Kedden sajtótájékoztatót tartott a székházban Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke, melyen bejelentette, hogy lehet pályázni a Beöthy Ödön-díjra.A sajtótájékoztatón Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke felidézte, hogy 2014-ben alapították a Beöthy Ödön-díjat. Két kategóriában osztanak ki oklevelet, illetve emlékplakettet: egyrészt az elmúlt tizenkét hónapban legjobban teljesítő önkormányzatok (például a infrastruktúra fejlesztés, a szervezet- és közösségépítés terén), másfelől pedig azok az elöljárók számíthatnak elismerésre, akik valamilyen közösségépítő, példaértékű ötlettel rukkoltak elő. Valaki akár saját magát is jelölheti, illetve természetesen másvalakit, és nem a saját vezetésű, hanem másik önkormányzatot is lehet javasolni, sőt, az sem kizáró ok az, ha valaki már átvehette Deák Árpád képzőművész alkotását.

2014-ben a legjobb teljesítményt Nagyszalonta önkormányzata, illetve Török László polgármester nyújtotta, követendő ötlettel pedig Balazsi József érsemjéni polgármester állt elő: A legszebb porta elnevezésű projekt azt jelentette, hogy az augusztusi falunapon végigjárták a település utcáit, és díjazták a legjobban kinéző kapukat, ház előtti részt. 2015-ben a legjobban Bors község, illetve Bátori Géza polgármester teljesített, és Nyakó József érmihályfalvi polgármester azon gondolatát értékelték, miszerint A Részek viadala megmérettetés keretében a kisváros negyedei versenyeztek egymással egy egész napos program keretében.

2016-ra vonatkoztatva Biharfélegyháza község és Kelemen Zoltán polgármester, valamint csapata kapta a díjat, illetve a másik díjazott a kiskereki önkormányzatot vezető Nyíri Sándor polgármester lett annak okán, hogy egyedüliként közvetlenül európai uniós forrást nyert testvértelepülésekkel való kapcsolatok kiszélesítésére.

Kis füzet

Az idén november 21-én küldték ki a formanyomtatványokat, jelentkezési íveket a polgármesteri hivataloknak, Bihar megyei RMDSZ-es magyar polgármestereknek, alpolgármestereknek, szórványtelepüléseken helyi tanácsosoknak. Pályázni december 5-ig lehet, e-mailben a biharmegye@rmdsz.ro drótposta címre vagy személyesen, nyomtatott formában a váradi irodába lehet bevinni. A díjazottakról az ügyvezető elnökség dönt, és decemberben, egy ünnepség keretében adják majd át az elismeréseket. Tervezik ugyanakkor, hogy egy kis füzetet adnak ki az eddigi díjazottakról.

Beöthy Ödön 1796-ban született Nagyváradon, és egy nem könnyű időszakban vállalt közéleti szerepet. Volt táblabíró, Bihar vármegyei al- és főispán, országgyűlési képviselő is. Az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után arra kényszerült, hogy külföldön folytassa tovább az életét. Olyan nagyságok voltak a barátai, mint Victor Hugo, Hamburgban hunyt el 1854-ben, száműzetésben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!