ERDON Helyi hírek

2017.10.02. 15:36

Emlékelőadás a Fux Feszt nyitónapján

A sepsiszentgyörgyi Cimborák bábszínház A só című előadása követte a Fux Feszt ünnepélyes megnyitóját. A bábjátékot a két éve elhunyt Nagy Kopeczky Kálmán bábművész emlékére adták elő.

A sepsiszentgyörgyi Cimborák bábszínház A só című előadása követte a Fux Feszt ünnepélyes megnyitóját. A bábjátékot a két éve elhunyt Nagy Kopeczky Kálmán bábművész emlékére adták elő.

Gyerekekkel telt meg a bábszínház a Szigligeti Színház Lilliput Társulata által harmadik alkalommal megszervezett Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiváljának hétfő déli ünnepélyes megnyitóján. Botházy-Daróczi Réka, a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának művészeti vezetője bevezetőként elmondta: nem véletlenül lett A só című előadás az ünnepélyes megnyitó utáni első. Mint később, a gyerekeknek szólva, láthatóan elérzékenyülten elmondta, vannak bábosok, akik még nemrég meséltek a gyerekeknek és báb előadásokat írtak, de most már nincsenek közöttünk. Nagy Kopeczky Kálmán még nem olyan rég jelen volt a fesztiválon – most azonban már nem lehet velünk, csak a hangját lehet majd felvételről hallani az előadás során.

Felvételről szólt

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója arról szólt: ez egy különleges alkalom – ezelőtt négy évvel álmodtak egy nagyot s létrehoztak egy „teret”, ahol a bábszínészek megismerhetik egymást. De ez nem csupán egy komoly, szakmai tér, tette hozzá, hanem egyben játéktér is, ahol a bábok mögül nemegyszer a szülőkhöz is szólnak a bábszínészek. Czvikker Katalin egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztivál során különféle meglepetésekkel is készültek.

Következett Benedek Elek A só című meséjének színpadi változata, melyet nagy élvezettel néztek végig a gyerekek. A szeretetről szóló előadás során marionett-figurák által elevenedtek meg a szereplők – a király, a három királylány, a királyfi. A minimalista díszlet és a bábok kevéssé kihangsúlyozott arca teret engedett a gyerekek képzeletének – közben Filip Ignác zenéjének egyszerű, érzelmes dallama kísérte végig az előadást. A darabot a 2015-ben elhunyt Nagy Kopeczky Kálmán rendezte és az ő hangja szólt felvételről a narrátor szerepében. Az ötven perces előadást nagy tapssal díjazták a gyerekek, s vissza is hívták a színpadra a bábszínészeket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!