ERDON Helyi hírek

2017.11.10. 12:56

„A nagykövet megköszönte az őszinte beszédet”

Csütörtökön Bihar megyébe látogatott Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete. A prefektúrán hivatalos megbeszélést folytatott Ioan Mihaiu prefektussal, Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnökkel és Ilie Bolojan váradi polgármesterrel.

Csütörtökön Bihar megyébe látogatott Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete. A prefektúrán hivatalos megbeszélést folytatott Ioan Mihaiu prefektussal, Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnökkel és Ilie Bolojan váradi polgármesterrel.

- Mi volt a megbeszélés témája? -kérdeztük Pásztor Sándor megyei tanácselnököt.

- Egy tájékoztató jellegű találkozón vettem részt a nagykövet úrral, melyen jelen volt Ilie Bolojan polgármester és Ioan Mihaiu prefektus is. Részemről bemutattam neki egy kicsit más szempontból is a megyét, aláhúzva azt: Bihar megyében él a legtöbb magyar egy megyében a Székelyföldön kívül. Úgy gondolom, hogy számára ez a tény most konkretizálódott. Közben ugyanis arról is tárgyaltunk, hogy az amerikai állam projekteket indít be olyan típusú műemléképületeknek a restaurálása céljából, melyek jelkép értékűek a közösségnek. Felvetettem számára, hogy a közeljövőben tárgyalnék a két magyar történelmi egyház püspökével, hiszen a megyénkben vannak akár 800 éves templomok is, melyek tárgyát képezhetik ezen kiírásoknak.

- Milyen más téma került még szóba?

- A megye rövid, általános bemutatóján kívül olyan típusú témákról beszéltünk, melyek az általa amúgy ismert Partiumot érintő munkaerőhiányra vonatkozott, és ennek kapcsán a duális képzés beindítása került szóba. Ő elmondta azt, hogy nemrég volt egy találkozó az Egyesült Államokban, ahol Angela Merkel kancellár asszony a németországi duális oktatásról is tárgyalt Donald Trumppal elnökkel. Én beszámoltam a nagykövet úrnak arról, hogy körülbelül mi a lényege a Bihar megyei duális képzési rendszernek.

Centenárium

- A centenáriumi ünnepségről érdeklődőt-e a Hans Klemm?

- Igen, a nagykövet úr konkrétan rákérdezett arra is: mit értünk mindhárman a centenárium ünnepségek tükrében a kisebbség-többség viszonyán, hogy látjuk ezt. Én kettős mivoltomban próbáltam kifejteni az álláspontomat. Legelőször úgy, mint egy Bihar megyében élő magyar ember. Elmondtam, hogy jó pár olyan dolog van, amiben még sok a tennivaló. Elmondtam, hogy van az az általános szlogen, hogy minden rendben van és minden meg van oldva, ami a többségi nemzet által használt kifejezésmód. Szerintem viszont jó néhány területen változtatni kell a helyzeten. Olyan példákat soroltam fel a többség-kisebbség viszonyát illetően, mint hogy idén augusztus 21-én Nagyváradon a magyarországi egyik vendég piros-fehér-zöld zászlóját elvette a hatóság, holott egy nappal korábban Debrecenben nem okozott problémát a román zászló lengetése. Megemlítettem azt is: bár Nagyváradon a polgármester szerint a helyzet kifogástalan, nem tudunk eljutni odáig, hogy végre rendezzük a kétnyelvű utcanévtáblák ügyét. Céloztam arra is: a közeljövőben felállításra kerülő köztéri szobrok közé nem tudott beiktatni az önkormányzat egy magyar személyiség szobrát is. Jeleztem: a közeli magyarországi települések nem okoz problémát, hogy ott, ahol kisebbségi önkormányzat működik, kitegyék a román zászlót, míg nálunk még egy kulturális fesztiválon is megkérdőjelezik a magyar zászló létjogosultságát. Van tehát még tennivaló bőven, dolgozni kell, nyilván demokratikus módon, olyan módszerekkel, melyek nem vezetnek konfliktusokhoz.

- Melyik volt a másik megközelítés?

- Ezután rátértem arra, hogy elnöki pozíciómból úgy látom, el kell fogadni azt: ami az egyik félnek egy örömöt szolgáltató nagy ünnep, az a másik félből nem biztos hogy hasonló lelkesedést, boldogságot vált ki. Emiatt úgy látom mint önkormányzati vezető, hogy elsősorban a megyei tanácselnök, a prefektus és a polgármester hozzáállásán múlik, hogy az elkövetkező éveket 21. századi módon tudjuk kezelni. Ennek szellemében, én mint megyei tanácselnök részt fogok venni olyan eseményeken, melyek az elképzeléseim szerint nem mutatnak a szélsőségek irányába. Tájékoztattam a nagykövet urat arról, hogy ha képviselni tudjuk a szélsőségmentes gondolkodást, akkor véleményem szerint akár partnerien is hozzá lehet majd állni a dolgokhoz.

- Hogy reagált erre a nagykövet?

- Nagyon szépen megköszönte az őszinte beszédet. Le kellett neki azt szögezni: nem lehet egy kaptafára húzni, hogy minden szép és minden rendben van.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!