ERDON Helyi hírek

2017.10.06. 11:41

Már hétszer mentett életet a „Magzatmentő” program!

A Baby Life Care magzati élet biztonsága program a világon jelenleg létező egyik legkorszerűbb várandós gondozási módszer, amely a magzat egészségének és életének megóvása érdekében jött létre.

A Baby Life Care magzati élet biztonsága program a világon jelenleg létező egyik legkorszerűbb várandós gondozási módszer, amely a magzat egészségének és életének megóvása érdekében jött létre.

A „Magzatmentő” program egy olyan új készüléket biztosít a várandós részére, amivel otthoni körülmények között is észlelhetővé válhatnak az olyan méhen belüli állapotok, amelyek a baba életét (egészségét) veszélyeztethetik. A „Magzatmentő” program célja a születést megelőző méhen belüli halálozás számának csökkentése! Külüs Irén, a Telemedicina BLC SRL. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a programról és a rendszerről.

Mire utal a Telemedicina BLC cégelnevezés?

A „Magzatmentő” programunkban a kismamának biztosított orvosi eszközzel a várandós az otthonában mér és a leletező orvos mobiltechnológián keresztül leletez az orvosközpontunkból, erre utal a telemedicina (távgyógyászat) szó. A BLC pedig az angol Baby Life Care rövidítése, ami a baba életének felügyeletére utal.

Meséljen nekünk magáról a programról. Hogyan jött létre?

A „Magzatmentő” programot 2015-ben Magyarországon indították el a méhen belüli magzati halálozások megakadályozására. Magyarországon 5,2 ezrelékes a méhen belüli halálozás, azaz minden 192. életképes magzat halva születik (angol szakszóval stillbirth). Bár pontos statisztikához nehéz hozzájutni, de Romániában is hasonló a helyzet, sőt az Európa Unió országaiban a születés körüli halálozások 2/3-a méhen belüli halálozás.

Mit jelent a halva születés (stillbirth) és mi okozza?

A halva születés (“stillbirth”) definíciójában vannak ugyan eltérések a nemzetközi szülészeti gyakorlatban, abban azonban mindenki egyetért, hogy az így elvesztett magzatok már életképesek lettek volna.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2006-2008 között 500 szülés 512 (ikerszülések miatt magasabb ez a szám) halva született újszülöttjére kiterjedő vizsgálat során 60,9 %-ban találták meg a valószínű, 76,2 %-ban pedig a lehetséges okát a méhen belüli elhalásoknak. A szülés alatti komplikációkat is figyelembe vevő vizsgálat során a leggyakoribb magzati elhalási okok a következők voltak: az idő előtti lepényleválás és egyéb lepényi rendellenességek, fel nem ismert fejlődési rendellenességek, anyai vagy magzati fertőzések, köldökzsinór komplikációk, anyai magas vérnyomás, illetve más kóros anyai állapotok.

Egy hasonló kutatás a magzati elhalások és a terhességi kor összefüggéseit kutatta. Azt állapították meg, hogy eltérő okokból történhet meg a tragédia.

A terhesség 28. hetét követően az elhalások oka a legtöbb esetben ismeretlen maradt az újszülött boncolását követően is, de gyakori volt a méhen belüli sorvadás vagy részleges lepényleválás. Azonban fontos kiemelni, hogy az elhalások oka az esetek 25-60 %-ban soha nem deríthető ki.

Döbbenetesek ezek a számok! Miért olvashatunk keveset a halva születésről?

A halva születés (stillbirth) tabutéma Európa szerte. Nemrégiben olvastam egy angol cikket a BBC honlapján, ami szintén ezt támasztja alá: http://www.bbc.com/news/magazine-36855840.

A halva születés tragédiájának elszenvedői azok az anyák, akik így veszítik el gyermeküket. Nem szívesen beszélnek a környezetüknek erről a problémáról és egy életen át hordozzák ezt a feldolgozhatatlan lelki traumát. A méhen belüli halálozási arány nem pusztán egy halálozási statisztika; el nem kezdődött emberéletek és fiatal párok, családok tragédiája is egyben. A halva született magzatok nem betegségben hunynak el, hanem egy fokozatosan romló méhen belüli veszélyállapot miatt. A mai demográfiai helyzetben pedig milliárdokban mérhető az a veszteség, amit az életképes magzatok hiánya jelent a társadalomnak.

Van-e lehetőség a halvaszületések számának csökkentésére?

A cardiotocographia (CTG) a szülészet ma már klasszikusnak számító diagnosztikus eszköze. Kétféle alkalmazási módja a szülés alatti CTG monitorizálás, illetve a terhesség utolsó heteiben végzett un. antenatalis CTG teszt. Ez utóbbinak is létezik két változata, az ún. stressz teszt és az un. non-stressz teszt. A cardiotocographia e három használati módját szakmai körökben is gyakran összekeverve vonnak le általános következtetéseket a módszer klinikai hatékonyságának vonatkozásában. Az bizonyosnak mondható, hogy a magzati stresszel járó (szülés alatti magzati stressz vagy szülés előtti időszakban gerjesztett magzati stressz ) CTG vizsgálatok diagnosztikus klinikai értéke korlátozott. A stressz mentes állapotban lévő magzat esetében, azaz az un. non-stressz tesztek esetében mindez nem igaz. A megfelelő módon elvégzett és kiértékelt non-stressz tesztek nagy biztonsággal jelzik a méhen belüli gyermek (magzat) állapotát. Ennek az eljárásnak az eredményességét csupán az elvégzett non-stressz tesztek száma határozza meg. Ritkán, pl. hetente egy alkalommal húsz-harminc percig elvégzett ilyen vizsgálatok, nyilván nem képesek a méhen belüli élet azon periódusait megtalálni amelyek hosszabb rövidebb ideig jelzik, hogy a lepényi tartalék már beszűkült vagy a köldökzsinór időnként megszorul, azaz a magzat életveszélyben van.

2004-2007 között egy kutatási-fejlesztési programban kifejlesztettek egy szülészeti távgyógyászati monitor (un. otthoni CTG) rendszert. Ennek eredményeként egy olyan, a laikusok számára is használható eszköz jött létre, amely biológiai kockázatoktól mentesen, un. passzív, akusztikus módon érzékeli a magzati szívhangot. A CE (európai uniós) tanúsítvánnyal rendelkező orvostechnikai eszközt a várandós kismama otthonában minden nap tudja használni.

Hogyan működik az otthoni magzati monitoring rendszer?

Azon várandós anyák számára, akiknek hetente két-három alkalommal, vagy akár minden nap indokolt lenne a CTG vizsgálat nagy könnyebbséget jelenthet a szolgáltatásunk, hiszen a napi 2 órás ingázás a kórház és az otthonuk között és a várakozás helyett otthonukból, kényelmesen elvégezhetik ezt a 20 perces vizsgálatot.  A kórházi CTG vizsgálat a legtöbb úniós országban a terhes gondozás része. Az általunk használt készülék egy CE tanúsítvánnyal rendelkező orvostechnikai eszköz. A készülék pontosan ugyanazt a mérést végzi el, amit a terhesgondozásban heti írnak elő, illetve olyan monitor, amelyet a szülőszobán is használnak megfigyelésre. A különbség az, hogy itt naponta, vagy naponta többször, már a szülés előtti hetekben is megtörténhet a CTG vizsgálat. A modern információ technológia és telekommunikáció adta lehetőséggel élve, a megfigyelést a háttérben dolgozó orvosok végzik. Tehát nem a készülék, vagy az édesanya dönti el, hogy van-e probléma vagy nincs, hanem az a szakember, aki az internetes zárt portálon kielemzi a CTG görbét és üzenetet küld vissza a várandósnak.

A szolgáltatást bemutató videó: " target="_blank">

Honnan tudja a kismama, hogy megfelelő ütemben dobog- e a baba szíve, vagy honnan veheti észre a rendellenességet?

A kismama a mérés során is hallja a babája szívhangját. Ez már önmagában is megnyugtató tud lenni, diagnosztikus ereje azonban nincs. Az anyának nem kell értenie a CTG görbék elemzéséhez. A távgyógyászat lényege, hogy a készülék a CTG görbét egy szakorvoshoz továbbítja, aki azt kielemzi, és üzenetet küld vissza a várandós otthoni készülékére arról, hogy mi a mérés eredménye A vizsgálat végeztével a készülék az elektromos hálózathoz csatlakoztatását követően felcsatlakozik a szerverre és átküldi a mérési eredményeket az Orvosközpontunk számára. Itt nagy tapasztalattal rendelkező orvosok kiértékelik a megjelenített görbéket és azok eredményéről válaszüzenetet küldenek egyrészt magára a készülékre, mely annak kijelzőjén jelenik meg, másrészt mailben megküldjük az orvosilag validált leleteket. A kismama rendelkezhet úgy, hogy leleteit kéri megosztani kezelőorvosával.

A mérési eredményeket és ez alapján az üzeneteket négy csoportba soroljuk:

*Normális: Minden rendben.

*Gyanús: Kérjük a mérést 12 órán belül ismételd meg!

*Kóros: További vizsgálatok szükségesek! Mindenképpen vedd fel a kapcsolatot orvosoddal!

*Sikertelen mérés: Kérjük, ismételd meg!

A többszöri, egymást követő „gyanús” eredmények esetén, illetve a „kórós” esetekben azonnal orvoshoz irányítjuk a kismamát. Sűrgős esetekben a megadott telefonos elérhetőségen értesítjük a várandóst.

Tehát nem az anyának kell felismernie, hogy valami nincs rendben a babával, hanem a távolban őt figyelő orvos csoportnak.

A készülék magát a Szívhangot vizsgálja csupán, vagy egyéb tényezőket is fel tud tárni?

A rendszer a méh spontán fájásait és a magzat mozgásait is figyeli. A magzati pulzus változásait ezekkel vetik össze az orvosok. Azt is tudjuk már, hogy a magzatmozgások számában bekövetkező tendencia változások is jelezhetik, hogy a magzat hogy érzi magát a méhen belül. A méh spontán fájásainak figyelése pedig a 37. terhességi hetet megelőzően jelezheti a fenyegető koraszülést. A megfelelő kezelés bevezetésével így a koraszülések egy része is elkerülhető, vagy értékes napok nyerhetőek a koraszülés tényleges megindulásáig. A szívhang bármennyire is megnyugtató a laikusok számára nem jelent teljes biztonságot. Azt összefüggéseiben kell vizsgálni.

Van-e valamilyen káros hatása a magzatra nézve a használatának? Korlátlan ideig bármikor használhatjuk, vagy van egy limit, ami felett már nem ajánlott?

A „Magzatmentő” programban használt eszköz egy passzív készülék, használata biológiai kockázatoktól mentes. A szívhang érzékelő feje csupán egy mikrofon, mely semmilyen sugárzást nem bocsát ki sem a babára, sem az édesanyára. Ezáltal a készülék használatának semmilyen kockázata az anyára és a magzatra nézve sincs. Bármilyen sok alkalommal használja is a várandós a készüléket sem őt, sem gyermekét nem érheti semmilyen káros hatás!

Mit gondolnak, kiszűrhető a rendszer által nagyobb arányban, ha baj van? Könnyebben észreveszi a kismama, hogy mikor kell azonnal orvoshoz fordulnia?

Ezért fejlesztette ki ezt a készüléket a feltaláló csapat és adtuk hozzá a riasztási rendszert! Természetesen az volt a cél, hogy időben kiszűrhetőek legyenek a gyermek életét veszélyeztető állapotok és azok elhárításával a magzat életét megmentsük. A „Magzatmentő” programban eddig több mint 2500 várandós használta az otthoni monitort és közülük egyiknél sem halt el a gyermek a méhen belül. 7 esetben sikerült megmentenünka baba életét és 2 esetben az anya életét is. A „Magzatmentő” program hatékonyságát a naponta elvégzett otthoni CTG vizsgálat eredményezi. Több mint 2500 sikeres szülés után sem állíthatjuk, hogy az otthoni CTG-vel az összes méhen belüli elhalás megelőzhető lesz. Az eddigi klinikai adatok alapján azt viszont remélhetjük, hogy a gyermekek jelentős része megmenthető.

Mennyire ad hitelest visszajelzést a rendszer? Egyáltalán azt a rendszer adja, vagy kapcsolatban áll valamilyen orvosi kontrollal is?

A Baby Life Care rendszere összetett. Célunk az volt, hogy valamennyi szereplőt összekapcsoljuk és minden esetben orvosilag validált ellenőrzött és jóváhagyott leletet adhassunk a minket választó kismamák számára. Minőségbiztosítási, orvosi és jogi szempontokat is figyelemben véve hoztuk létre az Orvosközpontot és az azt irányító orvos szakmai vezető instrukciói alapján fejlesztettük ki a munkájukat segítő informatikai rendszert. Ebben priorizálásra kerülnek azok az anyák és magzatok, akiknél a rizikófaktor magasabb. Gondolok itt egy sajnálatos korábbi méhen belüli magzatelhalásra, koraszülésre, vagy akár a terhességi diabéteszre, de kockázati tényező a magas vérnyomás is. Az informatikai rendszer figyelemmel kíséri a leletezési tevékenységet és az egyes értékelési pontoknak megfelelően aktiválja a riasztást, az sms és e-mail küldő automatizmusokat.

Mekkora sikerre számítanak a felhasználók körében? (Itt meg kell jegyezzem, hogy a kismamáknak sokszor még a magzati mozgásokat is nehéz észlelniük, így talán minden kismamának megnyugvást adhat már maga a készülék is.)

Itt van ez a remek találmány és a lehetőség, hogy éljünk vele. Az anyák számára a gyermekük a legfontosabb. Amikor valaki gyermeket vár, mindig elhangzik: Mindegy kisfiú vagy kislány lesz, csak egészséges legyen! Ha végiggondoljuk, hogy a várandósság és a gyermek születését követően mennyit költünk kényelmi szolgáltatásokra vagy berendezési tárgyakra, ruhácskákra, és mennyit a kisbabánk egészségének védelmére, biztonságára megdöbbentő adatokkal találkozunk. Ebben az időszakban 2-3 ezer Euróra tehető a családok költekezése és jó esetben is ennek csupán töredékét 3-400 Euro körüli nagyságrendet tesznek ki a babák életének és egészségének védelmét szolgáló kifizetések. Az eddigi klinikai tapasztalatok jók. A várandósok szívesen fogadják a szolgáltatást és a párjukkal, családjukkal együtt élvezik a leendő gyermek szívhangjának kockázatoktól mentes hallgatását otthonukban. Kijelenthetjük, hogy a várandósok kedvelik.

A terhesség mely szakaszában lehet használni a készüléket?

A terhesség 32. hetétől javasoljuk a CTG monitorizálást, de már a 30 héttől alkalmazható, mivel a méhen belüli elhalások kétharmada ez után a terhességi kor után következik be, és a terhességi korral egyre nagyobb annak valószínűsége. Amennyiben a cél minél több gyermekélet megmentése, úgy ezt a terhességi kort kell határpontnak tekintenünk.

Mennyi ideig tart egy mérés?

A klasszikus ún. Non-Stress Test ( Non-stressz teszt) 20 percig tart. Ezzel megegyezően 20 perces méréseket végzünk. Ennek ideje nyomon követhető a készülék kijelzőjén is, ahol egyfajta visszaszámlálás kezdődik a mérés indításával. Németországban 30 perces Non-Stress Testeket végeznek a hosszabb megfigyelési idő érdekében. A mi protokollunk úgy került meghatározásra, ha a húsz perces mérés eredménye gyanús, inkább egy újabb 20 perces mérést javasolunk 12 órán belül.

Mi a teendője a kismamának, ha az eredmények ne adj Isten rossz kimenetelűek?

Mihamarabb keresse fel kezelőorvosát annak érdekében, hogy az általunk észlelt tünetek okát minél hamarabb kideríthessék és amennyiben az immár kórházban elvégzett vizsgálatok alapján indokolt a szükséges beavatkozásokra még időben sor kerüljön.

Hangsúlyozzuk, hogy egy kóros mérés általában nem jelenti azt, hogy a baba egészsége vagy élete azonnali veszélyben lenne. Persze vannak kivételek, amikor a mérési eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy bizony a baba nagy bajban van odabent. Ez azonban rendkívül ritka! Sokkal jellemzőbb, hogy a komoly bajt megelőzően már napokkal korábban jelentkeznek pulzus rendellenességek a magzatnál. Ilyenkor van idő arra, hogy egyéb orvosi eljárásokkal igazoljuk, vagy kizárjuk azt, hogy a magzattal baj van. Amennyiben más módszerek is arra utalnak, hogy gond van, akkor a gondozó szakember megteheti a szükséges ellenlépéseket, és a baba biztonságosan növekedhessen tovább. Például kiderülhet, hogy az édesanyánál váratlanul, hirtelen, rendkívüli vérnyomás emelkedés állt be és ez tükröződött a rossz méh/lepényi keringésen és áttételesen a magzati pulzus eltérésben. Az édesanya  állapotának rendezése ilyenkor megelőzheti a magzat méhen belüli elhalását. Az állapot normalizálódhat. Az is előfordulhat, hogy az egyéb orvosi módszerekkel olyan elváltozásokat diagnosztizál a gondozó szakember, amelynél a gyermek élete már csak az áldott állapot befejezésével lehetséges és így születik egészséges gyermek.

Milyen eddigi tapasztalatokkal rendelkeznek a készülék használatát illetően?

A készüléket a mai napig több mint 2500 kismama használat és örömmel mondhatjuk, hogy ezen terhességek mindegyike élve születéssel végződött, ami egyedülálló eredmény. 7 esetben sikerült megmentenünk a baba életét és 2 esetben az anya életét is.

Hogyan juthatunk hozzá a készülékhez?

A szolgáltatás elérése a www.babylifecare.ro oldalon igényelhető vagy a +40-774-006750 mobilszámon.

Bízunk benne, hogy szolgáltatásunkkal sok kismama terhességét tehetjük stresszmentesebbé és elősegíthetjük minél több egészséges baba megszületését!

(Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!