ERDON Helyi hírek

2017.10.05. 10:37

„Árazzuk magunkat megvehetetlenné”

Mindenki megvehető, de a korrupció elkerülhető, ha magasra emeljük árunkat – mondta Váradon Dan Moldovan főfelügyelő. Elárulta a saját árát is. Aztán tévés személyiségekkel tartott előadást.

Mindenki megvehető, de a korrupció elkerülhető, ha magasra emeljük árunkat – mondta Váradon Dan Moldovan főfelügyelő. Elárulta a saját árát is. Aztán tévés személyiségekkel tartott előadást.

Hivatalosságoktól szokatlan nyíltsággal nyilatkozott tegnap Nagyváradon a belügyminisztérium Korrupcióellenes Főigazgatóságának egyik főtisztje. Dan Moldovan az általa kitalált korrupcióellenes projekt itteni, háromnapos előadássorozatára érkezett, és a pályakezdő belügyi tisztségviselőknek tartott képzés előtt sajtótájékoztatón beszélt a részletekről, a határrendészet székhelyén. Mint mondta, ő a kiötlője annak a képzésnek, amely már másodszor zajlik, és a belügy kötelékében dolgozó fiataloknak szól, témája pedig az, hogyan tudják elkerülni, hogy ők is belekeveredjenek a korrupciós hálózatokba. Márpedig ennek a veszélye nagy, Moldovan nem is titkolta: „Talán ferdén áll nálunk az értékek piramisa mostanában. A belügy fennhatósága alá tartozó szervek imázsa sem a legjobb. Elmondjuk a pályakezdőknek például, hogy a legelső megvesztegetési kísérlet a legfontosabb, és hogyan álljanak ellen annak, hiszen pályájuk során szinte biztosan mindannyian találkozni fognak majd ilyennel, és szinte minden ott dől el, hogy a legelsőre hogyan reagálnak. Épp ezért kell legalább a fiataloknak etikai képzéseket tartani, hogy legalább ők másként indulhassanak. Olyasmiket mondunk el nekik, amiket én is szívesen hallottam volna, ha annak idején, amikor 23 éve a pályára kerültem, már lettek volna ilyen képzések.” Hozzátette: „Én azzal az elvvel élek, hogy mindenkinek megvan az ára. A saját megvásárlása ellen, a korrupció ellen úgy védekezhet az ember, hogy olyan magasra emeli a saját árát, a maga szemében, hogy azt ne lehessen megfizetni. Árazzuk magunkat megvehetetlenné. Az én áram például egymillió euró.” Majd kis gondolkodás után még megjegyezte. „De ha ez megjelenik, és másnap egymillió euróval próbál megvesztegetni valaki, akkor azért egyből más ismérvek is bekapcsolódnak, és elgondolkodtatnak azért”…

Százaknak

Az interaktív képzést több városban is megtartják, a váradi október 3-án kezdődött, és ma zárul. Erre ide érkezett még például Mircea Toma sajtós szakember, az Academia Cațavencu szatirikus lap egyik alapítója, aki a sajtóbeli korrupcióról beszélt a pályakezdő belügyiseknek, és itt volt a román média sztárkriminológusaként ismert Dan Antonescu is, akinek a TVR1-en van prevenciós műsora (az új évad épp e napokban indul), és aki a korrupció belügyet átható részéről tartott oktatást, mivel évtizedekig a belügynél dolgozott, rendőrként.

Kik jönnek a rendszerbe?

A képzéseket a Hanns Siedel Romania alapítvány anyagi támogatásából tartják, és országszerte 300 új funkcionárius vesz részt ezeken: határrendészek, csendőrök, bevándorlásiak, továbbá külön kurzusokon az ő 40 főnökük. Váradon mintegy 20 fiatalnak tartottak etikai oktatást.

Az ötletgazda Dan Moldovan még azt is elmondta: „Mostanság egyre jobb a belügy struktúráiban az új emberanyag. És ez a legfontosabb forrás, nem a pénz az elsődleges, hanem az, hogy milyen emberek jönnek a rendszerbe. Az a helyzet, hogy rögtön a rendszerváltás után még a fiatal végzettek közül az osztályokból első 10 legjobb diák jött a szervekhez dolgozni, de aztán sokáig már a legrosszabbak érkeztek. Most ez megint megfordulni látszik”.

A sajtó részéről felmerült a kérdés: milyen arányban szokták bejelenteni a képzésen átesettek aztán a saját főnökeik korrupciós ügyeit, hiszen ez a súlyosabb, nem az, amikor mondjuk egy szír határsértő megpróbál lefizetni egy határrendészt. Erre lényegében azt válaszolta, hogy semmilyenben. Ugyanis „a képzésben részt vevő fiataloknak legfeljebb az irodavezetőik a közvetlen főnökeik, ők nem állnak kapcsolatban a belügyi szervek magas rangú vezetőivel, nem dolgoznak velük”…

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!