ERDON Helyi hírek

2017.10.11. 12:04

Védett területek a jövőnek

Szerdán az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület székhelyén Andrei Togor projektmenedzser tartott sajtótájékoztatót egy projektről, illetve a sporthorgász engedélyek körüli bonyodalmakról.

Szerdán az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület székhelyén Andrei Togor projektmenedzser tartott sajtótájékoztatót egy projektről, illetve a sporthorgász engedélyek körüli bonyodalmakról. Andrei Togor projektmenedzser arról számolt be, hogy az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület 2017. április 15. és október 2. között valósította meg a Védett területek a jövőnek elnevezésű projektet, melyet a Partnerségért Alapítvány és a Mol Románia finanszíroztak. A teljes költségvetése 28.024,94 lej volt, melyből az Aqua Crisius önrésze 8.088 lejt tett ki. A fő cél 12 iskolának a bevonása volt egy természetvédelmi területnek- a Jád-völgyének- a népszerűsítésébe, egy új tanösvénynek a kialakítása és 5 tájékoztató pannónak a kihelyezése révén a Pece rezervátumában. Ugyanakkor legkevesebb 1000 gyermeket sikerült megszólítaniuk 12 közösségből úgynevezett Junior Ranger típusú akciókkal, illetve egy tevékenységi napló összeállítása által.

Ezek közül kettő volt jelentősebb. A Lesi-tó sarkánál szervezett táborban 150 gyermek vett részt rekreációs és oktató jellegű foglalkozásokban. Jól szórakoztak, megtanulták, hogy mi az ökoszisztéma, hogyan élnek a pisztrángok, mit kell tenni annak érdekében, hogy a biodiverzitás fennmaradjon. Nem csak műhelybeszélgetések zajlottak, hanem koncertek is voltak, megismerték a helyi termékeket. Egy másik tábort Biharfüred környékén rendeztek, ami szintén jó volt, pedig tartottak tőle, hogy nem így lesz, mert alig két héttel a csarnóházi vihar után került erre sor, de végül szerencsére kedvezően alakultak a dolgok. Meleg volt, még éjjel se csökkent 20 Celsius fok alá a hőmérséklet. Ennek a tábornak amúgy már hagyománya van, már 7-jére szervezték meg. A gyerekek egyebek mellett elsajátították, hogyan kell tájékozódniuk a természetben táblagép segítségével, valamint mikológiai ismeretekkel is gazdagodtak.

A projekt keretében más események is voltak, például 12 iskola 24 képviselője és 144 diákja részt vállalt a IV. Denevérnapok lebonyolításában, valamint csarnóházi, tisztásfalvi, kisősi, nagyzerindi, körösszegi, bihardiószegi, keményfoki, révi, nagyváradi, sólyomi és szentandrási fiatalokat tanítottak meg arra, miért fontos a természetvédelem.

Sporthorgászat

A sajtótájékoztatónak egy másik témája is volt, Andrei Togor egy saját bevallása szerint is bonyolult és szövevényes ügy szálait próbálta kibogozni. Ennek lényege, hogy a sporthorgász engedélyek kibocsátása körül felcsaptak a hullámok, hogy stílszerűek legyünk. Szerinte nem tesz jó senkinek, hogy arra való törekvés figyelhető meg, hogy a Bihar Megyei Vadászati és Horgászati Egyesületnek (AJVSPS) monopóliuma legyen e téren, miközben az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület is jogosult erre, ezért egy vonatkozó per is folyamatban van. Az egészben az az érthetetlen, hogy egy kormányrendelet értelmében díjmentesen lehet horgászni- magyarázta. Közben pedig Belényes környékén a hatóság megbünteti azokat horgászokat, akik Aqua Crisius-tagok és önhibájukon kívül nem tudnak felmutatni engedélyt...

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!