ERDON Helyi hírek

2017.11.09. 09:29

Erdélyi dinoszauruszok a Körösvidéki Múzeumban

Az utolsó erdélyi dinoszauruszok címmel nyílt kiállítás a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban, amelyen a régészeti leletek mellett élethű őslény-makettek is várják az érdeklődőket.

Az utolsó erdélyi dinoszauruszok címmel nyílt kiállítás a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban, amelyen a régészeti leletek mellett élethű őslény-makettek is várják az érdeklődőket.A látványos kiállítás hivatalos megnyitójára szerda délben került sor, amelyen a hely szűkössége miatt csak a média képviselői vehettek részt, ám a február 18-ig látogatható kiállítás mától kezdve mindenki előtt nyitva áll. Az érdeklődés minden bizonnyal nagy lesz, amit már az is bizonyít, hogy a mai napra már 270 fős diáksereget jegyeztek elő. A kiállítás széleskörűen mutatja be az archeológusok munkáját, az ásatások folyamata képeken és egy kisfilm által is végigkövethető, de a tárlat látványosabb részei minden bizonnyal a kiállított leletek és az élethű nagyságú dinómakettek, amelyek által a több, mint két méter Magyarosaurus dacus, az Ornithocheirus, Struthiosaurus transsylvanicus és a tollas dinoszaurusz, az Elopteryx nopcsai „elevenednek” meg a múzeum falai között. A reprodukciók mellett megtekinthető leletek azért is fontosak, mert hitelessé teszik a kutatómunkát, emelte ki Vlad Codrea őslénykutató, a kutatás egyik főmunkatársa, a Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója.

A kiállításmegnyitón jelen volt Aurel Chiriac múzeumigazgató, Vlad Codrea őslénykutató, Ioan Mang a megyei tanács alelnöke, Venczel Márton muzeológus, Erika Posmoșanu muzelógus és Alin Novac-Iuhas főtanfelügyelő. A kiállítás a Körösvidéki Múzeum és a BBTE Földtani Tanszékének Paleotheriológiai és Negyedkor Geológiája Laboratórium közreműködésével született. A múzeumigazgató köszöntése után Ioan Mang többek között elmondta: a kiállítás remek lehetőség az Iskola másképp-hét programban résztvevő diákok számára, akik a programon belül meglátogathatják a kiállítást. Venczel Márton Vlad Codrea munkásságát mutatta be, majd maga az őslénykutató ismertette nagy vonalakban a kiállítást. A leletek az úgynevezett Hátszegi-szigetről származnak, ami a mai Hunyad, Fehér megyéket öleli fel, de Kolozs és Szilágy megye egy részét is magába foglalja. A kutatás kezdetén az őslénykutatót elsődlegesen az emlősök érdekelték, de a középpontba egyre inkább a dinoszauruszok kerültek.

Az őslények elnevezése nem véletlenszerű: 100 évvel ezelőtt a Hunyad megyei kalandos életű Nopcsa Ferenc báró fedezte fel az általa Magyarosaurusnak elnevezett dinoszauruszt.

Fontos tudnivalók

A kiállításra gyerekeknek a jegy 5 lejbe, felnőtteknek 10 lejbe, a tárlatvezetés pedig 5 lejbe kerül. A túlzsúfoltságot elkerülve a nagyobb csoportokat arra kérik, hogy előzetesen jelentkezzenek be, amit naponta 9.00 – 15.45 óra között a 0259/479918 telefonszámon, vagy a www.mtariicrisurilor.ro honlapon tehetnek meg, esetleg a Facebookon hagyott üzenet által.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!