ERDON Helyi hírek

2017.09.20. 14:08

A betakarítást ünneplik majd a várban

Második alkalommal szervezi meg a Mezőgazdasági Termékeket Kutató és Népszerűsítő Crişana Egyesület a Betakarítás Ünnepét. Lehet, hogy eső lesz, de ez sem gond, mondták a szervezők.

Második alkalommal szervezi meg a Mezőgazdasági Termékeket Kutató és Népszerűsítő Crişana Egyesület a Betakarítás Ünnepét. Lehet, hogy eső lesz, de ez sem gond, mondták a szervezők.Dr. Dorin Popa, az egyesület elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az ötlet tavaly született, mivel fontosnak találják, hogy az igazi helyi termékeket ismertessék meg és népszerűsítsék. A Nagyváradi Várban megszervezett vásár akkor sikeresnek bizonyult – mint később elhangzott, a termelők által kihozott áru nagyrészt el is fogyott. Tavaly huszonöt, az idén negyven Bihar megyei termelő fog részt venni a péntektől vasárnapig tartó rendezvényen, s mint megtudtuk, kizárólag helyi termelők részvételét fogadták el, akik egyúttal tagjai is az egyesületnek, s visszautasították mind a viszonteladókat, mind a más megyékből jelentkező mezőgazdákat.

Vásár

A Betakarítás Ünnepe több részből tevődik össze: az egyik a termény- és termékvásár, mely péntektől vasárnapig naponta reggel tíztől este hét óráig tart, s a várudvaron zajlik. A másik a népi mesterek vására, ezzel kapcsolatban Mircea Jacan, a Tradicionális Népi Kultúra Népszerűsítésének és a Hagyományőrzés Bihar Megyei Központja (CJCPCT) vezetője számolt be. Mint elmondta, famegmunkáló és szövő-, citerakészítő és szalmafonó mesterek jelezték, hogy eljönnek, de lesz, aki gyógynövények gyűjtésével foglalkozik, s a tojásfestő mester sem hiányzik majd. Volt közöttük, aki visszamondta, mivel a vihar lefújta a házáról a cserepeket, de a legtöbben eleget tesznek a meghívásnak. Amint Dorin Popa megjegyezte, fontos, hogy ezek a népi mesterségek bekerüljenek a köztudatba, hiszen identitásunk részét képezik, sajnos a mesterek többsége idős, a fiatalok pedig a „virtuális valóságot” részesítik előnyben, pedig jó lenne, ha sikerülne felkelteni az érdeklődésüket.

Előadások

Az ünnep során egyúttal fellépések is lesznek, amatőr és profi népdal- és néptáncegyüttesek, egyéni fellépők követik majd egymást, a fellépések mindhárom napon 17 órától kezdődnek és estig tartanak. Mint megtudtuk, szombat este az érmihályfalvi Nyíló Akác néptáncegyüttes is fellép, vasárnap pedig többek között a szlovák Datelinka népi együttes szórakoztatja majd a közönséget. Egyúttal termelőknek szóló kerekasztal beszélgetések is lesznek, ezek során az uniós pályázati lehetőségekről, a növényvédő szerek helyes használatáról, a helyi termékek felhasználásának különböző aspektusairól lesz szó.

Gyerekprogramok

Nem feledkeztek meg a gyerekekről sem: különféle tradicionális játékkal készülnek a szervezők, a kicsik pedig szimbolikus terménykosárba gyűjtenek majd terményeket a standoknál. A gyermekfoglalkozásokat a Bihar- Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány közreműködésével szervezik meg. A szervezésben ezúttal is fontos részt vállalt a Megyei Tanács az alárendelt intézményeken, azaz a CJCPCT, valamint a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesületen (APTOR) keresztül. A sajtótájékoztatón részt vett Simon Adrian megyei tanácsi szóvivő, Mircea Jacan, a CJCPCT igazgatója, valamint Mihai Jurca, az APTOR igazgatója is.

Esőre számítanak

Valószínű, hogy a három nap során eső is lesz, mondták a szervezők. Ha sárga kódot rendelnek el, egyes előadásokat elhalaszthatnak, vagy lemondhatnak, tudatták. Mindenesetre szeretnék, ha a váradiak rossz időben is eljönnének. „Semmivel sem jobb otthon ülni az eső közepette” – mondta Dorin Popa. Valószínű, hogy a szervezők esőkabátokat is osztanak majd a résztvevőknek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!