ERDON Helyi hírek

2017.09.14. 12:30

Használt villamosokat vásárol a váradi önkormányzat

A nagyváradi önkormányzat tíz használt villamost vásárol: többek között emiatt is módosították a város költségvetését a váradi helyi tanács legutóbbi, keddi ülésén.

A nagyváradi önkormányzat tíz használt villamost vásárol: többek között emiatt is módosították a város költségvetését a váradi helyi tanács legutóbbi, keddi ülésén.A nagyváradi helyi tanács legutóbbi ülésén költségvetés módosítást eszközölt, melynek értelmében a város tíz használt villamost vásárol 1.659 ezer lejből. A számítások szerint egy, már felújított használt villamos 25-30 ezer euróba kerül, és a Nagyváradra szállítás költsége mintegy ötezer euró. A tanácsülés előtt tartott sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester kifejtette, hogy a Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) korábban azt tervezte, hogy a saját gépparkjában lévő villamosokat újíttatja fel, de mivel nem érkezett ajánlat ennek kivitelezésére, ezért döntöttek úgy, hogy az erre elkülönített 1.659 ezer lejt már felújított használt villamosok vásárlására fordítják. Ilie Bolojan említést tett arról a tervről is, hogy az önkormányzat uniós forrásokból új villamosokat is vásárolna, összesen mintegy húsz darabot. Az elképzelések szerint évente egy-két új villamost venne a város, és így 2024-re teljesen megújulna a HKV villamos parkja.

Fűtésrendszer

Szintén a költségvetés-módosítás része volt egy 150 ezer lejes tétel is, amelyből a város fűtésrendszerét érintő tanulmányt kell elkészíteni. A polgármester ennek kapcsán a sajtótájékoztatón kifejtette, két lehetőség közül dönt majd a városvezetés: vagy teljesen felújíttatja a váradi hőerőmű régi, de a gázhálózatra már rákötött kazánját, ami mintegy tízmillió euróba kerülne, vagy egy teljesen új, a jelenlegi hőerőműnél kisebb energiatermelőt építtet meg, aminek segítségével különleges helyzetekben – például rongálódások esetén – is biztosítva lenne a fűtés a városban. A tanulmány egy-két hónapon belül elkészül, ennek alapján fog dönteni a város arról, hogy a két variáns közül melyiket választja majd. Szintén a fűtésrendszer-fejlesztésre vonatkozik egy a húszezer lejes költségvetés-kiegészítés, mely összegből a Bémer (Ferdinand) téri ingatlanok fűtésének optimizálását célzó tanulmány készítenek el. Mivel jövő tavasszal elkezdődnek a Bémer térnek gyalogos övezetté való átalakítási munkálatai, ezért addig az időpontig az összes föld alatti közmű-munkálatot el kell végezni. A terv az, hogy a Bémer téri ingatlanokat, a Zöldfa (Alecsandri) utcai ingatlanokhoz hasonlóan külön modulok segítségével kötik rá a fűtésrendszerhez. A költségvetés módosítást a szociáldemokrata (PSD) frakció tartózkodása mellett szavazta meg a helyi tanács.

Bal part, jobb part

A váradi tanács elfogadta a város utcáinak aszfaltozására és karbantartására vonatkozó közbeszerzési eljárás beindítását. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is két részre osztják a várost, és külön közbeszerzést írnak ki a Sebes-Körös bal és jobb partján elhelyezkedő városrészere. Mint azt Ilie Bolojan elmondta, azért választották ezt a megoldást, mert így összehasonlítható a két városrészben két különböző cég által elvégzett karbantartási és aszfaltozási munka minősége. A jelenleg érvényben lévő szerződés jövő tavasszal jár le, és addigra le kell bonyolítani az új közbeszerzési eljárást. Az új szerződés is négy évre lesz érvényes.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!