ERDON Helyi hírek

2017.11.24. 11:31

Drágulásokat hozhat 2018 és kiszámíthatatlan adórendszert

Nehéz időszakot élünk, mindez pedig a PSD-ALDE kormánykoalíció utóbbi hónapokban hozott átgondolatlan döntéseinek eredménye - ezt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke fejtette ki sajtótájékoztatóján.

Nehéz időszakot élünk, mindez pedig a PSD-ALDE kormánykoalíció utóbbi hónapokban hozott átgondolatlan döntéseinek eredménye - ezt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke fejtette ki sajtótájékoztatóján.

Drágulásokat fog hozni 2018, és kiszámíthatatlan adórendszert, mindez pedig a PSD-ALDE kormánykoalíció utóbbi hónapokban hozott átgondolatlan döntéseinek eredménye – ezt Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke fejtette ki tegnapi sajtótájékoztatóján, konkrétumokat sorolva. „Nagyon elszabadultak a dolgok az év második felében. A közalkalmazotti bértábla módosítása révén átlagosan 50%-kal nőtt az önkormányzati felső vezetők bére. Ráadásul egyes növekményekről le is mondhattak volna, nem voltak kötelezőek, ilyen például az uniós támogatású projektek megvalósításáért adható 25%-os növekmény – de többségük ezt is kérte. Átlagosan most egy 3000-es lélekszám alatti település vezetője 5000 lejt visz haza, az alpolgármester 4000-et, és a jegyző is az átlagbér vagy négyszeresét. És a PSD-ALDE kormány nem rendelt pluszforrásokat ehhez, hanem minden emelést a településeknek kell kigazdálkodniuk, ami egy 3000 fő alatti településnél évi 100.000 euró pluszköltség évente. Már érkeznek olyan hírek, hogy egyes községek csődbe mentek, mert nincs honnan kigazdálkodniuk a plusz béreket. Máshol meg arra számíthatunk, hogy 2018-ban az ingatlanadókat fogják emelni, ez a legegyszerűbb” - fogalmazott.

Továbbiak

A munkavállalókat érintő kormánydöntéseket is bírálta: „a PSD-ALDE másik döntése, hogy a részmunkaidős alkalmazottak utáni járulékot úgy kell fizetni, mintha teljes munkaidőben dolgoznának. Így már a munkaadónak akkora adót kell utánuk fizetnie, amekkora a fizetésük. Ezért sok részmunkaidős szerződést inkább felbontanak. Közben bezzeg például a belügynél korai nyugdíjazás van, és nyugdíjemelés, így megyénként ezerszámra mennek nyugdíjba a belügyisek. Aztán ott van az, hogy csak augusztus óta 20%-kal nőtt az üzemanyag ára. Továbbá papíron a munkavállalóra terhelték át a tb-járulékok kifizetését, ami bércsökkenést hozhat. Az 1450 lejes bruttó minimálbért példaként véve, ebből 1065 lejt visz haza most az alkalmazott, és 1783 lejbe kerül havonta a munkaadójának. Az áthárítás után csak 800 lejt vihet majd haza, kivéve, ha a kormánydöntéssel esetleg megemelik a minimálbért. Szintén rossz kormányintézkedés érinti a személyi jövedelemadót. Ez eddig 16% volt, és ennek egy részét visszakapják az önkormányzatok a bukaresti költségvetésből, amit általában fejlesztésekre költenek aztán. Ám most 10%-ra csökkentik a jövedelemadót, de arra már nem gondoltak, hogy ha nem emelik meg a minimálbért, akkor a kisebb jövedelemadó miatt kevesebb jut vissza az önkormányzatoknak. Ez a csökkenés Várad esetén például évi 10 millió eurót tesz ki.”

„Miért?”

Csomortányi István kitért arra is: „A magyar közösségnek is vannak Bukarestben választott tisztségviselői. És érthetetlen módon az összes rossz PSD-ALDE-intézkedést vagy még meg is szavazták, vagy némán asszisztálnak hozzá. Miközben a PSD szabotálja a március 15-i emléknap törvénybe iktatását, a vásárhelyi iskolaügy rendezését és a 20%-os anyanyelv-használati küszöb csökkentését is. Mégis támogatja őket az RMDSZ. Sőt, saját ötletekkel is előjönnek. A szenátuson például átment az a törvényjavaslat, amellyel a börtönbüntetésre ítéltek büntetéseit rövidítenék – és ennek kezdeményezői között van Szabó Ödön és Cseke Attila is. Azt próbálják törvénybe iktatni, hogy a börtönbüntetésre ítéltek jó magaviselet esetén a büntetés kétharmadának letöltése helyett már a fele letöltése után is szabadlábra helyezhetőek legyenek, valamint akiket legfeljebb egy évre ítéltek, azok házi őrizetben is letölthessék azt, továbbá meg több napot engedjenek el a büntetésükből, a börtönben végzett munka után. Tessék, így is asszisztálnak a PSD-ALDE azon lépéseihez is, amellyel már 13.000 elítéltet szabadon is engedtek. Érthetetlen, miért támogatja az RMDSZ az országot tönkretevő PSD-ALDE kormánykoalíciót. A minimum az lett volna, hogy az épp ma tárgyalt bizalmatlansági indítvány kapcsán ne tartózkodjon az RMDSZ, hanem megszavazza azt. A mi elvárásunk továbbra is az, hogy ne támogassanak bűnözőket szabadon engedő kormányt, és olyat, amelyik folyamatosan ellenünk dönt, nemzetiségi ügyekben is, és más témákban is.”

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!