ERDON Helyi hírek

2017.11.07. 10:21

Iskolai pszichológusok országos konferenciája

<p align="justify">Az elmúlt héten, november 3–4. között a Nagyváradi Egyetem adott helyszínt a negyedik alkalommal megrendezett Iskolai Pszichológusok Országos Konferenciájának, amelyen belül szombaton létrehozták a Keresztény Pedagógusok Szövetségének (APC) Bihar megyei fiókszervezetét.

Az elmúlt héten, november 3–4. között a Nagyváradi Egyetem adott helyszínt a negyedik alkalommal megrendezett Iskolai Pszichológusok Országos Konferenciájának, amelyen belül szombaton létrehozták a Keresztény Pedagógusok Szövetségének (APC) Bihar megyei fiókszervezetét.

Florica Orţan egyetemi oktató, az egyetem Tanárképző Intézetének igazgatója köszöntő beszédében elmondta: igény van a Keresztény Pedagógusok Szövetségére, amelynek tagjai értékeket közvetítenek a diákok felé, egyúttal rámutatott a szülők, pedagógusok és lelkészek közötti együttműködés szükségességére. A továbbiakban Constantin Bungău, a Nagyváradi Egyetem rektora szólalt fel, kiemelve hogy egy túlontúl „gépiesedett” társadalomban élünk, ám hit nélkül semmit sem lehet tenni. Sorin Curilă, a Nagyváradi Egyetem professzora kifejtette: a kereszténység alapelvei, az Istenbe vetett hit olyan értékek, amelyeket át kell hagyományozni a jövő nemzedékének. A Szülők Vallásóráért Szövetsége (APOR) – amelynek Curilă Bihar megyei elnöke – 2015-ben sikeresen elérte, hogy ne vegyék ki az oktatásból a vallásórákat, ezúttal a hagyományos családmodell mellett is kiállnak. Laurenţiu Şoitu professzor a tavaly Jászvásáron megalapított Keresztény Pedagógusok Szövetségét és az általuk képviselt értékrendet mutatta be, hangsúlyozva: nem akármilyen könyvekre van szükség, hanem jelentőségteljes könyvekre az oktatás, nevelés során. Az ünnepi alkalmon jelen volt Vasile Timiş főtanfelügyelő, a tanügyminisztérium képviseletében, Adrian Opre, a Babes-Bolyai Egyetem Pszichológia Karának dékánja, Aurelian Botică, a nagyváradi Emanuel Egyetem szenátusának elnöke, mindannyian a keresztény értékrendet képviselő szervezet jelentőségét hangoztatva, Aurelian Botică rámutatott arra, hogy napjainkra egy olyan ironikus helyzet alakult ki, amikor nem tolerálják az intoleranciát, azt, ha a keresztény ember hite szerint az Abszolút Igazságot hangoztatja. Alin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő rövid beszédében rávilágított arra: az iskolának karaktereket kell nevelnie, olyam embereket, akik stabil értékrenddel rendelkeznek, tisztelik a munkát. A továbbiakban Sofronie Drincec ortodox püspök szólalt fel, Isten áldását kérve a konferenciára, egyúttal kiállva a vallás, a kereszténység védelmében, elutasította azt a vádat, miszerint a vallásórák által hittérítői akciót szerveznének, egyedüli „hittérítésként” a szeretet hittérítését alkalmazzák.

Konferencia

A kétnapos konferencián olyan előadásokat, workshopokat szerveztek, amelyeken többek között a család szerepét a nevelésben, identitás kérdését, a digitális generáció, a gyermekek jogainak problémakörét tárgyalták meg.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!