ERDON Helyi hírek

2017.09.20. 12:29

Jutalomtáborozáson a Váradi Csillagok

Napközben kulturális, természetjáró kirándulások, fürdőzések biztosították a jó hangulatot, az esti tábortűznél „az európai betlehemes mozgalmak pedagógiai kincsestára” került bemutatásra.

Napközben kulturális, természetjáró kirándulások, fürdőzések biztosították a jó hangulatot, az esti tábortűznél „az európai betlehemes mozgalmak pedagógiai kincsestára” került bemutatásra.Csodálatos adriai jutalomkiránduláson vett részt a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum V–VII. osztályos diákjainak Váradi Csillagok nevű csapata Benedek Ramóna és Mosoni Erika tanárnőkkel együtt augusztus utolsó hetében. A kirándulást az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által 2016-ban meghirdetett Csillagozni készülünk király udvarába… elnevezésű SzékelyKapuk–ZöldKapuk nemzetközi ökocivilizációs játékok pályázatán nyerték, ahol az „ezüst csapat” minősítésben részesültek a betlehemezők között. A „székelykapus értékteremtők” dr. Varga-Berta József, az alapítvány elnökének vendégszeretetét egész héten megtapasztalták, aki fáradhatatlanul gondoskodott mindenről, hogy mindenki otthon érezze magát a Közép-európai Csillagénekesek Házaiban, a tengerparthoz közel, 300 m magas hegyoldalon fekvő kis faluban, Bastban. Napközben kulturális, természetjáró, sport és szabadidős kirándulások, fürdőzések biztosították a jó hangulatot, majd az esti tábortűznél „az európai betlehemes mozgalmak pedagógiai kincsestára” került bemutatásra a résztvevő csapatok által.

Élmények

Szerda este nagy izgalommal indult útnak a kolozsvári és váradi csapat, akikhez útközben csatlakoztak a vajdaságiak is. Az első nap tengerparti fürdőzéssel telt Basko Poljén, majd esti falutúrával zárult. Pénteken Makarskaról indult a hajó Brac szigetére, ahol a gyerekek nagy érdeklődéssel fedezték fel a tenger vízalatti élővilágát. Szombat a tengerparti kalandozások napja volt Omisban, a kalózok városában. A bátrabbak vállalkoztak a fellegvár megmászására, ahonnan csodálatos kilátás tárult eléjük. Délután motorcsónakázásra került sor a Cetina-kanyonban. Vasárnap lehetőség nyílt arra, hogy a táborozók elzarándokoljanak Medjugorjéba, ahol a szentmisén hálát adhattak Istennek a sok szépért, jóért, amiben részük volt az elmúlt napokban. Ezt követően Mostarba látogattak, ahol az óváros kulturális értékeibe nyertek betekintést. A nap a kravicai vízesések meglátogatásával zárult.

Hétfőn Split óvárosát fedezték fel a táborozók, ahol Diocletianus császár egykori palotájában déli 12 órakor az őrségváltás keretén belül a „császár” is köszöntötte az egybegyűlteket. Délután vidám hangulatban telt a promajnai vízibiciklizés. A táborozás makarskai városnézéssel, valamint fenyőerdő övezte, csodaszép fehér kavicsos strandon való fürdőzéssel ért véget.

Hazafelé a diákok a Balaton partján emlékeztek vissza az elmúlt hét minden ajándékára, és már azt fontolgatták, hogy szeptemberben melyik népi betlehemessel fognak benevezni, és hogy kikhez fogják elvinni újból Jézus születésének örömhírét.

Benedek Ramóna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!