ERDON Helyi hírek

2017.09.19. 12:13

Berekesztették a megyei tanácsülést

Nem volt meg a többség, így Pásztor Sándor megyei tanácselnöknek kedden be kellett rekesztenie a Bihar megyei tanácsülést. A liberálisok nem jöttek el, a PSD-frakcióban pedig megüresedett egy hely.

Nem volt meg a többség, így Pásztor Sándor megyei tanácselnöknek kedden be kellett rekesztenie a Bihar megyei tanácsülést. A liberálisok nem jöttek el, a PSD-frakcióban pedig megüresedett egy hely. Tizennyolc tanácsosra lett volna szükség, de a 17 fős liberális frakció nem jött el, a PSD pedig nemrég kizárta soraiból Ana Maria Tiront, így neki a helye még nincs betöltve. Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácselnök azt nyilatkozta: a PNL-sek megint azt az ősi módszert alkalmazzák, hogy blokkolják a tanácsot, illetve azzal, hogy a csoportjuk nem jelent meg, próbálják megakadályozni azt, hogy jóvá legyen hagyva a PSD-listán következő tanácsos mandátuma. Nem voltak ott a szakbizottságok ülésein se, és még azt a fáradságot se vették, hogy ezt előre bejelentsék, holott a napirendi pontok közt olyan fontos előterjesztések szerepeltek, mint az új bérrendszere a megyei önkormányzatnak és az alárendelt intézményeknek. Ez azért lényeges, mert két hónapig stoppolva voltak a fizetések, és jelen pillanatban új béreket kell alkalmazni, melyek ettől a hónaptól ki vannak dolgozva. Ugyanakkor olyan európai uniós finanszírozású projektekről is kéne szavazni, melyeknek szorít a leadási határideje.

„A liberálisok valójában bojkotálják ismét a tanácsülést, és igenis felelősek lesznek a Megyei Tanács intézményeiben dolgozó fizetéséért. Nekünk többletbevételünk van erre az évre, sikerül 10-30 százalék közti béremeléseket eszközölni. Ezeket a dolgokat meg kell szavazni, mert elképzelhetetlen, hogy ne legyenek fizetések az önkormányzatnál. Ez a szokásos játék a már megszokott történetben, reményeim szerint a jövő szerdán meg fognak jelenni. Mivel nincsenek meg elegendő létszámban, a távollétük volt az egyetlen módszer, hogy meg tudják akadályozni azt, hogy a koalíció 18. tanácsosi mandátumát jóvá lehessen hagyni. A prefektúra erre megadta az engedélyt, véleményezte jogi szempontból, a liberálisok magatartása ezért se lovagias”- fogalmazott.

Az előterjesztések közt szerepelt az észak-erdélyi regionális útvonal projekt (Drumul Apuseni) Bihar megyei 43.375 kilométer hosszú szakasza rekonstrukciójának és korszerűsítésének a Megyei Tanács költségvetéséből való társfinanszírozása is. Ezt azért lett volna fontos megszavazni, mivel korábban egy olyan változat volt elfogadva, amiben az önrész nagyon magas volt- körülbelül 30 százalék-, de a minisztériummal folytatott tárgyalások eredményeként hétfő este Pásztor Sándor megkapta a tárcától a jóváhagyást, hogy csupán 2 százalék legyen a saját hozzájárulás. Ezzel egy elég nagy összeget takaríthat meg az önkormányzat, de a liberálisok távolmaradása miatt a vonatkozó előterjesztést nem lehetett elfogadni, így várni kell ezzel is a jövő hét szerdáig, amikor ismét össze lesz hívva a közgyűlés, és talán azon a PNL-sek megjelennek.

Két hónapig

Amúgy ezt az időhúzást két hónapig művelhetik a liberálisok, mivel ha két hónapig nem ül össze egy megyei tanács, akkor előrehozott választásokat lehet kiírni. Pásztor Sándor tanácselnök szerint ők most kihasználnak egy konjunkturális helyzetet, azt, hogy jóvá kell hagyni egy szociáldemokrata tanácsos mandátumát (Adrian Szatmariról, a nagyszalontai 1. számú Technológiai Líceum igazgatójáról van szó), és tudják, hogy ha jelen vannak, és nem szavazzák meg, az akár bűncselekmény lehet, mert tulajdonképpen megmásítják akkor a választások eredményét, hisz a 9 mandátumot elért Szociáldemokrata Pártnak jogában áll javasolni egy újabb személyt a listájáról. Községi szinten egyébként volt már erre példa, és akkor megbüntettek személyenként minden renitenskedő tanácsost.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!