ERDON Helyi hírek

2017.10.27. 08:33

Valami bűzlik ismét a Nutripork-ügyben

E héten jár le a nagyváradiak egy része számára is kellemetlenségeket okozó Nutripork környezetvédelmi engedélye – az engedélyező hatóság új vezetője közben épp a céget segítő egyik ember lett...

E héten jár le a nagyváradiak egy része számára is kellemetlenségeket okozó Nutripork környezetvédelmi engedélye – az engedélyező hatóság új vezetője közben épp a céget segítő egyik ember lett...

Október 28-án lejár a Nutripork sertéshizlalda környezetvédelmi engedélye – de mint megírtuk már régebben el is indította újnak a megszerzését. Közben Florica Cherecheș, a PNL Bihar megyei parlamenti képviselője folytatja tevékenységét a cég által okozott kellemetlenségek megszüntetéséért – de ismét olyan fejlemény van, amely nem a megoldás irányába látszik mutatni. Mint már tudattuk, évek óta komoly kellemetlenséget okoz Nagyváradon is, főként az Őssiben és a Rogériuszon lakóknak a város határában működő disznóhizlalda által árasztott bűz. E hizlalda is az említett cégé, de a palotai egységük is hasonló gondokat okoz a környékbeli falvak lakóinak. Megoldás évek óta nincs, helyette egymásra mutogatás van. Több politikus is próbált már eljárni az ügyben – sikertelenül. Tavaly és idén Florica Cherecheș, a PNL Bihar megyei parlamenti képviselője volt kvázi a soros, ám ő sem járt sikerrel. Sőt: most új vezetőt kapott a Környezetvédelmi Ügynökség (APM), annak az Olimpia Mintaşnak a személyében, aki nemhogy sosem dolgozott még abban a hivatalban, hanem egyenesen annak az Acormed cégnek a részvényese és képviselője, amelyik cégnél a Nutripork megrendelte az új hatósági engedély kibocsátásához szükséges tanulmányt... És most az APM új igazgatónője tagja lesz annak a csoportnak, amelyik a Nutripork engedélyéről dönt – és az engedélyeztetésben magánvállalkozóként ugyancsak ő vállal szerepet. Október 25-én a testület ülést tartott, ahol az engedélyről is szó volt, a testület az engedély kibocsátásához egy kiegészítést is kér, amelyben a Nutripork cég egy tervet kell bemutasson, hogy hogyan tudnák a kellemetlen szagokat csökkenteni. Ez a dokumentum az engedélykérés benyújtásához törvény szerint nem kötelező, de a testület által kérelmezhető, ha szükségét látják. A Nutripork cég a tervet a jövőhéten be kell mutassa a testületnek. Az ülésen Olimpia Mintaș nem vett részt, szabadságon van.

Beadványok

Florica Cherecheș már májusban tudatta: idén októberben a cég környezetvédelmi engedélye lejár, így ekkor lehetne lépni. Gyors vizsgálat kellene – mondta akkor, de ez azóta sem történt meg -, majd azon előírások szigorítása, hogy az ilyen létesítményeknek milyen távol kell lenniük lakott területektől, és milyen szennyezések megengedettek részükről – ez pedig csak részben, vagyis nagyon kis szigorítás lett. Florica Cherecheş most újra írt az APM-nek, és mint fogalmaz, tízezrek nevében kéri, hogy az új engedélyt ne adják ki, mert a cég „bebizonyította, hogy semmi nem érdekli, és minden reklamációt, javaslatot semmibe vesz”. Emellett a parlamenti képviselő beadványt küldött Graţiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek is, közbenjárást kérve. Ám már többször tett így, több tárcát is megkeresett, de azok, akárcsak a szakhivatalok mindig semmitmondó választ adtak. Most arra is rákérdezett a miniszternél: hogyhogy hirtelen leváltották az APM vezetőjét, és főleg miért épp a Nutripork engedélyének megadásában érdekelt, és a cégnek dolgozó Olimpia Mintaş lett annak a hivatalnak az új irányítója is, amelyiknek szava van az engedély megadásában is? Közben a szentandrásiak aláírásaival beadványt küldött az APM-nek egy ottani civil szervezet, és azt aláírta az a Nadia Pal is, aki 2015-ben már a váradiaktól gyűjtött 3.000 kézjegyet a Nutripork által okozott gond megszüntetésére. A mostani beadványban felsorolják az összes olyan európai előírást, amelynek a telephely nem tesz eleget.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!