ERDON Helyi hírek

2017.09.20. 11:54

Ismét muzsikálni fog az erdő

Szeptember 29. és október 1. között ismét megszervezik a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvényt, amelynek utolsó rendezvénynapja a Nagyvárad közeli Püspökfürdőre látogat.

Szeptember 29. és október 1. között ismét megszervezik a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvényt, amelynek utolsó rendezvénynapja a Nagyvárad közeli Püspökfürdőre látogat.A 14 éve a Mátrában szerveződő „Muzsikál az erdő” rendezvények immár öt éve juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét a zene, a művészet és az erdő közös erejével az ország különböző régióiba országos rendezvénnyé válva, két éve sikeresen bemutatkozva a Körösök partján és a határokon túl. A rendezvény Gyula város, a Délalföldi Erdészeti Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával jön létre a regionális Erdők Hete nyitó rendezvényeként. Nagyváradi részről bekapcsolódott a szervezésbe Bihar Megye Tanácsa, a Nagyváradi Állami Filharmónia, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség, a Romsilva Bihar Megyei erdészeti hivatala. A rendezvény létrejötte az összefogás szép példája.

A „Muzsikál az erdő” látogatói a hagyományos szervezési elveknek megfelelő programon vehetnek részt. A Príma Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és nem mellesleg lélekben lecsendesülve felkészülnek az erdei koncert befogadására. Pénteken és szombaton Gyula - Városerdőn az ártéri erdő magyar kőris és kocsányos tölgy fái adják a rendezvény terét, Püspökfürdőn pedig vasárnap az örökzöld szúrós csodabogyó cserjéinek látványa jelent különleges természeti élményt.

A háromnapos rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. Az erdei koncertek színes palettáját vonultatja fel a „Muzsikál az erdő” lehetőséget biztosítva a helyi művészek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, s az országos, sőt világhírű előadóművészek fellépésére. Az idei programsorozat régiókat köt össze, művészek és az érdeklődők megismerik egymás szűkebb régiójának kulturális és természeti értékeit.

Püspökfürdőn

2017. október 1-jén, vasárnap a helyszín: Nagyvárad közelében, Szentmárton –Püspökfürdő. GPS: lat: 46o59’35,9”N, lng: 22o0’59,7” (helyi idő szerint). 11 órától helyi termékek bemutatója (kerámiák, sajt, méz, faeszközök), gyermekprogram: népi kézműves foglalkozás gyerekeknek, Bábika Játszóház (11.30-tól lacikonyha a parkolóban) ; 12- Erdei séta. Téma: Az erdei életközösség, a fenntartható erdőgazdálkodás. Vezetők: Puskás Lajos és Szabó Lajos erdőmérnökök. (Indulás a Somlai erdészház parkolójából), 13- Erdei koncert a „Csodabogyós erdőben” (a koncert helyszíne 800 méternyire található a parkolótól, gyalogosan megközelíthető). Fellép: a Nagyváradi Állami Filharmónia Fúvósegyüttese, karmester: Lorenzo Moroni, a Kecskeméti Aurin Leánykar, karnagy: Durányik László, a Somnium Laude Kamarakórus, a Cantus Corvinus Vegyeskar, karnagy: Holló Erzsébet, a Corpus Harsona Quartett, művészeti vezető: Pálinkás Péter, 16.30-18.00: Szakvezetéses erdei séta a parkolóhoz. Várnak minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvényre. Információ, részletes programterv: www.muzsikalazerdo.hu. Médiatámogató a Bihari Napló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!