ERDON Helyi hírek

2017.11.01. 09:12

Elfogadták a parkolási stratégiát

A legutóbbi helyi tanácsülésen megszavazták a város új parkolási stratégiáját. A zebrák öt méteres körzetében felszámolják a parkolóhelyeket, a központban a számukat 6000-re limitálják.

A legutóbbi helyi tanácsülésen megszavazták a város új parkolási stratégiáját. A zebrák öt méteres körzetében felszámolják a parkolóhelyeket, a központban a számukat 6000-re limitálják.

A legutóbbi nagyváradi tanácsülésen megszavazták a város új parkolási stratégiáját, mely többek közt előír olyan övezetek kialakítását, ahol a gépjárművek sebessége nem haladhatja meg a 30 km/órát, valamint piros színnel jelölt parkolóhelyek is lesznek annak érdekében, hogy az utcák úgymond csendesebbek, nyugodtabbak legyenek.

A közgyűlést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester azt nyilatkozta: a sebességkorlátozást a városnegyedekben lévő tömbházak környékén, a központba vezető mellékutcákon és a zebrák közelében fogják bevezetni. Ugyanakkor a parkolási stratégia szerint a központban található utcákat „újratervezik” 2020-ig azért, hogy fel lehessen ezeket újítani és megfeleljenek az elvárásoknak. Például a szűkebb utcákban a parkolóhelyek párhuzamosan lesznek kialakítva a járdaszegéllyel, és nem negyvenöt fokos szögben, ahogy most vannak. Annak érdekében pedig, hogy gyorsabban át lehessen menni az úttesten, a gyalogátkelőknél a járdákat meghosszabbítják a parkolóhelyek ki-, illetve behajtási vonaláig, vagy az úttest ezen részét egy szintre emelik a járdával, hogy egyfajta fekvőrendőrként működjön. Emellett a zebrák öt méteres körzetében felszámolják a parkolóhelyeket.

Áttelepítik

A parkolóhelyek számát a központban 6000-re limitálják, és fokozatosan áttelepítik ezeket a parkolóházakba és mélygarázsokba, hogy nagyobb mozgásterük legyen a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak. A parkolóhelyeket úgy alakítják ki, hogy 8-10 parkolóhely után 1-2 szabadon maradjon, melytől azt remélik, hogy lecsökkenti a parkolóhely keresésének idejét. Ugyanakkor piros parkolóhelyek is lesznek, melyek valószínűleg egy óra parkolásra jogosítanak majd fel, nagyobb tarifáért. 2020-ig évi 2000 új parkolóhelyet létesítenek a városnegyedekben, a parkolási díjakból befolyó jövedelmet pedig új parkolóhelyek létesítésébe ruházzák be.

Az éves bérletek nem tesznek majd lehetővé árkedvezményeket, a standard bérlet egy család/egy gépjárműre fog vonatkozni, a második autó után pedig duplán kell majd fizetni. A városháza udvarán és a piacok környékén rövid ideig ingyen lehet majd parkolni, viszont ezek díja progresszívan nő az ott-tartózkodási idő múlásával.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!