ERDON Helyi hírek

2017.09.05. 08:32

Drágább lett a parkolási bérlet

A nagyváradi helyi tanács augusztus 31-iki ülésén fogadta el többek között a parkolási bérletek árának emelésére vonatkozó határozat-tervezetet.

A nagyváradi helyi tanács augusztus 31-iki ülésén fogadta el többek között a parkolási bérletek árának emelésére vonatkozó határozat-tervezetet.A váradi helyi tanács kilenc ellenszavazat mellett módosította a helyi adókra- és illetékekre vonatkozó tanácsi határozatot. A változás lényegében a parkolási bérletek árának az emelésére vonatkozik. Az elfogadott határozat-tervezet értelmében szeptember 1-től a fehér felfestésű parkolóhelyek bérleti díja egy hónapos időtartamra 70 lejről 85 lejre emelkedett. A három hónapig érvényes bérlet ára 200 lejről 240 lejre, a fél éves bérlet 380 lejről 460 lejre, míg az egy éves bérlet 700 lejről 870 lejre emelkedett. Ugyanilyen mértékű áremelkedés történt az igazságügyi palota mögötti parkolóházban bérelt parkolóhelyekre is, illetve az új tarifák érvényesek a Corneliu Coposu utcai emeletes parkolóban is, ahol eddig csak egy hónapra lehetett parkolóhelyet bérelni. A határozat-tervezet szakjelentésében az áll, hogy az idén 2 lej/óráról 2,60 lej/órára emelték a parkolási díját, ezzel szemben a parkolási bérletek ára 2015 óta nem változott. Ez oda vezetett, hogy folyamatosan nőtt a parkolási bérletet kiváltók száma, lévén hogy ez sokkal olcsóbb, mint az, ha valaki folyamatosan kifizeti a parkolási díjat, aminek következtében a városban egyre kevesebb lett a szabad parkolóhely.

Új beruházások

A helyi tanács a szociáldemokrata frakció tartózkodása mellett megszavazta a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat különböző infrastruktúra-fejlesztéseire vonatkozó határozatokat. Az egyik elfogadott határozat-tervezet értelmében felújítják húsz hőközpont tetőzetén, ami azért fontos, mert a rossz állapotban lévő tetőzeten keresztül becsorgó csapadék tönkreteszi a hőközpontban lévő berendezéseket. A húsz hőközpont tetőzetének kijavítása mintegy 1.339.690 lejbe kerül áfa nélkül, a kivitelezési időszak minden egyes hőközpont esetében négy hét. A másik megszavazott tervezet rögzíti, hogy iszapelválasztók építenek az új hőerőmű berendezéseinek, valamint a hőszolgáltató rendszer pompáinak védelme érdekében. Ennek a beruházásnak az értéke 1.179.123 lej áfával együtt, a kivitelezési időszak hat hónap. A legutóbbi helyi tanácsülésen szavaztak egy gáztalanító állomás építéséről is, amellyel a fűtési rendszer hozzáadott vizét kezelik majd. Korábban Stanel Necula, a vállalat igazgatója elmondta, hogy azért van szükség egy új gáztalanítóra, mert ezáltal nőni fog a fűtéshálózat élettartama, hiszen a hozzáadott víz minőségének javításával csökkentik az új fűtéscsövek belülről történő korrózióját, és ennek nyomán a javítási költségek is csökkenni fognak. A tervek szerint a gáztalanító állomást a hőerőmű mellé építenék fel, és teljesen automatizálva működne majd. A beruházás becsült költségvetése 4.636.355 lej áfával együtt, a kivitelezési időszak hét hónap. Ugyancsak ezen az ülésen szavazták meg azt, hogy a Colinelor utca környékén 500 méterrel bővítsék a gázvezetéket, mely a Colinelor, az Arkhimédész és a Răspântiilor utcákon fog vezetni és harminchárom ottani fogyasztót fognak a vezetékre kapcsolni. Az elfogadott határozat szakjelentésében az áll, hogy bár mindhárom utca kívül esik az egységes fűtési övezeten, ráadásul az Arkhimédész és a Răspântiilor utcákon nincs is központi fűtési hálózat, de a Colinelor utca egy részén van, ezért volt szükség a helyi tanács jóváhagyására ennek a beruházásnak a megvalósítására. Ugyancsak elfogadta a helyi tanács a Caraiman és a Lacrimioarelor utcákon lévő fűtéscsövek és épületgépészeti elemek felújítását. A beruházás becsült összértéke 686 ezer lej áfával együtt, a kivitelezési időszak három hónap. A két utóbb említett tanácsi határozatot a szociáldemokrata frakció is megszavazta.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!